Iustina Bulimar este o tânără soprană de 20 de ani, studentă în anul III la Universitatea "G. Enescu". Aceasta reflectă angajamentul său pentru excelență în arta muzicală, iar participările la reciltaluri, concerte, spectacole de operă atestă versatilitatea și măiestria sa în explorarea diverselor genuri muzicale. Iustina aduce nu doar calități muzicale remarcabile, ci și o perspectivă sinceră și profundă asupra artei și a propriei călătorii în lumea muzicii clasice.

Cu o prezență scenică carismatică, Iustina Bulimar reușește să transmită emoție și sensibilitate în fiecare interpretare, captivând ascultătorii cu rafinamentul vocii sale . Veți avea privilegiul de a descoperi nu doar vocea sa sublimă, ci și povestea unei artiste dedicate, a cărei pasiune contagioasă pentru muzică va încânta inimile celor care o ascultă.

Care sunt piesele pe care preferați să le interpretați?

Iustina Bulimar: Cred că piesele pe care ador să le cânt sunt liedurile create de maestrul Eugen Doga și nu numai... găsesc dificil să aleg doar o compoziție. Depinde în mare măsură de starea mea emoțională, iar liedul sau aria aleasă, în cazul meu, întotdeauna rezonează cu aceasta.

Cu toate acestea, dacă ar trebui să aleg cu adevărat o melodie, cu siguranță aș opta pentru una din creațiile maestrului Doga, pe versurile lui Mihai Eminescu sau Veronica Micle. Înclin către liedurile românești, iar acestea sunt, fără îndoială, de o frumusețe remarcabilă.

Cum este viața de student la canto?

Iustina Bulimar: În lumea studenției la canto, parcă am fi personaje într-un circ... mereu în mișcare, cu provocări care mai de care, dar cu o satisfacție sufletească remarcabilă.

Jucăm rolul unui artist camaleonic, adaptându-ne constant tehnicii, trăirilor și gândurilor necesare pentru fiecare arie, personaj sau rol. Ca să simplific, ne petrecem zilele în repetiții, audiții, concerte, concursuri cu sute sau mii de pagini de partituri și cu o doză generoasă de dragoste și pasiune pentru artă.

Sunt suficiente pasiunea si talentul pentru a face performanță în acest domeniu?

Iustina Bulimar:  Aș minți dacă aș spune ca ,,da". Cu siguranță, un artist complet necesită talent, pasiune și, în special, disciplină in studiul individual. Din păcate, acestea, singure, nu sunt întotdeauna suficiente, deoarece tânărul artist trebuie să devină și propriul său manager, să-și croiască singur calea în lume, iar aceasta este cu adevărat o abilitate pe care mulți o dobândesc cu dificultate, sau chiar deloc. Majoritatea pornesc cu ideea că "am talent, muncesc și ușile se vor deschide de la sine", însă, din nefericire, realitatea nu este întotdeauna așa.

Care sunt cele mai frumoase satisfacții și cele mai grele provocări?

Iustina Bulimar: În lumina experienței personale, consider că cea mai mare provocare pentru mine a constat în gestionarea emoțiilor atunci când mă aflam pe scenă, interpretând în fața publicului. Acest aspect era strâns legat de teama de a fi ridicolă, atunci când trebuia să aduc la viață o arie sau un lied, dar din fericire, cu timpul, am identificat această vulnerabilitate. A necesitat o perioadă semnificativă pentru a-mi contura o abordare diferită. M-am hotărât să transform complet gândirea asupra situației și să mă las purtată pe scenă, fără a mă mai preocupa excesiv sau a-mi face griji precum ,,dacă nu-mi sună voea, dacă nu iese acuta, dacă râde cutare de mine", înainte de a cânta. În prezent, reușesc să mă pierd aproape în totalitate în personajul pe care îl interpretez. Chiar dacă emoțiile rămân la fel de mari, manifestarea lor s-a schimbat și reușesc să le canalizez în personaj. Satisfacția supremă și de neînlocuit, constă pentru mine în conștientizarea faptului că am reușit sa depășesc cu succes obstacolele autoimpuse și am atins inima publicului.

Ce planuri de viitor aveți?

Iustina Bulimar: Referitor la viitorul apropiat, îmi propun să particip la un număr cât mai mare de concursuri internaționale și spectacole până la finalizarea studiilor de licență. Ulterior, intenționez să urmez studii de master în străinătate.

Ce sfaturi le oferiți copiilor talentati, atrași de domeniul muzical?

Iustina Bulimar: Explorați! Încercați orice instrument vă trece prin minte, căutați, ascultați și alți artiști care cântă la instrumentul pe care l-ați ales. Cel mai important este să îți faci curaj să încerci!

Sunteți de acord cu cei care le spun tinerilor ,,alege un domeniu serios, cu muzica vei muri de foame"?

Iustina Bulimar: Consider că această mentalitate învechită și superficială retează din esența umanității. E adevărat, avem cu toții nevoie de bani pentru a ne întreține, dar dacă am alege carierele doar pentru câștiguri consistente, am deveni doar niște umbre fără suflet.

Poate hrănim stomacul cu bani, dar ce facem cu sărăcirea sufletului? Muzica a existat încă de pe vremea strămoșilor noștri; sunetul a fost primordial. Banii au apărut mai târziu, iar de atunci ignoranța noastră a crescut în mod alarmant. De ce să nu privim muzica ca pe un domeniu serios?

Poate pentru că mulți artiști nu se despart mizerabil de serviciu și găsesc împlinire sufletească în ceea ce fac. Sau poate pentru că, în goana după bani, prea mulți oameni nu se opresc să descopere frumusețea unui spectacol sau să viziteze o sală de teatru. Poate este timpul să reconsiderăm și să recunoaștem valoarea adusă de artiști în viețile noastre.

Ce părere aveți despre muzica viitorului în contextul dezvoltării AI?

Iustina Bulimar: Poate fi o pârghie de creștere pentru artiști dacă ești deschis la minte. Eu cred cu tărie că inteligența artificială nu va reuși niciodată să înlocuiască sufletul omului, prin urmare creația sa nu se poate compara cu creația lui Dumnezeu. Fiecare avem amprenta divină in noi, iar calculatoarele și roboții nu ne pot lua asta!

Unde vă pot asculta cititorii noștri?

Iustina Bulimar: Îmi face plăcere să fiu activă pe rețelele de socializare, precum Facebook și Instagram, unde împărtășesc afișele pentru fiecare recital și experiențele mele prin intermediul videoclipurilor. De asemenea, vă invit să mă ascultați și pe canalul meu de YouTube, unde postez în mod regulat.