Într-o lume care apasă constant pedala de accelerație a ritmului de viață și care pune presiune în stânga și-n dreapta, de multe ori despicând firul în patru cu patos cu privire la ceea ce-i privește exclusiv pe alții, întrebările de genul acesta mai pilotează, încă, multe conversații din această perioadă. 

Ieri m-am întâlnit întâmplător cu una dintre vecinele mele și am stat câteva minute de vorbă. Trasă la față, cu cearcăne și foarte tensionată, îmi povestea că este sub o presiune incredibilă, care a început cu trei-patru zile înainte de Crăciun și va dura până după Revelion. O cursă contracronometru ce a debutat cu goana după cadouri și cumpărături, care neapărat au bifat toate superstițiile populare cu ceea ce trebuie să ai pe masă în ziua de Crăciun, măcar câte puțin din tot ce era pe lista de preparate ,,norocoase", ca să nu ai ghinion tot anul, Doamne ferește!

Și, chiar dacă a avut la propriu lista cu ea, vecina mea tot a mai uitat câte ceva, așa că fugi după vâsc, fugi după mere, că aveau în casă struguri, portocale și banane, dar degeaba, e musai și de bun augur să fie cel puțin trei mere pe masă, așezate într-o fructieră, așa a zis o mătușă trecută prin viață. 

Au mers și în câteva vizite, de care nu aveau nici timp, nici energie și nici chef, dar, ca să nu se supere nimeni... Și așa, abia a avut timp de o plimbare fulger până la casa Miței Biciclista, care a însemnat două ore în trafic, pentru 15 minute petrecute acolo, altfel ar fi fost chiar singura dintre prietenele sale care rata ocazia de a posta ceva pe Insta cu acel decor.

Acum, vecina mea se afla în continuare într-un nou tăvălug de ,,to do"-uri pentru Revelion, cu drumuri pe la magazine, o incursiune la mall pentru haine noi, cu timp și efort pentru gătitul fiecărui preparat (și al celor care nu sunt pe placul nimănui din familie, dar simpla lor prezență pe masă trebuie bifată, ca să treacă în noul an cum trebuie). Plus o programare la coafor obținută cu greu, pentru că mai sunt 2-3 întâlniri de făcut din obligație și nu vrea să dea ,,prietenelor" motive de bârfă, că lumea e rea, bla bla... Foarte obositor! 

Și, voi unde faceți Revelionul? Acasă și n-am programare la coafor. Ți-ai făcut lista cu rezoluții pentru 2024? Nope!

Dacă aveți impresia că multe dintre lucrurile pe care vă simțiți obligați din diverse motive să le faceți în această perioadă înseamnă doar un stres inutil care vă distrage de la ceea ce contează și vreți cu adevărat să faceți, aflați că e OK să vă opriți!

Dacă vă simțiți presați să vă cumpărați ceva anume, doar pentru că trebuie să faceți două poze pentru impresia prietenilor de pe Facebook, sau sunteți frustrați că trebuie să mergeți nu știu unde, doar pentru că ,,e aiurea să faci Revelionul acasă", chiar dacă asta preferați, schimbați macazul!

Cred că cel mai tare lucru pe care poți să-l faci de Sărbători este ceea ce ai chef și ceea ce simți că îți dorești, ce-ți face plăcere cu adevărat, ce te relaxează în esență, nu în aparență.

Și, chiar dacă vestita listă cu rezoluții are beneficiile sale, la începutul acestui an simt să o înlocuiesc cu câteva dorințe intime și oneste, și cu un moment de tihnă și introspecție, în timp ce-mi strâng în brațe familia.

Să fie vorba despre maturitatea de la 40+ sau despre evenimentele globale din ultimii trei ani, care te fac să realizezi cât de importante sunt lucrurile aparent simple: normalitatea, sănătatea, pacea, libertatea... să fie vorba despre faptul că tot în ultimii trei ani foarte multe dintre persoanele dragi sau apropiate, printre care și tata, au părăsit această lume, nu știu...

Dar, acum presiunile inutile din partea celorlalți nu mai au niciun efect. Reclamele cu tot felul de ,,must have"- uri, fără de care nu poți trece noaptea dintre ani, par penibile. Iar păstrarea aparențelor nu mai reprezintă de mult timp un obiectiv.

Oameni buni, de Revelion faceți ce vreți, cu cine vă face plăcere! Mâncați ce aveți poftă și faceți poze pentru voi, care să surprindă în primul rând zâmbete sincere și bună dispoziție veritabilă! 

Trăiți clipa din viața reală și bucurați-vă de tot ceea ce este bun și frumos în viețile dumneavoastră!

Și, în loc de rezoluții platonice, păstrați câteva obiective importante pentru voi, care chiar contează și emanați un gând bun de iubire și mulțumire, privind cu speranță și încredere spre viitor!