La fel ca fiecare părinte, pentru care copilul său este cel mai important, am grijă să mă informez cât pot de mult despre ce pot face pentru a-i proteja sănătatea, pentru a preveni problemele de orice fel și mai ales pentru a-i asigura o creștere exhilibrată din toate punctele de vedere.
Pentru acest lucru întreb medicii cu care ținem legătura de fiecare dată când am neclarități, citesc cărți, mă uit la emisiuni TV cu specialiști, caut informații online când simt nevoia să aprofundez anumite detalii.
Iată însă că sunt și informații ,,de finețe", pe care nu le putem acoperi singuri, cu toată dorința noastră de adulți responsabili. Am descoperit acest lucru întâmplător, în timpul vizitelor noastre la Deos Dental, clinica stomatologică la care mergem pentru îngrijirea dentară.
Datorită medicilor foarte comunicativi de la Deos, am plecat de fiecare dată cu câte o informație nouă și revelatoare despre sănătatea copilului, care m-a ajutat să acționez la timp și cum îmi place mie cel mai mult - preventiv!
Pentru că mi se par detalii cel puțin interesante, care pot fi aplicate pentru majoritatea copiilor, le public pentru orice părinte interesat:
1. Cariile copiilor pot semnala un deficit de Vitamina D. Cred că știm cu toții cât este de importantă Vitamina D pentru sănătatea organismului, mai ales în cazul copiilor. Dacă este nevoie să aprofundați subiectul vă rog să căutați pe google, merită timp și atenție. Ei bine, nu mă așteptam ca unul dintre semnalele corpului pentru un eventual deficit de vitamina D să fie apariția unor carii dentare. Noi am mers la dentist să tratăm câteva pete apărute pe dințișorii de lapte, fiind convinși că sunt din cauza dulciurilor. Dar medicul ne-a vorbit și despre posibilitatea unui deficit de Vitamina D. Am luat varianta în serios, am făcut analize și am aflat cu mare surprindere că era vorba despre un deficit semnificativ. Imediat am făcut schimbări care ne-au permis să vedem o ameliorare după șase luni. Practic, faptul că am avut un medic comunicativ, care ne-a atras atenția asupra acestei posibilități, ne-a ajutat să prevenim probleme mult mai mari decât tratarea unor carii pe dinții temporari.
2. Tartrul care apare la copii poate semnala o hidratare necorespunzătoare (sau lipsa vitaminelor A și K2). Este un detaliu care ne poate scăpa ușor. Câți părinți urmăresc serios câtă apă bea copilul zilnic? Multora nu li se pare atât de important, alții confundă apa cu sucul, iar unii chiar nu au timp să mai fie atenți și la asta. Dar, hidratarea organismului în creștere cu apă este crucială pentru sănătatea circulației, a creierului, rinichilor, și a multor alte organe importante.
Medicul stomatolog ne-a explicat că o hidratare mai slabă decât ar fi necesar contribuie la modificarea biochimică a salivei, ceea ce poate favoriza apariția tartrului, chiar dacă igiena dentară este bună. Informația m-a determinat, în colaborare cu puștiul meu, să notăm câtă apă bea în fiecare zi și după o săptămână am realizat că pentru vârsta sa, mai ales că face sport, era în deficit cu 750 ml. Pentru că deshidratarea, fie și ușoară, pe termen lung poate afecta sănătatea, poate provoca nu doar tartru ci și tahicardie, letargie, probleme renale și multe altele, cred că orice părinte ar trebui să acorde atenție acestui aspect și să acționeze pentru remedierea situației, dacă este nevoie.
Cantitatea zilnică ideală de lichide (apă, zeamă de supă, nu sucuri), necesară pentru fiecare copil, diferă în funcție de vârstă și stil de viață. Iată câteva repere:
Copii 0-6 luni: 680 ml/zi (prin consumul de lapte)
Copii 6-12 luni: 800-1000 ml/zi
Copii 1-2 ani: 1100-1200 ml/zi
Copii 2-3 ani: 1300 ml/zi
Copii 4-8 ani: 1600 ml/zi
Copii 9-13 ani: 1900 ml/zi F și 2100 ml/zi B
Copiii peste 14 ani, aceleași cantități ca la adulți: 2000 ml/zi F și 2500 ml/zi B
3. Spălatul dinților dimineața, după trezire, înainte de micul dejun, poate preveni mai multe probleme dentare decât dacă prima igienizare se face după prima masă (fără a o exclude). Cu alte cuvinte, medicul a întrebat când se spală copilul prima dată pe dinți, iar răspunsul a fost după micul-dejun. Atunci medicul ne-a propus să facem o schimbare, iar prima spălare a dinților dimineața să fie imediat după trezire, chiar dacă se spală și după micul dejun pentru a nu rămâne cu resturi alimentare între dinți pe parcursul zilei.
Evident, nu știam că este un detaliu care contează atât de mult, dar medicul de la Deos Dental ne-a explicat că bacteriile care se acumulează în timpul nopții formează un fel de peliculă pe suprafața dinților care se poate impregna cu anumite substanțe din alimentele servite la micul dejun, cum ar fi taninii din ceai. Practic, cantități mici din alimente se lipesc de smalț favorizând apariția unor probleme dentare sau chiar a unor pete pe dinți.
Iată cum o informație simplă, primită din partea unui specialist implicat, așa cum am întâlnit noi la Deos Dental, ne poate ajuta să facem o mică schimbare în obiceiurile zilnice, care să prevină alte probleme dentare, mai ales că odată cu apariția dinților permanenți, consecințele sunt pe termen lung.
Multă sănătate tuturor!
Trei lucruri importante pentru sănătatea copilului meu, pe care le-am aflat absolut întâmplător
- Detalii
- Roxana Andreea Rusu
- Cuvinte