Profesorii spun că de vină sunt părinții, pentru că în ziua de azi nu-și mai educă acasă copiii, iar aceștia sunt lipsiți de respect și bun-simț. Au alte preocupări, prea mult timp liber, prea multă activitate online, nu iau în serios școala și de aici apar rezultatele slabe la testări precum simularea pentru Evaluarea Națională. Că actualii elevi sunt din ce în ce mai slabi și că nu ai de multe ori cu cine să lucrezi.
Percepția noastră asupra lucrurilor pentru care nu am depus suficient efort ca să le cunoaștem suficient de bine poate fi înșelătoare și de multe ori mi-am confirmat-o. Uneori, motivația cognitivă e mai puternică decât responsabilitatea asumării expunerii unei informații, suntem entuziasmați să interpretăm pe baza a ceea ce se observă cu ușurință, fără a lua în calcul că anumite lucruri sunt mai complexe decât am crede și stau ascunse dincolo de aparențele atent îngrijite.
TikTok este o platformă socială chinezească, lansată la data de 20 septembrie 2016 sub numele de musical.ly. Scopul său este de a partaja conținuturile video. Prin intermediul aplicației, utilizatorii (numiți TikTokers) pot crea clipuri scurte de diferite lungimi și pot schimba viteza de redare, pot adăuga filtre, efecte speciale și sunete videoclipurilor pe care le realizează. TikTok ia amploare în rândul generațiilor tinere, fiind un instrument de socializare des folosit mai ales pentru copii și adolescenți.
Într-o lume în care copiii sunt bombardați cu informații din diverse surse, distincția dintre influențele pozitive și cele negative poate fi, adesea, o provocare. Rețele sociale, știrile și conținutul digital îi expune pe copii la o multitudine de narațiuni, care nu sunt întotdeauna aliniate cu valorile noastre. În calitate de părinți, devine responsabilitatea noastră să ne asigurăm de faptul că, copiii noștri sunt expuși inclusiv la modele care întruchipează calitățile pe care dorim să le insuflăm.
Sunt părinți care doresc ca notele copilului să fie mereu maxime. Reacția lor la o notă mai mică poate fi dramatică. Este important de reținut că nota reprezintă o evaluare punctuală, dintr-o anumită etapă și nu definește ansamblul de abilități ale copilului și capacitatea sa cognitivă. Reacțiile părintelui la o notă mică pot avea un impact semnificativ asupra copilului și a modului în care acesta percepe învățarea. Este important ca părinții să abordeze situația într-un mod calm, sprijinitor și constructiv.
L-am cunoscut pe Petru la sala de sport. Deseori ne întâlneam la benzile de alergat. Când ajungeam îl găseam aproape de fiecare dată acolo, gâfâind cu prosopul la gât. Terminam pe banda alăturată 5 km în aproximativ 30-40 de minute și plecam mai departe la aparate, lăsându-l în continuare alergând.
Depresia, un coșmar care pare că nu are granițe, un întuneric în care cele mai mici luminițe de speranță nu au vreo șansă să strălucească, o moarte treptată a simțurilor și a gândurilor. Depresia te transformă în ceva ce nu mai recunoști mai târziu, încerci să îți amintești ce gust avea fericirea, deși ai trăit o fărâmă din ea.
Este atât de frumos când, adulți fiind, rememorăm cele mai speciale momente din perioada în care eram elevi, în timp ce le povestim copiilor noștri. Unele isprăvi încă ne amuză la fel de tare ca atunci, altele ne produc emoție până la lacrimi sau ni se arată diferit în prezent, privindu-le cu ochi de oameni mari, din cu totul altă perspectivă.
Deseori, unii adulți reacționează prin violență verbală la greșelile de rutină. A vărsat un pahar cu suc pe covor? A apelat pe cineva din greșeală? Copilul are parte în primul rând de țipetele părinților. Dar nimic nu-l îndepărtează mai bine de ceea ce ar trebui să învețe din greșeala sa, decât o serie de urlete din care nu înțelege nimic, în afara faptului că data viitoare trebuie să facă gestul nevăzut, să șteargă sau să ascundă urmele la timp.
Să ne punem în pielea copiilor noștri și să ne gândim ce își vor aminti ei despre noi și copilăria lor, atunci când vor fi adulți, este un exercițiu interesant. Mai ales când îl punem în oglindă cu ceea ce ne amintim noi în prezent despre copilărie și părinți. În general, ținem minte detalii legate de felul în care ne-au făcut să ne simțim în anumite momente.