Sunt învățătoare, am o serie nouă și am ajuns la capătul puterilor psihice, deși anul școlar e la început! Valul de viroze, răceli, muci, febre a lovit și în clasa noastră. Dar s-a transformat în tsunami din cauza părinților cu care nu reușesc deloc să mă înțeleg omenește!
Vreau să vă povestesc ceva 100% adevărat, ceva ce am văzut cu ochii mei și m-a uimit, probabil că și mulți dintre dumneavoastră vor fi uimiți. Vă rog să înțelegeți cadrul: școală într-o comună, cu copii de tot felul. În afară de 2-3 clase cu copii silitori și fără probleme deosebite de comportament, în restul claselor (multe), cel puțin 2-3 elevi problematici.
După ce-am lucrat în trei domenii diferite și am încercat și am făcut, zic, lucruri bune și constructive vizavi de alții, care nici nu se sinchisesc, recunostiința vine de multe ori de unde nu te aștepți. Vine de la cei care apreciază munca și faptul că ai încercat și realizat un proiect, o carte etc, chiar dacă nu or fi ele best-seller, reprezintă un efort, o încercare și un lucru făcut de tine.
Pe zi ce trece, an de an, tot mai mulți tineri pleacă din România. Absolvenți de facultăți, de licee, ba chiar persoane trecute de 50 de ani. Explicația este că în țara noastră nu te poți angaja corect, în sensul de a te duce la un examen, ci doar pe pile bani etc.
Un cadru didactic calificat, care tocmai a luat Definitivatul în acest an cu nota la proba practică 10.00 și cu nota finală scrisă 9,12, și cu nota peste 7,00 la Titularizare, verificat de profesorul director Hajdú Zoltán, profesor la renumitul liceu „Bolyai Farkas" din Târgu Mures și de profesorul Director Benedek Zsolt, profesor la renumitul Liceu Teologic Reformat tot din Târgu Mureș – a fost numit ,,incompetent și puturos", de Directoarele școlii unde s-a dus să se prezinte după repartizare.
,, Învățământul și cultura, între impostură, ipocrizie și fărădelege" ar putea fi titlul unei cărți. ar putea spune cineva. De ce nu? Cred că este o temă care trebuie dezbătută şi analizată mult mai în profunzime. Atunci când intri în sistem la început ai tendinţa de a crede că totul este ceea ce pare, că lucrurile vor merge ca de la sine, fără obstacole puse la tot pasul.
O profesoară aflată în primul an la catedră a postat un mesaj tulburător pentru părinți, chiar pe grupul Părinții elevilor din România. Profesorul debutant explică perspectiva cadrului didactic, atmosfera din clasă și impactul la nivel emoțional. Mesajul este intitulat: ,,Jurnal de profesor debutant/ Mesaj pentru parinti".
Am vrut să demonstrez că și prin muncă și corectitudine se poate face ceva, nu neapărat pe sistemul de recomandări, pile politice sau de rudenie, deși sunt finul unei celebre familii din Pitești la care oricum dacă aș fi apelat să mă ajute, poate nici de un sfat practic, ca de la nași la fini, nu cred că aveam parte din experiența acumulată.
Ca și alte domenii, nici învățământul nu duce lipsă de piloșii mediocrității, posturi și funcții pe Pile date unor incompetenți care umilesc profesorii, îi înjosesc își bat joc de ei, pentru că se simt complexați, văd în ei potențiali rivali care să le ia locul, deși oamenii nu vor decât respect și să fie lăsați sau să li se creeze condiții să își facă treaba.
În acest an școlar, am ales să părăsesc Școala Nana și, în același timp, sistemul preuniversitar de stat. Este o experiență pe care o prețuiesc și în care m-am implicat cu toată dragostea. Mi-am dedicat fiecare strop de energie și am încercat să le ofer copiilor o altă viziune, distrugând tiparele. Am dat ce a fost mai bun din mine elevilor mei, primind înzecit din partea lor, și asta mi-a fost cea mai mare mulțumire. Chiar și așa, m-am izbit de un sistem putred, politizat, lipsit de viziune.