Acesta este un articol altfel, despre albirea dentară. Dacă doriți să citiți articole de tip reclamă, doar cu beneficii despre această procedură, atunci trebuie să accesați website-urile clinicilor stomatologice. Dacă doriți să citiți un articol scris de un medic, din perspectivă științifică, de asemenea nu ați nimerit unde trebuie.

Eu nu am studii și pregătire medicală. Scriu acest articol din perspectivă personală, din postura pacientei care a trecut de mai multe ori prin această procedură și care își dorește să fie, în general, cât mai bine și corect informată. Obișnuiesc să citesc prospecte, etichete și studii de câte ori am ocazia și ele îmi influențează deciziile. Consider că a fi educat, presupune și o astfel de atenție acordată produselor și serviciilor pentru care optezi.

Fiindcă albirea dentară este o procedură pentru care au explodat cererile și în țara noastră, împărțășesc experiența mea și informațiile culese teoretic sau practic. Sunt și detalii pe care nu le-am mai citit înainte nicăieri, le-am aflat ,,din mers" și cred că ar putea fi foarte utile celor interesați de acest subiect.

Albirea dentară și albul dinților din poze, reclame și filme

Dacă admirați zâmbetele imaculate din poze și doriți să faceți albire dentară cu scopul de a obține ACEL alb absolut, sunteți pe o pistă falsă. Aveți nevoie, de fapt, de un filtru sau de o aplicație pentru modificarea pozelor, care se poate descărca gratuit.

Dinții naturali albiți în cabinetul stomatologic vor fi (mult) mai albi ca înainte de a face procedura, dar niciodată atât de albi precum apar în peste 90% din materialele foto-video pe care le vedem în reclame, în filme sau postate pe rețelele de socializare. Există o singură cale de a obține în realitate un astfel de alb artificial: fațete dentare sau coroane dentare exagerat de albe, pe TOȚI dinții (pentru că nu ai cum să ai fațete sau coroane dentare de un alb strălucitor pe 4 dinți din față/sus de exemplu, iar restul să rămână în albul natural, căci ar ieși o ,,sorcovă" de diverse culori). Din punctul meu de vedere, acest alb ,,țipător" în viața de zi cu zi este ,,prea mult", iar dinții au mai degrabă aspect de ,,faianță", însă gusturile nu se discută.

De obicei, în realitate, în cazul fațetelor sau coroanelor dentare (poate chiar și în cazul unui ,,hollywood smile"), se optează pentru un alb frumos translucent, ceva mai natural și atunci se pot combina acest tip de lucrări cu procedura de albire dentară a dinților naturali sănătoși, pentru a obține un zâmbet perfect, care în poze, cu ajutorul filtrelor, poate arăta cât de strălucitor își dorește fiecare să arate. Mai mult decât atât, albul dinților poate fi accentuat cu ajutorul anumitor trucuri, cum ar fi purtarea unui ruj roșu.

Revenind, este important ca materialele foto-video pe care le vedeți să nu vă deformeze viziunea atât de mult, încât să intrați într-un cabinet stomatologic pentru albire dentară cu gândul și convingerea că veți obține albul suprem și mat din reclame. Pentru că reacția de după va fi una de dezamăgire, îi veți învinovăți probabil pe cei din cabinet, sau veți alerga spre următoarea clinică, unde o veți lua de la capăt, dar cu același rezultat. Așadar, este important să conștientizăm diferența dintre realitate și pozele folosite pentru reclame sau vedetele cu fațete extravagante, pentru a avea așteptări realiste și pentru a aprecia corect un rezultat echilibrat și frumos!

Cât de mult se albesc dinții cu ajutorul procedurii de albire dentară din cabinet


Albirea dentară din cabinetul medicului stomatolog este cea mai bună soluție pentru ca dinții să devină vizibil mai albi.

Rezultatul final depinde de la persoană, la persoană. Contează dacă dinții sunt sănătoși sau au fost plombați. Dacă au plombe, este posibil ca acestea să apară în final ca niște pete de altă culoare.

La prima mea albire dentară din cabinet am fost avertizată în acest sens, dar după albire, dinții mei arătau mult, mult mai bine decât înainte, cu plombe cu tot, așa că am fost foarte mulțumită de decizia luată și mai ales de rezultat.

De asemenea, știu de la o prietenă fumătoare că și acest viciu poate influența rezultatul final. Cred că putem face o comparație între albirea dinților și vopsirea părului. În sensul că aceeași vopsea nuanța ,,blond" poate să iasă diferit, în funcție de fiecare persoană în parte. Are logică, nu-i așa? La fel se întâmplă și cu albirea dinților. 

Dar, indiferent de particularități, am observat că sunt universal valabile următoarele lucruri:

* Prima albire dentară din cabinetul stomatologic oferă cel mai vizibil rezultat. Eu am zis wow! și țin minte că-mi venea apoi să zâmbesc încontinuu. Nu am ratat nicio vitrină și zâmbeam de fiecare dată când aveam în față o oglindă, chiar și la un simplu spălat pe mâini.

* În timp, dinții revin la culoarea inițială, dar destul de lent (în decurs de câteva luni de zile). Mai întâi, se observă o modificare de culoare pe baza dinților, care începe ușor să se îngălbenească. Vârfurile se mențin mai mult timp albe. De aceea, următoarea albire va uniformiza culoarea, dar nemaifiind vorba de o diferență atât de mare de nuanță, nu va mai da același efect surprinzător ca prima oară. Ceea ce este normal. Nu înseamnă că e vina cuiva, sau că procedura nu și-a făcut efectul.

* Detartrajul periodic, făcut la 3, 4, 6 luni, în funcție de cât este intervalul optim pentru fiecare persoană în parte, va întreține albul obținut prin albire dentară. Eu fac albire dentară o dată pe an și între timp merg la 1-2 detartraje. Este suficient pentru a obține efectul dorit.

Pot face albire dentară pe absolut toți dinții din gură, inclusiv pentru molari (măsele)?


Nu, albirea dentară se face doar pe dinții naturali, dar nu și pe molari. 

Când vedeți poze cu zâmbete foarte largi, cu măsele albe și strălucitoare, trebuie să știți că sunt filtre sau coroane dentare foarte albe. Este încă un adevăr pe care, dacă îl conștientizați, evitați dezamăgirile ulterioare.

Degeaba fac albire dentară, dacă beau zilnic cafea, efectul nu se va menține. Adevărat sau fals?


Depinde. Eu am făcut albire dentară și beau zilnic o cană de cafea. Dar beau cafeaua cu paiul (fără excepții!). De asemenea, nu stau nespălată pe dinți ore în șir. La aproximativ 30 de minute după ce am terminat cafeaua, mă spăl pe dinți. În aceste condiții, pot spune că nu am observat nicio influență negativă asupra culorii dinților. Nu beau vin roșu sau suc colorat fără pai, nu mănânc afine sau fructe de pădure, nu beau ceai colorat.

Apropo de acest lucru, am avut la un moment dat o apă dentară colorată. Era portocalie și păta dinții, chiuveta etc. Am renunțat imediat la ea și cred că piața e plină de tot felul de produse și soluții stupide. Trebuie să fim atenți la alegerile noastre.

Ce se întâmplă exact în timpul procedurii de albire dentară


Albirea dentară a început mereu cu un detartraj, care a fost inclus în preț și care a reprezentat prima etapă a procedurii. Aici vă pot da un sfat: nu beți limonadă înainte și nu consumați nimic cu suc de lămâie, altfel s-ar putea să devină o experiență de coșmar. Mi s-a întâmplat să uit de acest detaliu și am simțit o senzație neplăcută, de parcă eram în mijlocul a sute de crete scârțâind pe tablă, plus durere în timpul detartrajului.

După detartraj se aplică un depărtător bucal moale, din silion. Are rolul de a ține gura larg deschisă și de a proteja buzele în timpul procedurii de albire dentară. Nu este neplăcut, din contră te poți relaxa fără grijă că ai putea închide gura din greșeală.

Pe gingii, medicul aplică un fel cremă specială care se întărește ca o peliculă, cu scopul de a le proteja. Este foarte important acest pas, pentru ca gelul de albire să nu ajungă pe piele, gingii, buze sau mucoase. Le poate ,,arde". Se aplică apoi gelul de albire cu un dispozitiv de tip seringă, pe fiecare dinte în parte. Nu există albire dentară fără acest gel.

Gelul de albire este în general un produs pe bază de peroxid de hidrogen H2O2 (mai are denumirea și de apă oxigenată sau perhidrol 35%) cu acțiune de oxidare și acțiune corozivă. Gelul penetrează smalțul dentar, iar viteza lui de descompunere este influențată de lumină, caldură sau anumiți catalizatori. Tocmai de aceea, după aplicarea gelului, în cabinete se folosește lampa Zoom sau laserul, pentru a-l activa.

Gelul de albire este similar în majoritatea cabinetelor. Mai departe, diferența o reprezintă alte lucruri: priceperea și atenția medicului, aparatura folosită etc. Vorbim despre o substanță care prezintă riscuri dacă nu este folosită corespunzător, de aceea este foarte important pe mâinile cui te lași pentru această procedură.

Am să vă povestesc o experiență cu lampa Zoom și alta cu laserul.

Diferența dintre lampa Zoom și laser, în procedura de albire dentară


Acum câțiva ani, când am făcut primele proceduri de albire dentară, am mers la o clinică dintr-un lanț cunoscut de cabinete, la o domnișoară doctor. Au decurs etapele de mai sus și după aplicarea gelului mi s-au pus niște ochelari de protecție și a fost pornită lampa Zoom.

Albirea dentară cu lampa Zoom

Echipamentul arată ca o veioză cu ultraviolete care ți se aprinde în față, la distanță mică de dinți. Eu am ținut ochii închiși pe toată durata procedurii, chiar dacă aveam ochelari. Senzația era de căldură și de lumină puternică. Mi s-a spus că lampa este programată să meargă timp de 25 de minute, apoi se oprește singură. Domnișoara doctor și-a făcut puțin de lucru prin cabinet, apoi a ieșit.

Înainte de a expira timpul, după vreo 20 de minute, am simțit în partea stângă, pe arcada inferioară, la unul dintre dinți, o durere acută foarte puternică. Parcă rădăcina dintelui ar fi fost un cui în care bătea cineva cu ciocanul. Am avut un scurt moment de panică fiind singură în cabinet. Pentru că nu vedeam mare lucru cu acea lumină și ochelarii, nu știam dacă pot atinge și împinge lampa sau nu, ca să ies de acolo, iar de coborât de pe scaun pe lângă lampă, nu puteam. Noroc că domnișoara doctor a revenit în cabinet și a intervenit imediat să o oprească și să o îndepărteze. Imediat a trecut și durerea. Mi-a fost sters gelul de pe dinți și protecțiile pentru gingii au fost îndepărtate. 

De atunci, am mai făcut albire cu lampa Zoom. Încă nu apăruse, sau nu aflasem eu despre laser. Dar aveam grijă să fie mereu setată la o durată de cel mult 20 de minute. Îmi era mereu teamă să nu rămân singură în cabinet în timp ce lampa era pornită și să apară din nou acea durere acută. Cu sensibilitate la dintele respectiv am rămas în continuare și fiecare procedură de albire pe care o fac se oprește când începe să doară acolo. Dar cunosc persoane care nu au această problemă și nu simt nimic în timpul procedurii de albire dentară.

Apoi, după un lung șir de clinici și medici, am descoperit în sfârșit o clinică care mi-a câștigat încrederea și un medic cu care sunt pe aceeași lungime de undă. Am devenit o pacientă fidelă și este clinica unde am încredere să-mi duc și copilul. Acolo am făcut albire dentară cu laser.

Albirea dentară cu laser, în cabinetul stomatologic

Clinica la care merg eu pentru albire dentară cu laser este Deos Dental și sunt foarte mulțumită!

395341195 277136061967966 2964077707602571845 n
La Deos Dental am rezolvat mai multe probleme stomatologice eficient, rapid, fără durere și în condiții de siguranță, căci sterilizarea și curățenia reprezintă pentru ei (ca și pentru mine) o prioritate. Inclusiv câteva obturații (plombe), mi-au fost lucrate pentru prima dată cu laserul. Asta nu înseamnă că nu s-a mai utilizat deloc freza. Însă laserul a rezolvat grosul, scutindu-mă nu doar de durere, ci și de anestezie (cu laserul șansele să nu simți nimic mai mult decât o senzație de căldură sunt foarte mari).

Când a venit timpul pentru albire dentară, medicul meu de la Deos Dental - Vlad Vasilescu, un doctor excepțional, mi-a recomandat să facem procedura cu laserul.

Concret, pașii au fost exact la fel, până după aplicarea gelului. Am primit ochelari speciali pentru laser. Apoi, în loc de lampa cu ultraviolete orbitoare, medicul a stat lângă mine cu un dispozitiv mult mai mic, care arată ca o lanternă în formă de arcadă dentară. Îl poziționa în fața dinților fără să-i atingă, activa laserul pentru câteva secunde, apoi îl oprea. Și tot așa timp de aproape 20 de minute. 

În general sunt recomandate pacienților 3 astfel de sesiuni. În cazul meu, una este suficientă, deci vă pot confirma că și o singură sesiune destul de scurtă de albire dentară cu laserul poate să ofere un rezultat foarte bun.


Avantajele pe care le-am observat eu, comparând albirea dentară cu laserul, cu albirea dentară cu lampa Zoom: 

- nu am mai fost expusă la acea lampă cu ultraviolete care îți dă o senzație ciudată de imobilizare, mai ales că nu mai vezi nimic;
- nu mi-a mai fost teamă că rămân în cabinet singură cu un dispozitiv pornit, pe care nu știu să-l opresc în caz de nevoie;
- cu laserul, la prima senzație de durere (am povestit mai sus că eu am o sensibilitate la un dinte), medicul aflat lângă mine s-a oprit. Deci controlul asupra întregii manevre este mult mai mare;
- după doar 20 de minute, am obținut efectul de albire dorit și am fost de fiecare dată foarte încântată de rezultatul albirii dentare cu laser;

În concluzie, după albirea dentară cu laser nu aș mai reveni vreodată la albirea dentară cu lampa Zoom.

Albirea dentară cu gel profesional făcută acasă - o trăsnaie periculoasă


Am auzit-o și pe asta! S-a aventurat o cunoștință, noroc că s-a oprit la timp. Există site-uri care comercializează gelul profesional pentru albire dentară cu tot cu accesorii, fără să verifice (sau poate nu-i interesează) dacă cei care au comandat sunt oameni obișnuiți care spun ,,Las' că merge și așa, fac eu acasă!" sau specialiști. Nu merge deloc să cumperi gelul profesional și să faci acasă, din dorința de a ,,ieși mai ieftin", ba chiar riscurile sunt foarte mari.

Cred că cel mai riscant lucru din tot procesul de albire dentară este fix acest gel, care poate produce răni și arsuri, dacă nu este utilizat corect. Cu toate accesoriile de aplicare, acasă nu poți avea grija pe care un specialist o are atunci când îți protejează zonele vulnerabile (gingii, obraji, buze, piele), în timpul aplicării gelulul. Nu ai aspirator de salivă și nu poți sta într-o poziție favorabilă, la semi-orizontală. Doamne ferește să fie înghițit. Așa că ideea trebuie complet evitată, pentru a nu se produce accidente nedorite.

În plus, medicul poate face o evaluare corectă a dinților înainte de a trece la fapte. Am citit că gelul de albire aplicat pe un dinte care trebuie tratat înainte poate ajunge să inflameze nervul. Complicațiile ulterioare pot duce la necesitatea intervenției unui endodont. Albirea dentară profesională este de fapt o treabă de echipă medic-pacient, în care nu ai cum să ții locul unui expert în sănătate dentară.

Albirea dentară acasă cu produse ieftine, din supermarket - nu recomand


Sunt tot felul de reclame la benzi pentru albire dentară, de utilizat acasă. Le-am testat pe multe dintre ele. Nu vă recomand nici măcar să încercați. Chiar dacă tentația e mare, pentru că se găsesc ușor, sunt diponibile la prețuri mici, între 60-150 lei și textele de pe ambalaje îți promit marea cu sarea. Iată de ce:

1. Nu au niciun efect. Cel puțin în cazul meu, nu am observat nici cea mai mică schimbare. Deci s-au dovedit a fi o pierdere de timp și de bani.

2. Nu ai cum să folosești astfel de produse fără să înghiți din substanța activă. Benzile acelea sunt ca niște abțibilduri pe care le lipești pe dinți, dar sunt ,,încărcate" cu un fel de gel. Cum le-ai pus, cum începi să salivezi. Dacă veți citi ingredientele (căutați-le apoi pe google) veți constata că ingerați un cocktail de substanțe cu anumite riscuri pentru sănătate. Pe cutie scrie să nu înghiți, deci ei sunt ,,acoperiți".

3. Dinții mei chiar au devenit mai sensibili după ce am folosit aceste benzi. Timp de o săptămână am simțit diverse senzații neplăcute la rece sau pur și simplu, fără motiv. Pe când după albirea profesională din cabinet nu am avut astfel de probleme cu o întreagă arcadă. Am folosit o pastă de dinți pentru sensibilitate dentară, mai mult preventiv.

În concluzie, din experiența mea, recomand sau nu albirea dentară din cabinet?


Da!  Eu nu regret că merg la albire dentară o dată pe an. Zâmbetul meu arată mai frumos, mai curat, mai sănătos. Dar numai albirea dentară profesională, realizată de un medic bine ales, la un cabinet serios. Nu recomand albirea dentară acasă. 

Albirea dentară cu lampa, sau albirea dentară cu laser?


Categoric albirea dentară cu laser! Tehnologia este mai nouă și mai eficientă, zona de expunere este mai precisă decât în cazul lămpii cu ultraviolete, controlul este mai mare, pentru că laserul este pornit și oprit de un medic care este lângă pacient în permanență. Rezultatul este mai bun.

Ce contează cel mai mult când mergi să faci albire dentară?


Să alegi o clinică bună! Medicul și dotările fac diferența, pentru că etapele procesului și substanțele active sunt similare peste tot. O clinică ,,bună" nu înseamnă neapărat un brand de renume, ci o echipă de specialiști adevărați. Citiții recenzii, căutați informații despre medicul la care urmează să mergeți, vedeți dacă îl puteți ,,cunoaște" înainte prin intermediul unor filmulețe/emisiuni și dacă vă inspiră profesionalism.

Dacă nu ați găsit locul potrivit și aveți nevoie de o recomandare sinceră și din convingere, atunci notați Deos Dental. Clinica la care merg și pe care o recomand cu toată încrederea. Echipa este coordonată excepțional de Dr. Felicia Păduraru, pe care o puteți urmări și pe facebook, pe pagina Deos Dental, în cadrul multor postări interesante și utile despre sănătatea orală.Albirea dentară te scutește de o igienă atentă?


Nici vorbă! Nimic nu te scutește de o igienă atentă. Spălatul pe dinți înseamnă periuță (schimbată, în cazul ideal, la o lună) și pastă de dinți, ață dentară și duș bucal. Dacă pe cele din urmă nu le folosiți încă și aveți impresia că vă spălați eficient pe dinți, încercați odată, după periaj, să utilizați ața dentară între măsele. E posibil să aveți o revelație care vă va convinge pe loc să cumpărați și duș bucal. :)

În România, din păcate, statisticile arată că populația folosește ca mijloc exclusiv de igienă periajul dentar, care de multe ori este realizat defectuos sau cu o frecvență scăzută. De asemenea, media de viață a unei periuțe de dinți este de maxim 2 luni, însă la noi în țară oamenii folosesc aceeași periuță de dinți și 2-3 ani. Tocmai de aceea suntem la coada clasamentului UE în privința sănătății dentare, respectiv 80% dintre români au cel puțin o problemă care ar trebui rezolvată la cabinet.

Este foarte important să ne informăm pe tema sănătății orale, să ne îngrijim și să le insuflăm și copiilor aceste deprinderi!

În cazul în care considerați că sunt necesare anumite completări la acest articol sau pur și simplu doriți să vă exprimați părerea despre acest subiect, voi citi cu inters comentariul dumneavoastră, pe care vă invit să-l adăugați la postarea de pe facebook - AICI.

Material realizat de Roxana Andreea Rusu