Mai mulți profesori ai Școlii Gimnaziale de Arte “N. N. Tonitza” din Bârlad au acuzat-o pe directoarea unității de învățământ că “are un stil de conducere autoritar”, că ,,instituie frica în școală" și că ,,ignoră solicitările cadrelor didactice de a respecta legea".

“Atitudinea doamnei director este tipică unui abuzator, aceasta încercând să conducă școala, instituind frica și folosind amenințări la adresa cadrelor didactice”, spun profesorii care au inițiat procedura de demitere a directoarei, potrivit Vremea Nouă.

La votul din Consiliul de Administrație (CA) al școlii a participat și consilierul local Ovidiu Ciobotaru. Impresionat de “situația deosebită” la care a asistat, acesta și-a făcut un selfie în fața școlii și, apoi, a pus fotografia pe Facebook, unde a anunțat că “directorul școlii de muzică din Bârlad a fost demis!”. Acesta se află, însă, într-o eroare: nu putem spune că directoare a fost demisă, pentru că nu Consiliul de Administrație al școlii decide, ci Inspectoratul Școlar, care va analiza propunerea făcută de profesorii ce au inițiat acest demers.

Directoarea Ramona Borș a publicat pe pagina ei de Facebook o reacție la toată această situație în care a explicat că “elevii, părinții acestora, colegii din corpul profesoral, personalul nedidactic, toții membri comunității școlare, au dreptul, bineînțeles, să-și exprime în mod liber opinia despre modul în care am înțeles să îmi asum exercițiul acestei funcții publice, însă nimeni nu are dreptul să denigreze, nimeni nu are dreptul să spună lucruri neadevărate despre persoana mea în scop politicianist și meschin, căci va fi obligat să îmi plătească daune morale pentru prejudiciul de imagine creat”.

De asemenea, aceasta a mai transmis că respinge “în mod categoric defăimările unui anumit domn consilier local din orașul nostru care își face campanie electorală în mod nedemn pe seama mea, în condițiile în care dumnealui, în calitate de membru al consiliului de administrație al școlii, ne-a onorat constant doar cu absența dumnealui, fiind prezent efectiv doar la ședința consiliului din data de 11 aprilie 2024”.

Mai multe cadre didactice ale Școlii Gimnaziale de Arte “N. N. Tonitza” din Bârlad au transmis ieri presei locale mai sus menționate un comunicat în care prezintă întreaga situație:

“Directoarea Școlii Gimnaziale de Arte “N. N. Tonitza” din Bârlad a fost demisă de consiliul de administrație al școlii. În data de 11 aprilie, în cadrul ședinței extraordinare a consiliului de administrație al școlii, a fost votată propunerea de eliberare din funcție a doamnei director Borș Ramona – Ioana, cu votul a 2/3 din numărul total al membrilor, conform legii. Reprezentanții profesoriilor și reprezentanții părinților au votat în unanimitate pentru demiterea doamnei director. Cinci din șase voturi reprezintă poziția școlii atât din perspectiva cadrelor didactice, cât și a părințiilor. După numeroase sesizări la Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, s-a încercat medierea conflictelor de către aceștia. În ciuda intervențiilor inspectoratului, de fiecare dată situația s-a înrăutățit.

Atitudinea doamnei director este tipică unui abuzator, aceasta încercând să conducă școala instituind frica și folosind amenințări la adresa cadrelor didactice. A declarat public că nu poate fi dată jos din funcție deoarece are susținere de sus. Deși este titulară la un liceu tehnologic din oraș și nu a luat niciodată contact cu școala de arte, doamna Borș a vrut cu tot dinadinsul să opteze pentru această instituție la concursul susținut pentru funcție”, scriu profesorii într-un comunicat.

Cadrele didactice au mai multe nemulțumiri față de directoarea școlii. “Printre numeroasele acuzații care i se aduc, se numără: Stil de conducere autoritar, nedemocratic; hărțuire și intimidare prin chemarea poliției când nu este capabilă să gestioneze un conflict; interpretarea personală a legislației, într-o manieră care deformează sensul și litera acesteia; punerea în practică în mod discreționar în defavoarea cadrelor didactice și numai în favoarea ei a normelor legislative; lipsa de implicare în activitățile artistice ale școlii, atribuindu-și, în schimb, meritele public; instigarea la conflict și susținerea acestora; ignorarea sistematică a solicitărilor cadrelor didactice de a respecta legislația. Având în vedere numărul mare de premii cîștigate de elevi, de manifestările artistice ale întregii școli și de personalitățile artistice pe care această școală mică le-a dăruit lumii artistice, cel mai dureros pentru noi a fost faptul că suntem acuzați că “nu facem nimic pentru școală și doar așteptăm să ni se semneze statele de plată”. Doamna Borș își arogă toate meritele și succesele școlii, deși ultimii trei ani au fost o luptă continuă cu dumneaei, din cauza lipsei ei de implicare. Pentru că toți foștii elevi sunt profund legați de școală (drept dovadă, majoritatea profesorilor de specialitate au fost elevii școlii), pentru că toate activitățile și profesorii le-au marcat drumul și personalitatea, pentru că avem nevoie de liniște ca să ne continuăm drumul artistic, aceștia au venit cu ideea unei campanii de susținere =artasefaceinliniste , pentru care le suntem recunoscători”, au transmis profesorii care au inițiat procedura de demitere a directoarei Ramona Borș.

Directoare Școlii de Arte din Bârlad a reacționat pe Facebook, unde și-a prezentat poziția în acest conflict: “Cine mă cunoaște știe că din 2021, de când am fost numită în funcția de Director la Școala Gimnazială de Arte „N.N. Tonitza” din Mun. Bârlad, m-am dedicat trup și suflet ca școala noastră să integreze în actul educațional acele valori – excelență, echitate, incluziune, profesionalism, respect, responsabilitate, eficiență etc – care ar trebui să stea la baza învățământului românesc."