Peste o perioadă, proștii depășesc numeric oamenii inteligenți și lumea începe să se schimbe sub toate aspectele ei. Emisiunile TV din ce în ce mai cancaniste, politicienii din ce în ce mai corupți și mai proști, cu diplome falsificate, mâncarea de tip fast-food că nu mai stă nimeni să producă nimic de calitate, totul într-o degradare continuă, inclusiv școala și educația, care se petrece într-o veselie soră cu fericirea.
Vă sună cunoscut?
O să ziceți, știu deja, că sunt o ,,bătrânică" comunistă și exagerată, împotriva stilului de viață modern. Fals! Și mie-mi place să văd filme pe Netflix, mai merg și eu la cinema câteodată și-mi iau ocazional câte un burger, îmi comand haine și cosmetice online, chiar dacă am trecut de 50 de ani.
Ceea ce vă explic eu, nu-i vreo nostalgie. Nu faceți această confuzie! E o constatare din postura omului care a prins mai multe vremuri, care e în toate facultățile mintale și care vede obioectiv lucrurile!
Lume, e de rău! Eu mi-am pierdut optimismul. Școala se duce pe copcă. Odată cu ea se scufundă și principiile, valorile și moralitatea. Și nu știu dacă are legătură cu vremurile politice, că am început să cred că și clasa politică e o consecință a ceea ce alege societatea să scoată în față și să susțină. Când eram eu copil vremurile erau muuult mai grele, infinit! Cu lipsuri prin magazine, murea lumea de foame, fără curent și utilități, cu scris la lumânare și frig de Sărbători. Și mai ales cu cenzură și frică de exprimare, că niciun banc nu puteai să spui fără teamă că aud pereții. Cu toate astea, societatea avea o viață a ei, iar arta și cultura erau priorități. Nu mai spun de respect... Cum necum, se strângeau în câte o sufragerie, când la unul, când la altul, să socializeze, să citească tot felul de cărți interesante pe care să le discute apoi, să vadă filme la video pe șest, să facă dezbateri reale pe teme sociale și politice. Educația se făcea pentru că era în primul rând o alegere, o prioritate pentru oamenii de rând! Acum nu mai este! Părinții își încurajează copiii să încalce regulile, să ia peste picior profesorii.... profesorii mulți sunt incompetenți sau pe pile, iar statul nu mai dă nici 2 bani pe școala de calitate și nici măcar pe siguranța din școli!
Esențial, în societatea de acum câțiva ani buni, copiii primeau o educație aleasă încă de acasă, care continua la școală. Respectau pe toată lumea, erau cu ,,Sărut-mâna" de la vecinul de bloc până la profesori. Nu ignorau nici măcar o babă (ca mine) fără să o salute cu respect. Ce zicea profesorul la clasă nu era luat în râs sau contrazis acasă, iar părintele susținea din plin toată munca de la școală.
Azi suntem toți martori la o degradare continuă a societății, care acum mi se pare la apogeu cu bătaia de joc la adresa educației. Plagiatori, incompetenți, mincinoși, care-și măresc salariile și pensiile speciale fără pic de rușine, stau cocoțați în vârf, își bat joc de bazele acestei țări și lumea e ignorantă, ca un lemn neînsuflețit.
Dar cel mai trist e nivelul de ignoranță al societății, de viziune care lipsește total. Se acceptă ORICE!
O să vedeți cum va fi lumea când tinerii de azi ajung în funcții cheie de profesori, doctori, juriști, polițiști... Când o să ajungem la mâna lor, a celor școliți pe principiul ,,cum o fi", a nu se înțelege că e vina lor. A celor care n-au dat teze, care au avut mediile încheiate cu două note, numai să fie! Care au avut profesori exasperați la clasă, stresați, presați, depresivi, anxioși, incompetenți, că așa a vrut statul! Copii ,,educați'' în schimb de modele botoxate și de ,,cimpanzei" plini de mușchi, ajunși vedete, pe online.
Eu văd deja obrăznicia și incompetența numai când trec pe stradă, nu mai zic când intru-ntr-un birou să rezolvi o treabă!
Asta-i societatea care vă place? Suntem în prag de alegeri, mă uit la TV și văd cum o mână de ,,șmecheri" mint, umilesc valorile acestui popor și intelectualii, calcă în picioare orice numai să capete liniște să-și facă în continuare mendrele lor.
Dar... cred că oricum e prea târziu...
Mariana
Mesajul de mai sus a fost transmis pe adresa redacției, pentru rubrica ,,Vocea Profesorului" sau pentru rubrica ,,Vocea Părintelui" și a fost publicat ca atare, reprezentând opinia personală a autorului. Redacția noastră nu-și asumă informațiile prezentate în mesajele publicate la această rubrică, pe care nu are posibilitatea de a le verifica. Oferim oportunitatea oricărui cadru didactic și oricărui părinte să se exprime liber, să publice o opinie, să povestească o experiență personală sau să semnaleze o situație, scriind la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. și specificând dacă dorește să semneze materialul, sau acesta să fie publicat sub anonimat. Vă mulțumim tuturor pentru implicare!