Copiii din clasa mea au telefoane smart. Nu se află printre ei nici măcar unul care să nu aibă telefon sau care să aibă un telefon cu butoane. Aceste telefoane smart le oferă un acces nelimitat la tot felul de informații, dar nu toate sunt bune, iar problema este că cei mici nu știu să facă o selecție în acest sens.
Eu am încercat până acum să îi învăț să își folosească telefoanele în scopuri bune, pentru ca timpul petrecut în fața ecranului să fie unul cu folos (să caute cuvinte în dicționare de pe internet; să intre pe platforme speciale pentru copii, unde pot găsi o mulțime de informații interesante despre fel și fel de lucruri; să se uite la documentare; să învețe limbi străine, folosindu-se de aplicații speciale etc.).
Chiar și așa, copiii fac pe telefon ce îi taie capul și, din nefericire, nu toți sunt supravegheați. În clasa mea i-am auzit pe copii vorbind despre niște lucruri pe care ei CHIAR nu ar trebui să le știe și pe care nici nu pot îndrăzni să le reproduc aici, lucruri pe care foarte probabil le-au văzut pe internet, la ,,influenceri". În anii trecuți am auzit de elevi din clase mai mari (de la a V-a până la a VIII-a, mai precis) care erau ,,experți" în ceea ce privește filmele pentru adulți. La liceu nici nu vreau să mă mai gândesc...
Cu părinții este greu să comunicăm despre lucrurile acestea, pentru că ei susțin că nu au timp să îi supravegheze pe copii sau chiar că noi, cadrele didactice, ar trebui să intrăm în grupurile de Whatsapp în care se află copiii din clasă, ca să gestionăm ce se vorbește acolo și, cu pornire de la acele grupuri și de la discuțiile pe care le au elevii acolo, să ne dăm noi seama și la ce se uită copiii pe telefoane și să luăm măsuri.
Acest lucru este imposibil, deoarece eu am un program fix de lucru cu copiii, iar după ore trebuie să am timpul meu de pregătire a lecțiilor, de stat cu familia (da, am și eu o familie și îndrăznesc să spun că am dreptul să investesc timp și energie și acolo, nu doar în școală), de odihnă și multe altele. De asemenea, nu eu sunt omul care a decis ca elevii mei să aibă telefoane smart, deci nu văd de ce să fiu eu persoana care răspunde de ce fac ei acolo, când sunt acasă.
Părerea mea este că un copil nu ar trebui să primească un telefon smart până la liceu. Nu spune nimeni să nu primească deloc un telefon înainte de a intra în clasa a IX-a, (pentru că sunt situații în care trebuie să existe o cale de comunicare de acest fel între copii și părinți) dar acesta ar trebui să fie unul cu butoane (încă se mai fabrică, din ce știu eu și din ce am văzut prin magazine). Un copil mic ar trebui să aibă un telefon ,,nesmart" și asta mai ales dacă părinții nu au timp să îl supravegheze.
Internetul este plin de informații care nu au ce căuta în mințile copiilor și mai sunt și vestiții influenceri, pe care copiii îi văd ca pe niște zei, dar care sunt lipsiți de calități.
Femeile care le învață pe copile cum să se machieze și să se îmbrace ca și când ar urma să meargă pe centură, bărbații care promovează violența față de femei, și oamenii care promovează po****afia sunt doar câteva exemple de lucruri care le fură copiilor inocența specifică vârstei și care îi fac să devină, încă din clasele mici, adolescenți rebeli, adică fetițe de clasele I-IV care merg peste tot machiate și îmbrăcate cu haine cu buric gol și băieți de clasele I-IV care au comentarii cu tentă se**ală la adresa colegelor de clasă și a profesoarelor.
La gimnaziu nici nu are sens să mai pomenim. Văd fete cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani care se machiază și se îmbracă mult mai provocator decât aș îndrăzni eu vreodată, pentru că se cred femei în toată firea, și băieți de aceeași vârstă care se cred bărbați în toată firea.
Dacă și pe viitor adulții nu le vor impune copiilor niște limite clare când vine vorba de internet și telefoane și dacă nu îi vor supraveghea, atunci vom ajunge rău. Copiii se vor lua tot mai mult după cei pe care îi văd pe internet și își vor dori să experimenteze tot mai multe lucruri, care nu sunt pentru copii, fiindcă așa fac influencerii. Să nu mai pomenesc de începerea vieții intime. Noi nici nu ne gândeam la asemenea lucruri în clasele I-VIII, pentru că nimeni nu vedea filme pentru adulți, care să le stârnească curiozitatea. Acum, în schimb...
Anonim
Mesajul de mai sus a fost transmis pe adresa redacției, pentru rubrica ,,Vocea Profesorului" sau pentru rubrica ,,Vocea Părintelui" și a fost publicat ca atare, reprezentând opinia personală a autorului. Redacția noastră nu-și asumă informațiile prezentate în mesajele publicate la această rubrică, pe care nu are posibilitatea de a le verifica. Oferim oportunitatea oricărui cadru didactic și oricărui părinte să se exprime liber, să publice o opinie, să povestească o experiență personală sau să semnaleze o situație, scriind la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. și specificând dacă dorește să semneze materialul, sau acesta să fie publicat sub anonimat. Vă mulțumim tuturor pentru implicare!