Totuși, de când am ajuns pe ,,teren", mi-am dat seama că munca aceasta nu este una atât de ușoară, pentru că pe umerii cadrelor didactice se pun mult prea multe lucruri. Pe lângă lecțiile care trebuie să fie atent pregătite, materialele pe care trebuie să le avem, hârtiile pe care trebuie să le facem, nevoile fiecărui elev, care trebuie să fie satisfăcute, mai trebuie să gestionăm și conflictele care apar mereu între ei.
Pentru mine partea cu gestionarea conflictelor este una foarte grea, chiar imposibil de îndeplinit, de cele mai multe ori, iar din acest motiv cer ajutorul dumneavoastră.
Copiii din ziua de azi sunt mult mai conflictuali decât înainte. Iau totul personal, amplifică foarte mult lucrurile rele care se întâmplă în jurul lor, simt nevoia de a-și face ei singuri dreptate și nu își recunosc niciodată vina.
,,Cireașa de pe tort", în orice caz, sunt părinții, care înrăutățesc lucrurile și care așteaptă de la noi o soluție miraculoasă. Prin ,,înrăutățesc lucrurile" mă refer la faptul că vorbesc urât despre colegii de clasă ai copiilor lor, cu copiii lor de față, și se sună unii pe alți, pentru a se certa la telefon și pentru a se amenința, iar ai lor copii sunt martori la aceste ,,războaie", care sunt create de către părinți, acasă.
După ce copilul este martor la un ,,război" care se întâmplă între părinții săi și părinții colegului cu care a avut un conflict, după ce își aude părinții vorbind foarte urât la adresa colegului și, uneori, chiar și la adresa familiei acestuia și după ce îi aude pe părinți certându-se la telefon, este de așteptat ca acel copil să simt că și el trebuie să se războiască cu colegul și, uite așa, niște certuri care ar putea fi rezolvate ușor, se transformă în adevărate ,,războaie".
Întrebările la care eu nu pot găsi un răspuns sunt: ce facem atunci când se întâmplă aceste lucruri, iar părinții vor să vadă de la noi o rezolvare miraculoasă?
Cum îi facem să înțeleagă că nu ține totul doar de noi, ci inclusiv ei trebuie să își schimbe comportamentul și atitudinea, pentru a nu-i mai instiga pe copii să fie unii împotriva celorlalți?
Mulțumesc!
Anonim
Mesajul de mai sus a fost transmis pe adresa redacției, pentru rubrica ,,Vocea Profesorului" sau pentru rubrica ,,Vocea Părintelui" și a fost publicat ca atare, reprezentând opinia personală a autorului. Redacția noastră nu-și asumă informațiile prezentate în mesajele publicate la această rubrică, pe care nu are posibilitatea de a le verifica. Oferim oportunitatea oricărui cadru didactic și oricărui părinte să se exprime liber, să publice o opinie, să povestească o experiență personală sau să semnaleze o situație, scriind la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. și specificând dacă dorește să semneze materialul, sau acesta să fie publicat sub anonimat. Vă mulțumim tuturor pentru implicare!