Pentru mii de profesori din România, examenul de titularizare reprezintă unicul drum legal spre o carieră stabilă în educație, oferind acces la posturi vacante în unitățile de învățământ preuniversitar. Conform legii toate posturile vacante sunt scoase la concurs și publicate pe site-ul Titularizare.edu. 

Tot pe acest site se publică și cei repartizați, deci nici un suplinitor, nu poate avea ore, în mod legal, dacă nu se regăsește pe acest site. Însă, ce se întâmplă atunci când regulile jocului sunt încălcate în favoarea unor interese ascunse ? În județul Mehedinți, acest concurs esențial pare să fi devenit scena unor practici scandaloase, coordonate, potrivit unor acuzații grave, chiar de inspectorul general, Alin Tomoescu, membru PSD.

În loc să fie un test corect al competențelor, titularizarea a devenit un vehicul pentru corupție și nedreptate ! De la profesori care, în mod inexplicabil, ocupă posturi pentru care nu au nici măcar calificările de bază, nu au susținut niciodată concurs pentru disciplinele respective, până la repartizări misterioase și angajări ilegale, situația din acest județ șochează și revoltă deopotrivă. Articole recente din presa de specialitate ridică semne de întrebare: ”Este inuman ce se intampla la acest inspectorat” și ”Eu nu am loc de muncă și elevii stau fără profesori” și considerăm că sunt foarte relevante, demonstrând gradul de corupție și fraudă din Mehedinți, precum și nivelul la care PSD Mehedinţi a dus educația.

Să aruncăm o privire mai atentă asupra acestui labirint al corupției din Mehedinți, unde legea pare să fie doar o formalitate, iar educația copiilor noștri este sacrificată în favoarea intereselor de grup.

Analiza cazurilor de repartizare ilegală a cadrelor didactice

Pentru a contura o imagine cât mai precisă a situației, am consultat site-ul oficial https://titularizare.edu.ro, actualizat la data de 09.09.2024. Din această analiză, rezultă câteva cazuri îngrijorătoare:

Conform surselor noastre, un prim caz halucinant este cazul doamnei Turaiche R. Veronica Aura, care, în ciuda faptului că a obținut, la examenul de titularizare, la limba română, nota 3,1, se pare că este angajată în mai multe școli (Obârșia de Câmp, Vânători, etc.), pe alte discipline – biologie, desen, muzică, etc. și probabil va primi și ore de română, mai ales că și în anii anteriori ar fi ocupat ilegal astfel de ore. Doamna a dat, pe data de 30.08.2024, concurs de suplinire pentru necalificați, pentru disciplina Arte vizuale, obținând nota 7, disciplină care nu se regăsește, în mod real în cadrul planului de învățământ, la gimnaziu. De altfel domnia sa nu se regăsește repartizată în cadrul unor ședințe publice. Deci, domnia sa, în acest moment, considerăm că este repartizată ilegal, la nivelul județului Mehedinți, de către reprezentanții ISJ MH. Astfel, întrebarea inevitabilă este: cum poate un profesor cu o notă atât de mică la titularizare să fie repartizat, chiar și ca suplinitor necalificat?

Situația similară, este posibil să fie și în cazul doamnei Dăescu I. Ionica, care la limba română, la titularizare, în anul 2024, a primit nota 4,15, iar ulterior a dat concurs pe suplinitor necalificat pe disciplina Arte vizuale. De altfel avem suspiciuni rezonabile privind fraudarea concursului, urmată de angajări ilegale, privind pe cei care au dat concurs pe disciplina arte vizuale (Educație plastică, Educație vizuală/Educație artistică) și pe disciplina Terapie educațională complexă și integrată (educatori, învățători, învățători-educatori), discipline care nu au avut scoase la concurs nici o oră, însă se pare că au avut candidați repartizați pe alte discipline, în detrimentul celor care au promovat concursul de titularizare sau a celor care ar fi fost necesar să ocupe orele legal. Mai există suspiciuni privind concursul de suplinire la disciplina educație muzicală.

De exemplu, avem suspiciuni rezonabile asupra lui Zărănoiu N. Ionel Cristian, care la titularizare, la disciplina educație fizică și sport, a obținut nota 3,43, in 2024, iar în anii anteriori a obținut note de 2,10, in 2023, de 3,30 în 2022, de 1,6 în anul 2021 și nota 4 in anul 2020. În aceiași situație, se pare că este și Zoican M. Alexandru, care în majoritatea anilor a obținut doar note sub 5, la disciplina educație fizică și sport, însă an de an, se pare că primește ore. Este posibil ca și în anul școlar 2024-2025, la Liceul Tehnologic Dierna, să fi fost angajat ilegal, din nou, pe orele de limba si literatura română, un anume Blidariu I Gheorghe Adrian. Acesta a primit ore, ilegal, în mod sigur, în anul școlar 2023-2024, la această unitate școlară – orele nu au fost scoase la concurs, iar domnul Blidariu are o notă de 4,35, în anul 2020 și a mai luat ulterior o notă de aproximativ 5,50. Pentru a fi angajat ilegal, se pare că, domnul Blidariu a oferit familiei Tomoescu (lui Alin, inspectorul general, soției acestuia, Pantea Steliana și fiului lor), o vacanță în Hawai și in USA. 

Un alt exemplu de practici suspecte este cel al doamnei Isac Ionela, repartizată pe 20 de ore de chimie + 5 ore de Educație Tehnologică la Scoala Gimnazială Grozești, Greci, Tâmna și Căzănești. Doamna Isac Ionela a dat concurs de titularizare pe educație fizica si sport, în anul 2024 și a obținut nota 5,56. În anul 2023, însă a dat concurs de suplinire, la nivel judetean, pe disciplina chimie și a obținut nota 3,30. Nu a susținut niciodată concurs pentru ore de educație tehnologică, însă a fost repartizată ilegal pe ore de chimie și educație tehnologică. Deci, ne întrebăm, cum un profesor cu nota 3,30 se poate prezenta în fața elevilor și ce ar putea preda elevilor, atâta timp cât domnia sa nu are competențe minime profesionale, chiar la disciplina pe care o predă ?

Un alt caz suspect, este cel al doamnei Vasiloiu N. Viviana-Diana, ce a fost repartizată pe 28 de ore, astfel a fost repartizată pe posturile cu codurile 1684, de la Liceul Tehnologic Dierna, ce are un număr de 18 ore, de biologie-chimie și pe postul cu codul 1142, de la Școala Gimnazială Gruia, ce are un număr de 10 ore de biologie.

Doamna a susținut concurs de titularizare in anul 2022, pe disciplina biologie și a obținut nota 8,75. De altfel a mai dat concurs de titularizare în anul 2021, obținând nota 5,55, la aceiași disciplină. În anul 2023, nu apare ca fiind repartizată pe aceste posturi, iar în anul 2022 a fost repartizată pe postul 1156, de la Școala Gimnazială Gruia, 18 ore biologie și educație pentru sănătate. Conform legii, doamna nu putea să obțină ore de chimie și nici nu putea să primească, în mod legal continuitate pe postul de la Dierna, în etapa de prelungire a CIM, pe perioadă determinată. Orele de chimie le putea ocupa doar în ședințele din septembrie, la completare, de altfel, un candidat nu poate ocupa 28 de ore, în etapele de repartizare de posturi.

Situația se agravează la Școala Gimnazială Grozești, unde, în anul 2024-2025, sunt titularizările/angajări pe perioadă nedeterminată, ilegale, de care a beneficiat doamna Andro Alice Alina, care la examenul de titularizare a obținut, la scris, nota 6,60, notă care, în mod legal nu-i permite să se titularizeze/angajeze pe perioadă nedeterminată. Totuși, în ciuda rezultatelor aceasta apare ca: ”REPARTIZARE PE PERIOADA NEDETERMINATA CADRU DIDACTIC ANGAJAT PE DURATA DE VIABILITATE A POSTULUI”, pe postul de limba engleză, ce are codul 1660, de la Școala Gimnazială Grozești și Școala Gimnazială Greci.

De altfel mai este și doamna Stoica Anișoara, repartizată în mod ilegal pe postul cu codul 1661, de la aceleași școli, însă pe disciplinele istorie-fizică. Doamna Stoica Anișoara a dat examen pe o altă disciplină și nu credem că are studiile necesare de a ocupa postul acesta, nu a ocupat orele legal niciodată de la aceste școli și de altfel cel mai probabil vorbim de o greșeală de nume, în mod real fiind titularizată/angajată pe perioadă nedeterminată, ilegal o altă persoană, care la fel ca doamna Andro, nu a obținut nota minimă prevăzută de lege la concursul de titularizare. La această școală au mai fost titularizați ilegal, în trecut și alte persoane: pe limba și literatura română, pe educație fizică și sport, etc., toate fiind pile ale ISJ Mehedinți.

De altfel a fost numit ilegal un director, care este titularizat neconstituțional și care, în realitate nici măcar nu este profesor, ci instructor sau antrenor de fotbal. Pentru a se putea comite aceste ilegalități, atât la Școala Gimnazială Greci, cât și la Școala Gimnazială Grozești, au fost dați afară directorii care și-au câștigat dreptul de a ocupa postul în urma promovării unor concursuri și ulterior în instanță.

Tot la Școala Gimnazială Grozești, atât pentru anul școlar 2023-2024, cât și pentru anul școlar 2024-2025, nu au fost scoase foarte multe ore, fiind păstrate, se pare, pentru a fi vândute de reprezentanții ISJ MH și directorul numit ilegal de ISJ Mehedinţi: astfel, posturile de învățători nu au fost scoase pentru titularizare, ci doar pentru suplinire, postul de matematică a fost scos, doar după intervenția Ministerului Educației și doar pentru suplinire, fiind ocupat de doamna Mită Natalia, care la concursurile de titularizare în anul 2021 a obținut nota 3,75, în anul 4,05 și în anul 2023 nota 5,1. Anul trecut la matematică, la această școală, a fost repartizată o persoană care nu a susținut niciodată concurs de suplinire sau titularizare, la disciplina matematică, fără ca orele să fie scoase la concurs.

De altfel au fost mai multe angajări ilegale, la această școală, astfel: Coman Mădălina, fata primarului PSD al localității, pe postul de învățători, post care nu a fost scos la concurs, la o clasă care nu avea numărul minim, legal de elevi, în detrimentul unor candidați cu notă mai mare. Mohora Constantina, detașată ilegal pe un post de învățători care nu a fost scos la concurs, etc.

În concluzie, analiza acestor cazuri de repartizare ilegală a cadrelor didactice arată o serie de abuzuri și nereguli care ridică întrebări serioase asupra modului în care sunt gestionate resursele umane în sistemul educațional mehedințean. Aceste practici efectiv compromit integritatea procesului educațional și în același timp subminează și încrederea în instituțiile responsabile cu repartizarea și angajarea cadrelor didactice !

Suspecții actelor de corupție și abuzuri, în Mehedinți

În centrul controverselor legate de angajări ilegale și abuzuri se află chiar inspectorul general al ISJ Mehedinți și grupul său, care nu se sfiesc să abuzeze și să hărțuiască pe oricine contestă ilegalitățile lor. De la începutul anului 2022, acest grup nu doar că ignoră legea, organele de cercetare penală și instanțele de judecată, dar sfidează și bunele moravuri, meritocrația și competența profesională. În acest context, victimele sunt supuse unui tratament inuman și nedrept, fiind mai tot timpul hărțuite.

În anul școlar 2023-2024, pentru a câștiga bunăvoința presei, inspectorul general, a facilitat angajarea ilegală a lui Ghiciulescu Alin la Școala Postliceală Sanitară din Drobeta Turnu Severin, condusă de soția sa, Pantea Steliana. Ghiciulescu, cu o performanță mediocră (nota 2,7 în 2020 la titularizare și 4 la kinetoterapie în 2022), a fost angajat în ciuda evidentelor sale deficiențe profesionale.

După câteva luni, Ghiciulescu a fost concediat printr-o procedură ilegală, iar unitatea școlară a fost obligată să-i plătească salariile necuvenite. Întrebarea este: ce influență a avut inspectorul general în această numire și cum a reușit să mascheze această încălcare flagrantă a legii? Ce măsuri va lua împotriva soției sale care a abuzat de lege și este la a doua concediere ilegală ?

Pentru a întări și mai mult imaginea de „bunăvoință”, în ISJ Mehedinți a fost angajată și doamna Drăghia Irina, ”jurnalistă” și sora inspectorului șef adjunct al Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți, Drăghia Decebal.

Această angajare a fost posibilă în ciuda comportamentului inadecvat al doamnei Drăghia, care anterior nu a fost capabilă să obțină un post de conducere, datorită problemelor de moralitate pe care le avea.

Este evident că aceste angajări sunt rezultatul fraudelor și al abuzului de putere.

Aceste infracțiuni evidente, considerăm noi, au fost posibile deoarece, în repartizarea posturilor au fost direct implicați angajații ISJ MH, Danciu Dorina și Rapcea Alin, ambii angajați pe criterii politice, de către PSD Mehedinți și personaje care se pare, că în anul 2022, au fost implicate, în mod direct, în frauda BAC 2022.

Conform raportului Ministerului Educației nr. 27/DC/R/19.09.2022, aflăm că ”După ora 10.48 secretarul comisiei (CR – se pare directorul de la Cujmir), in prezența a doi membri (DG si RA – identificați ca fiind Dicu George și Rapcea Alin), multiplică numeroase copii, fără a se putea identifica ce reprezintă acestea. Secretarul dă copiile lui DG si îi atrage atenția de nenumărate ori "ia-le de aici, nu aici".

Ulterior se vede pe restul camerelor de supraveghere, cum RA și DD – identificată ca fiind Danciu Dorina, duc aceste xerocopii, alături de codurile de anonimizare elevilor care au avut lucrări identice, așa cum se precizează, în mod clar la pag. 22 și 23 din acest raport, astfel: ”până la distribuirea codurilor de anonimizare candidații nu scriu nimic pe foaia de examen, discută între ei si cu unul dintre asistenți. Codurile de anonimizare se distribuie la ora 10.48 de către RA în mod nejustificat atât de târziu cu atât mai mult cu cât exista un candidat care a predat lucrarea și a ieșit din examen.

După primirea codurilor se observ apariția mai multor foi pe masa unor candidați (relevant candidatul cu nr.12 - banca 2 din rândul de mijloc).” Deci, este vizibil cum acești reprezentanți ai ISJ Mehedinți, numiți prin trafic de influență și pe criterii politice, de PSD Mehedinți sunt implicați în mai multe fraude și de altfel cum orele sunt repartizate, fără a se ține cont de prevederile legale.
În plus, fosta soție a inspectorului general, Loredana Tomoescu, a fost condamnată definitiv în 2018-2019 pentru fraudă în cadrul examenului de BAC 2013.

În momentul comiterii infracțiunilor, soția inspectorului general, se pare că locuia chiar alături de Alin Tomoescu. În aceiași casă, în perioada 2019-2022, Alin Tomoescu a primit foloase necuvenite, ca urmare a unor acțiuni de șantaj efectuate asupra unui director. Când directorul șantajat a refuzat să-i mai ofere foloase necuvenite, Alin Tomoescu, a solicitat eliminarea directorului din sistemul educațional.

În mod surprinzător, Loredana Tomoescu, încă este angajată în sistemul educațional, în ciuda condamnării și a statutului său legal problematic, doar pentru faptul că, se pare că, Alin Tomoescu nu a transmis sentința penală unității școlare, pentru a se înceta, de drept, contractul de muncă avut în învățământ, așa cum prevede legea.

Aceste fraude și abuzuri nu sunt întâmplătoare, ci reflectă o rețea organizată de corupție care, începând, cel puțin cu anul 2022, vinde posturile și abuzează de funcțiile obținute prin sprijin politic și trafic de influență. Întrebarea fundamentală este dacă aceste acte de corupție sunt doar simple coincidențe sau dovada unei structuri infracționale sistemice care, profitând de protecția politică oferită de PSD Mehedinți și a unor funcționari corupți, continuă să acționeze în detrimentul învățământului mehedințean și al meritocrației.

Problemele repartizării orelor și angajărilor ilegale

Într-un sistem educațional care ar trebui să se bazeze pe transparență și meritocrație, repartizarea posturilor, în județul Mehedinți, a devenit un teritoriu al arbitrarului, corupției și fraudei. Concursurile adecvate, menite să ne asigure că, profesorii, cei mai bine pregătiți profesional sunt angajați, sunt ignorate de reprezentanții ISJ Mehedinți. Repartizările se fac fie fără concurs, fie cu concursuri nerelevante, care nu reflectă competențele reale necesare pentru disciplinele predate. Este evident că în acest sistem, competența și pregătirea profesională nu sunt criterii relevante pentru numirea pe posturi și pentru asigurarea unei calități educaționale.

Angajările pe posturi de învățători, limba română, matematică și alte discipline, în Mehedinți, se fac frecvent în mod ilegal, fără a respecta legislația specifică în vigoare. Acest fenomen nu doar că încalcă legea, dar contribuie și la adâncirea crizei educaționale, consolidând un sistem bazat pe favoritisme și abuzuri.

Angajările ilegale și numirea cadrelor didactice cu performanțe slabe au un impact direct și devastator asupra calității educaționale. Elevii sunt afectați de lipsa de pregătire și profesionalism a dascălilor care nu ar trebui să ocupe aceste funcții. Rezultatul este o pregătire deficitară a elevilor, care ajung să fie insuficient pregătiți pentru viitorul lor academic și profesional, aspecte ce se desprind inclusiv din rezultatele obținute, an de an, în acest județ la Evaluarea Națională și la BAC.

În acest sistem corupt, creat de PSD Mehedinţi, candidații care au obținut rezultate bune la examene și concursuri sunt defavorizați în fața celor care au fost angajați ilegal. Această practică nu doar că demoralizează tineretul valoros și profesorii care s-au axat pe dezvoltarea competențelor profesionale, dar subminează și încrederea în sistemul educațional mehedințean, transformându-l într-un mecanism de favoritisme și injustiție flagrantă.

Este crucial ca Ministerul Educației, precum și alte instituții abilitate, să investigheze aceste cazuri și să ia măsurile necesare pentru a restabili corectitudinea și echitatea în sistemul de învățământ mehedințean. Ministerul Educației și inspectoratele școlare trebuie să fie responsabile de angajările și repartizările făcute, iar fiecare post ocupat ilegal trebuie să fie eliberat imediat, pentru a face loc cadrelor didactice care au demonstrat competență și dedicație!

Sperăm că acest articol va aduce un semnal de alarmă și va stimula o reacție în lanț pentru a corecta aceste derapaje grave. Educația ar trebui să fie un pilon de bază al societății, bazat pe meritocrație, corectitudine și transparență, iar la Mehedinți, PSD-ul a făcut să se piardă în umbra corupției și a fraudei.

În concluzie, în acest context, este important de menționat că faptele relatate aici reprezintă doar vârful aisbergului, iar situația din Mehedinți, privind angajările ilegale din sistemul de educație, este mult mai amplă. Fără o intervenție promptă și corectă din partea autorităților, există riscul ca elevii să fie privați de educația de calitate pe care o merită, iar încrederea în sistemul educațional să fie iremediabil afectată.

Anonim

Mesajul de mai sus a fost transmis pe adresa redacției, pentru rubrica ,,Vocea Profesorului" sau pentru rubrica ,,Vocea Părintelui" și a fost publicat ca atare, reprezentând opinia personală a autorului. Redacția noastră nu-și asumă informațiile prezentate în mesajele publicate la această rubrică, pe care nu are posibilitatea de a le verifica. Oferim oportunitatea oricărui cadru didactic și oricărui părinte să se exprime liber, să publice o opinie, să povestească o experiență personală sau să semnaleze o situație, scriind la adresa de e-mail  Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. și specificând dacă dorește să semneze materialul, sau acesta să fie publicat sub anonimat. Vă mulțumim tuturor pentru implicare!