Fotografie generică
Fotografie generică
Sunt profesoară și dirigintă la o școală gimnazială din București. Citesc zilnic cum suntem acuzați, noi profesorii, că nu suntem empatici cu elevii, că nu îi respectăm și nu îi înțelegem suficient. Vreau să vă spun un adevăr care poate o să vă tulbure, dar e o realitate!

Locuiesc în cartierul Titan, într-un bloc la etajul 1, cu balconul pe față. Blocul are spațiu verde și două băncuțe care sunt plasate aproape sub balconul meu.

Pe aceste băncuțe se adună zilnic vecine și vecini de la noi din bloc, dar și de la câteva scări adiacente, cu vârste între 50 și 80 de ani. Majoritatea au nepoți și câțiva nu sunt doar vecini, sunt și rude între ei.

Vorbesc tare și practic sunt obligată să le suport discuțiile vreau - nu vreau, pentru că am încercat la un moment dat să le atrag atenția, dar nu s-a schimbat nimic, așa că am decis să-mi văd de treabă și să ignor deranjul, din dorința de a evita un scandal și de a avea liniște sufletească când intru și ies din casă.

De când s-a terminat anul școlar și s-au desfășurat examenele de evaluare națională și bacalaureat, acești adulți responsabili privesc cum trec elevi din bloc zicându-le ,,Sărut-mâna" și în urma lor încep un tir de afirmații: despre fete spun că sunt ,,niște leșinate" care doar să se prostească știu. Despre băieți că ,,fustița le mai lipsește, Doamne ferește să vină un război că îi găsește la epilat". Că sunt proști făcuți grămadă toți, că le arde doar de distracție în loc să învețe, niște idioți. Comentarii despre aspectele fizice sunt din plin, sunt făcuți ,,grași, deformați" etc. Că în loc să stea în casă că au examene, de ce ies afară, de ce râd, de ce există!

Încă ceva, fiecare vorbește frumos doar de propriul copil sau nepot. Atunci toți îi zic în față: ,,Bravo, așa da! Vai ce frumos, ce deștept, felicitări!"

Când persoana respectivă nu este de față, ea și copilul/nepotul său sunt făcuți cu ou și cu oțet, la modul: ,,Ai văzut ce se laudă?! Măcar de-ar avea cu ce. Puturos ca ea. Și nesimțit! Dar nu mai scăpam de atâta îngâmfare!". Și asta se întâmplă prin rotație.

O fată care îmi este și elevă, un copil silitor, serios, vesel, jovial cum trebuie să fie la vârsta ei, a fost făcută ,,cur*ă", ,,ahtiată după p**ă", sunt expresiile lor, doar pentru că și-a făcut o șuviță mov săptămâna trecută.

Nu am văzut atâta răutate nicăieri în altă parte!

Aceasta este fața reală a unei părți a societății, destul de consistentă. Bătrâni care stau cu telefoanele în mână și râd la clipuri de pe tik tok toată ziua. Nu uitați, vorbim de oameni maturi, de bunici și părinți. Fără pic de empatie și suflet față de tineri. Și suntem acuzați noi, profesorii?!

Îmi pare rău, dar nu la noi este problema.

Copiii au ajuns elevi problematici tocmai că au astfel de părinți și bunici, care ce să-i învețe acasă? Ce comportament să le inspire? Când ei nu-i mai așteaptă cu plăcinte și gem de casă, ci toată ziua se ocupă de bârfă de cea mai joasă speță.

Noi facem atât cât putem la școală, să reușim în condițiile date să îi ajută să învețe, să le inspirăm un comportament cuviincios, dar seara se întorc în aceste medii toxice!

Anonim

Mesajul de mai sus a fost transmis pe adresa redacției, pentru rubrica ,,Vocea Profesorului" sau pentru rubrica ,,Vocea Părintelui" și a fost publicat ca atare, reprezentând opinia personală a autorului. Redacția noastră nu-și asumă informațiile prezentate în mesajele publicate la această rubrică, pe care nu are posibilitatea de a le verifica. Oferim oportunitatea oricărui cadru didactic și oricărui părinte să se exprime liber, să publice o opinie, să povestească o experiență personală sau să semnaleze o situație, scriind la adresa de e-mail  Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. și specificând dacă dorește să semneze materialul, sau acesta să fie publicat sub anonimat. Vă mulțumim tuturor pentru implicare!