Fotografie generică
Fotografie generică
Sunt profesoară de limba engleză. M-am stabilit în Germania acum 8 ani, împreună cu familia, dar am rămas pe grupurile de profesori din România și citesc zilnic postări care îmi fac pielea de găină. Citesc presa din țara mea și cam tot ce este legat de educație și școală. Mă încearcă două sentimente, primul este de împlinire că am luat decizia de a pleca și că acum lucrez într-o țară civilizată, slavă Domnului!

Al doilea sentiment este de tristețe profundă când văd ce se petrece acolo. Vreau să vă spun ceva. Problemele despre care se vorbește există pentru că sunt permise. Tot haosul din școli există, cred eu, pentru că se cultivă! Altfel, s-ar face ordine imediat. Aici, în Germania, nu există să-mi stea elevii live pe tik-tok în timpul orei! De ce? Pentru că nu au voie cu telefoane în școală sau în jurul instituției, nici măcar în pauze sau înainte ori după program, punct! 

Citesc și mă oripilez în România; off, nu avem ce să facem! Cum nu? Păi să vă spun ce pot face eu. Conform legislației de aici, dacă am prins un elev stând pe telefon în școală, sau mai grav, în timpul orei, i-l confisc pe loc. Părinții primesc chemare în biroul directoarei și li se pune în vedere abaterea sub formă de sancțiune scrisă. Dacă apar doar două de acest fel într-un an de zile, măsurile se pot înăspri. Și nimeni nu-și dorește probleme la școală, care rămân consemnate în istoricul elevului.

La noi există cod vestimentar, un fel de uniformă, doar că pentru partea de sus  iar pentru fustă sau pantalon doar cod de culoare.

Nu sunt elevi care să aibă vicii exercitate în toalete, curțile școlii sau pe un perimetru în jurul instituției.

Altă chestiune care mă surprinde în România, ura dintre părinți și profesori, manifestată chiar și în grupuri. Pe mine mă sperie multe comentarii. Dacă ar putea, parcă s-au lua la bătaie. Aici toți părinții sunt de acord cu aceste măsuri, colaborează cu profesorii și își asumă consecințele faptelor copiilor, de la cele materiale, până la cele care impactează programul educațional.

Există și o sală supravegheată de un fel de profesor de serviciu, unde elevi (rar se întâmplă!) care deranjează ora sunt trimiși să se liniștească și acolo fac teme suplimentare, sau tema pe ziua respectivă, sau o activitate educativă. Astfel nu sunt datori ceilalți să le suporte obrăznicia, ei sunt scoși imediat din clasă și duși undeva unde primesc niște beneficii practic, prin activitățile desfășurate, se calmează într-un mod benefic pentru ei.

Nu știu din ce cauză nu se poate învățământ de calitate și în România. Chiar mi-e imposibil să înțeleg. Am vrut să știți că E POSIBIL!

Cu drag,

Anastasia P.

Mesajul de mai sus a fost transmis pe adresa redacției, pentru rubrica ,,Vocea Profesorului" sau pentru rubrica ,,Vocea Părintelui" și a fost publicat ca atare, reprezentând opinia personală a autorului. Redacția noastră nu-și asumă informațiile prezentate în mesajele publicate la această rubrică, pe care nu are posibilitatea de a le verifica. Oferim oportunitatea oricărui cadru didactic și oricărui părinte să se exprime liber, să publice o opinie, să povestească o experiență personală sau să semnaleze o situație, scriind la adresa de e-mail  Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. și specificând dacă dorește să semneze materialul, sau acesta să fie publicat sub anonimat. Vă mulțumim tuturor pentru implicare!