Nu fac asta de plăcere și pentru că se vorbește de o criză de profesori pentru anumite materii și mai ales pentru că am auzit în diverse ocazii discuții despre colegi care au luat decizii similare, m-am hotărât să vă scriu trei dintre motivele care m-au determinat pe mine să procedez astfel. Cred că gestul meu este unul constructiv, asta dacă rândurile mele vor fi citite de cineva care poate să înțeleagă perspectiva unui cadru didactic mărunt și dacă dă doi bani pe situația educației din țara noastră.
1. Bătaia de joc la adresa profesorilor. Ca profesor mă simt desconsiderată și tratată cu maximă lipsă de respect. Am fost mințiti și duși de nas cu salariile, am fost umiliți cu prima didactică și în schimb ne luptăm zilnic cu proceduri învechite, plimbăm hârtii, scriem și completăm ca la balamuc foi. Avem în frunte o persoană care nu reflectă nici pe sfert interesele cadrelor didactice și nu reprezintă breasla. Nu a predat niciodată din câte am înțeles. A fost un an școlar în care elevii cu nota 1 au luat bursă de merit pentru rezultate deosebite adică, și elevi cu nota 9,50 au aflat că nu se încadrează, cine a mai pomenit?! În fiecare zi de lucru mă enervez când văd atâta incompetență și nedreptate! Nu mă mai regăsesc în acest context care s-a schimbat foarte mult în rău în ultimii ani! Consumul de energie fizică și psihică într-un sistem haotic este prea mare.
2. Siguranța din școli, din ce în ce mai slabă. Dau exemple din ultimul an de la noi: elev prins cu obiect periculos la el. Alții au dat cu spray în clasă. Alt elev a venit cu un obiect de jucărie la el și se făcea că trage în noi profesorii. Am încremenit când l-am văzut prima dată. O colegă a fost înjurată de câțiva de la clasa a VIII-a ca la ușa cortului. Altă colegă învățătoare a fost înjurată de data asta de un tătik nemulțumit chiar pe holul școlii. Luăm pastile de gât pentru că răgușim predând la un ton ridicat ca să acoperim vuietul din clasă. Sunt și zile în care parcă plutește pericolul în aer, aceasta e senzația. Nu se face nimic pentru siguranța din școli, nici pentru profesori și nici pentru copii.
3. Toate problemele s-au reflectat în starea mea de sănătate. E o meserie solicitantă oricum, dar cu toate problemele actuale, am ajuns să mă enervez la fiecare pas, să nu mă mai pot odihni noaptea, să am stări de anxietate și insomnii. Să am carențe de vitamine și dureri de ficat. Țip la familia mea. Nu, mulțumesc, mă opresc aici cu stresul.
Mulțumesc că mi-ați dat ocazia de a dezvălui o mică parte din ceea ce simt profesorii, atât de puși la zid în prezent. Sper ca cei care citesc să se pună în locul nostru pentru o zi și apoi să arunce săgeți cu venin.
C.L.
Mesajul de mai sus a fost transmis pe adresa redacției, pentru rubrica ,,Vocea Profesorului" sau pentru rubrica ,,Vocea Părintelui" și a fost publicat ca atare, reprezentând opinia personală a autorului. Redacția noastră nu-și asumă informațiile prezentate în mesajele publicate la această rubrică, pe care nu are posibilitatea de a le verifica. Oferim oportunitatea oricărui cadru didactic și oricărui părinte să se exprime liber, să publice o opinie, să povestească o experiență personală sau să semnaleze o situație, scriind la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. și specificând dacă dorește să semneze materialul, sau acesta să fie publicat sub anonimat. Vă mulțumim tuturor pentru implicare!