”Nu mai trimiteți copiii cu teme de făcut pentru acasă! Nu pentru că lucrurile pe care le predați nu sunt interesante, ci pentru că nu mai sunt eficace temele. Forțați-i pe copii să gândească în timp real. Testarea prin teme nu mai este eficace”, a spus Zack Kass, unul dintre „creierele” din spatele ChatGPT, la evenimentul Dare to Learn, care a reunit la București cele mai strălucite minți în domeniul educației și tehnologiei, citat de Gândul.ro

„Cea mai mare problemă în educație este curajul!” Este una dintre ideile discursului lui John Hattie, profesor emerit și director al Institutului de Cercetare în Educație al Universității din Melbourne, Australia, care a deschis conferința educațională Dare to Learn, desfășurată la Romexpo. Acesta a concluzionat că în educație, în orice școală din lume, sunt importante conectarea ideilor, argumentarea, învățarea inteligentă.

Totodată, în opinia profesorului, originar din Noua Zeelandă, a cărui expertiză educațională este cunoscută în lumea întreagă, practica reprezintă un element esențial în procesul de învățare. John Hattie a vorbit și despre latura umană a profesorilor, punând accentul pe modul în care dascălii știu să structureze informația și să o prezinte elevilor sau studenților.

Trebuie să ne focusăm pe progrese. Ideea este să îndrăzniți să învățați cum putem face învățarea vizibilă. Nu suntem foarte buni la a-i învăța pe elevi cum să învețe, la a detecta ce trebuie să îmbunătățim. Trebuie să ne concentrăm mult mai mult pe învățare. Este vorba despre cum învățăm și reflectăm asupra învățării. Nu noi o să le creăm copiilor viitorul, ei și-l vor crea”, a mai spus John Hattie.

În ceea ce privește influența tehnologiei în sistemul de educație, dar și în viața tinerilor, profesorul a mărturisit că în Australia urmează să fie dată o legislație în care copiii vor avea voie pe rețelele de socializare începând de la vârsta de 15 ani.

Acesta a precizat, cu privire la acest aspect, că „nu trebuie să le interzicem cu totul tehnologia, ci să îi învățam să o folosească în mod corect”.

Zack Kass promovează inteligența artificială ca un instrument care poate îmbunătăți semnificativ accesul liber și nelimitat la cunoștințe.

În ceea ce privește tehnologia în școli, expertul le-a vorbit profesorilor prezenți despre schimbările fabuloase care vor avea loc în educație cu ajutorul AI.

„Învățați cum să învățați!”, este sfatul acestuia pentru oamenii din învățământ.

În plus, acesta a mai punctat că, deși astăzi suntem bombardați de multe informații negative, care pot avea un impact uriaș asupra minții noastre, lumea este, în mod evident, mai bună astăzi decât a fost vreodată.

,,Este esențial ca într-o lume în care totul se schimbă să fiu permanent dispus să mă adaptez. Învățați cum să învățați! Nu contează ce studiezi la facultate. În 30 de ani, nu o să mai conteze dacă ai făcut sau nu facultate, și nu pentru că nu este importantă educația, ci pentru că nu există nicio o garanție că aptitudinea care te pasionează va conta pe viitor. 

Ceea ce ne va diferenția nu sunt cunoștințele pe care le avem, ci ceea ce facem ca să ne simțim unii pe alții. Cum trăim ne va diferenția, atât ca indivizi, cât și la nivel de societate.

Într-o lume în care poți fi orice, fii curios, fii empatic! Lumea este, în mod evident, mai bună azi decât a fost vreodată. Suntem supraexpuși la informații negative, dar și la cele pozitive. Este foarte greu să fii optimist când ți se tot spune că va fi tot mai rău. Dar lumea se îmbunătățește„, a afirmat Zack Kass.

Zack Kass a mărturisit că cei mai bun oameni nu sunt cei care știu totul, ci cei care gândesc cel mai interesant, care știu să se adapteze.

În ceea ce privește viitorul copiilor în educație, specialistul în AI recunoaște că aceștia trebuie lăsați să gândească, specificând că temele pentru acasă mai mult încurcă decât ajută.

„Predicția mea este că AI va fi foarte bună pe zona de învățare a cunoștintelor, dar restul timpului va trebui să-l petrecem punându-ne întrebări dificile. Cei mai buni oameni nu sunt cei care știu tot, ci cei care gândesc cel mai interesant. Așadar, este important nu să fim atotștiutori, ci să fim gânditori.

În 20 de ani, vom vedea mult mai multe moduri de a face școală și de a preda, vom avea mult mai multe tipuri de școli. Sfatul meu către tineri, pentru ca ei vor conduce lumea, este să se gândească la lume ca la un lucru minunat, pentru că, de multe ori, ignorăm cât mai avem de explorat din lumea asta”, a conchis Zack Kass.