Expertul în educație Oana Moraru a făcut referire într-o postare la atitudinea părinților, cu privire la comunicarea copiilor, din ce în ce mai intensă prin intermediul mijloacelor electronice:

,,Am observat, în ultimii ani la catedră, că din ce în ce mai devreme, încă de la clasele a II-a, copiii au conturi de whatsapp. Își fac grupuri, subgrupuri, grupuri paralele, grupuri care se exclud reciproc sau care se ocupă cu excluderea și reincluderea colegilor.
De aici, teama continuă să nu cumva să existe grupuri de care ei nu știu, grupuri pe care se discută ceva la care nu au acces, mesaje pe care nu le-au văzut sau mesaje la care abia așteaptă să reacționeze. Drame artificiale, frici, neliniști, apăsări și sentimente de falsă putere. Un strat în plus peste mecanismele sociale reale, încă rudimentare.

Ca părinte, când îți vezi copilul capabil să mânuiască instrumente din lumea adultă, te simți un pic mândru: gata, e mare, socializează, comunică, e în gașcă, e acceptat, poate chiar și popular.

Copil fiind, însă, nici nu ai început să deprinzi cu adevărat instrumentele comunicării sociale reale. Să muți conversații și conectarea socială în spațiul virtual la o vârstă la care abia deprinzi abc-ul relaționării față în față este încă un mod de a adăuga minții confuzii și neliniști. Plus adicția notificărilor, care sunt ca un shot de dopamină - ca dozele mici de alcool tare înainte de o petrecere despre care nu mai ajungi să-ți amintești nimic.

Ne este greu să le refuzăm accesul la lucrurile pentru oameni mari pentru că suntem îndrăgostiți deja de cât de precoce ne-ar putea fi puiul. Ne este greu să-i refuzăm pentru că ni se pare că emoțiile negative, venite odată cu interdicția, reprezintă nefericire. Ne este greu să-i refuzăm pentru că ni se pare că refuzul nostru i-ar face să se simtă excluși - singurii care nu au, care nu pot, care nu primesc.

Ne este greu să îi refuzăm pentru că refuzul presupune însingurare - capacitatea de a o lua pe cont propriu într-o direcție, când restul lumii se duce în alta.

Să fii părinte astăzi, în era tehnologiei, înseamnă să fii de două ori mai treaz, mai conștient. Înseamnă să îți dai voie să iei decizii fără să te justifici, fără să ai așteptarea să fii iertat de copil pentru conștiința ta de om mare."

a scris Oana Moraru pe facebook.