Mama unei eleve a semnalat pe grupul ,,Părinții elevilor din România" anumite aspecte despre una dintre lecturile primite de fiica sa, ca temă pentru vacanță.

Iată ce a scris mama elevei: ,,Bună seara, vă rog să îmi spuneți și mie dacă eu sunt "înapoiată" sau dacă acest fragment vi se pare potrivit pentru un copil care în toamnă intră clasa a VII-a. A primit o listă de 16 cărți de citit în vacanță, la 6 dintre ele trebuind să facă și fișă de lectură."

Femeia a postat două fragmente din cartea la care face referire. Se pare că este vorba despre ,,Pulbere de stele", de Neil Gaiman: 

lectura 1

lectura 2

parintii elevilor lectura iulie 2024
Răspunsurile pe care mama elevei le-a primit din partea altor părinți au arătat că părerile sunt împărțite. Iată câteva dintre ele:

,,Nu sunteți, în niciun caz "inapoiată"! Cred că această "operă" face parte din literatura modernă, care, de multe ori, merge pe această linie comercială, fiindcă altfel, ca valoare literară, este zero barat. Cel mai probabil, profesorul care a făcut o asemenea recomandare nu s-a obosit să lectureze cartea înainte de a o recomanda. In locul dv, as lua legătura cu acel cadru didactic și i-as pune în față acest fragment, întrebându-l/ o dacă îl consideră potrivit pentru un copil de 12-13 ani."

,,E "Pulbere de stele" și e carte pentru copii. Copilul dvs a auzit până la vârsta asta de s*x și dacă nu a auzit ar cam fi timpul. Sa nu exageram."

,,Pe site-ul editurii Arthur este încadrată 14+."

,,Nu înțeleg de ce s**ul trebuie sa fie ceva abscons și rușinos, vulgar, când ar trebui sa fie ceva firesc, natural. Pentru unii adolescenți s-ar putea sa fie prea devreme sa citească astfel de texte, iar pentru altii prea târziu. Cert e ca nu e por***rafie, ci literatura, ma indoiesc de faptul ca asta e ideea de baza a romanului recomandat la clasă."

,,Doamne, ferește! Chiar ca trebuie sa lecturam noi în prealabil operele sugerate!
Chiar ma sperie ce am citit! Plus lejeritatea/normalitatea cu care privesc unii dintre dumneavoastră aceast lucru!"