Oana Fotache Dubălaru, decana Facultății de Litere UB a declarat: ,,Cei care ajung în învățământul de stat se angajează ca suplinitori, firește, fiindcă numărul posturilor scoase la concurs la concursul de titularizare e ridicol de mic. Lipsa de perspectivă îi descurajează în câțiva ani. E un cerc vicios al demotivării pe care trebuie să încercăm să-l rupem.

Vreau să cred (și am nevoie să sper) că profesorii vor redeveni o categorie respectată pe măsura importanței ei pentru societate, așa cum se întâmplă în țările către care privim cu admirație și pe care le considerăm modelele noastre. Acum nu observ prea multe semnale care să indice dorința de a ajunge acolo, deși s-a mai schimbat pe ici, pe colo, câte ceva. Dar dincolo de categorii și probleme ale sistemului în ansamblu, au fost și sunt și vor fi mereu profesori care să fie atenți la elevi, să-i observe, ajute, îndrume cu generozitate și multă grijă.

Cei mai buni studenți ai mei îmi vorbesc cu atâta căldură despre profesorii lor de limba și literatura română, care au avut un rol esențial în cultivarea pasiunii pentru lectură și în decizia lor de a veni la Litere, uneori în pofida presiunilor făcute de părinți, care invocau argumente de ordin pragmatic. Relația dintre profesor și elevi poate fi una dintre cele mai frumoase și nobile de pe lume. ", a spus Oana Fotache Dubălaru, într-un interviu acordat Edupedu.ro