Oana Moșoiu este lector universitar, doctor în Științele Educației – Facultatea de Psihologie și Științele Educației, formator și expert în educație. Oana Moșoiu a comentat despre examenele naționale:

,,Singurul meu comentariu privind examenele din acest an este acesta: digitalizarea evaluării a determinat o calitate tehnică superioară a celor 2 examene importante, un avantaj pentru elevi și părinți, dar cred că și pentru profesorii examinatori.

S-au eliminat erorile de calcul al punctajelor, omisiunile de alocare de punctaj sau alocările de punctaje intermediare, în afara baremului, s-a asigurat aplicarea baremului în structura oferită, s-au diminuat discrepanțele între evaluatori, ceea ce a condus la diminuarea numărului de contestații.

În plus, a crescut capacitatea de discriminare a testului, în special în zona de performanță superioară, așa că va scădea numărul de note mari și se vor distribui mai corect performanțele pe scala de notare (în viitor, pe punctaje), asta dacă se menține aceeași structură de test (adică să fie echivalent cu cel de anul viitor și nu cu cel de anul trecut).

Și pentru asta, eu vreau să felicit echipa de la Ministerul Educației - România.

Mai e de lucru pe itemi, pe conținut, lungimea testului, standardizare și alte câteva detalii, tot tehnice. E o parte care nu se vede în vitrina evaluării, care arată numai subiecte și bareme. Dar e o parte importantă și asigură mai multă încredere în evaluare."

a scris Oana Moșoiu pe facebook.