Se întâmplă în județul Mehedinți, unde nu mai puţin de şapte mii de elevi beneficiază de o masă caldă din două feluri de mâncare, oferită la şcoală. Autorităţile speră ca aşa îi vor motiva pe cei mici să meargă la cursuri și se pare că inițiativa se bucură de succes. În plus, programul este un ajutor şi pentru părinţi, care acum nu trebuie să îşi mai facă griji legate de pacheţelul copiilor, mai ales că multe familii au posibilități financiare reduse.

De exemplul, cei 158 de elevi de la Şcoala Gimnazială din Malovăț primesc de ieri o masă caldă, cu două feluri de mâncare.

Ion Michescu, primar Malovăț: Ciorbă, supă şi felul doi - piure, orez cu carne.

Părinte: Vin la şcoală, îşi fac lecţiile şi toate cele şi mănâncă şi ei un meniu cald şi cum trebuie.

Părinte: Eu mă bucur. Decât sendvişul pe care noi, ca părinţi, îl puneam în pacheţel, mă gândesc că e mult mai bine.

Monica Colibăşani, director Școala Gimnazială Malovăț: Mulţi veneau fără pachet, mulţi stăteau pur şi simplu cu gândul să plece la magazin şi nu suntem de acord cu aşa ceva. Şi atunci acest program este extraordinar de bun, pentru că ei mănâncă la amiază şi intră la ore; până seara la 6-7 au asigurată masa.

Cu ajutorul acestui program autorităţile speră să reducă absenteismul şcolar, dar şi a diferenţierii dintre copii, potrivit Observator News.

Ion Michescu primar Malovăț: Pentru că unii aveau posibilităţi materiale, alţii n-aveau posibilităţi materiale şi atunci apărea o discuţie, să spunem, sau o nemulţumire a anumitor copii că ceilalţi aveau să mănânce, ceilalţi nu.

Alin Tomescu, Inspector Şcolar General ISJ Mehedinți: S-a observat într-adevăr o îmbunătăţire a prezenţei copiilor la şcoală şi scăderea ratei absenteismului, acolo, în şcolile unde avem această masă sănătoasă.