Camerele de supraveghere video care au apărut deja în unele şcoli din România au început să provoace scandal.

Părinţii de la o școală se plâng la inspectoratele şcolare că nu au fost întrebaţi despre această decizie şi că intimitatea copiilor lor este încălcată grav. La școala din Timișoara camerele de supraveghere au fost instalate inclusiv în baie, potrivit Antena 3 CNN. Reamintim că din punct de vedere legislativ, proiectul de lege care ar permite supravegherea video este departe de a fi adoptat.

Directoarea unității de învățământ consideră că a luat o măsură în interesul siguranței copiilor și spune că se aștepta să fie felicitată.

“Am pus o cameră, artizanală, fără card, fără să fie legată la sistemul de supraveghere, pentru că am vrut să văd ce se întâmplă. Eram cu gândul că vom fi felicitaţi”, spune reprezentanta unităţii de învăţământ.

Reacţiile au fost însă cu totul altele. N-au fost felicitaţi, ci bombardaţi cu reclamaţii venite din partea părinţilor.

Totul s-a întâmplat la Şcoala Gimnazială 30 din Timişoara. Aici, conducerea unităţii de învăţământ a decis să monteze o cameră de supraveghere în holul toaletelor.

Un proiect pilot, spune directorul şcolii, prin care urmăreau să combată comportamentele neadecvate ale elevilor.

„Am făcut-o pentru a veni în sprijinul părinţilor, pentru a lua măsuri, ca locul cel mai vulnerabil dintr-o instituţie şcolară – toaleta – să-şi recapete destinaţia pentru care a fost creată”, a declarat Mihaela Şora, directoarea şcolii.

“A fost sesizată instituţia Inspectoratului Şcolar de către părinţi, care încearcă să afle care este calea legală, dacă avea dreptul unitatea de învăţământ să monteze acea cameră”, a declarat Aura Danielescu, şef ISJ Timiş.

"Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal nu este de acord cu propunerea Ministerului Educaţiei. Considerăm că este o prelucrare excesivă de date cu caracter personal.

Nu sunt consultaţi părinţii, nu sunt justificate cazurile în care este necesară această supraveghere video. Nu se stabileşte cine de la nivelul unităţii de învăţământ ia o asemenea decizie de instituire a camerelor”, a precizat Alina Săvoiu, director juridic al Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.