Cea mai superficială clasificare a materiilor de la școală este în ,,importante" și care ,,nu contează". De obicei, cele de examen fac parte din prima categorie și restul din a doua, cu mențiunea că ele încep brusc să conteze în momentul în care în carnetul de note apare un calificativ mai mic decât cel maxim, care este considerat by default.
Cu o programă stufoasă, multă informație nefolositoare, ghiozdane de 30 kg și un sistem de învățământ învechit din multe puncte de vedere, e de înțeles. Totuși, cum putem restabili un echilibru?
O societate civilizată se ,,slefuiește" și cu Desen, Lucru manual, Muzică și preocupări Sportive pentru sănătate fizică și mentală. Iar un cetățean civilizat și responsabil are cu siguranță bazele Educației sociale, Culturii Civice și Ecologiei.
Nu știu când se va schimba ceva major, dar până atunci putem schimba propria mentalitate, de exemplu că nota nu înseamnă totul.
Una dintre cele mai simple și ușoare metode prin care putem contribui la o educație echilibrată pentru copii este promovarea lecturii în sânul familiei. Încurajarea copilului să citească de mic și accesul la cărți educative de calitate vor avea un impact pozitiv pentru toată viața.
Educația prin lectură funcționează și completează educația care se face la școală.
Pe un site cu întrebări și răspunsuri s-a realizat un sondaj cu privire la materiile importante și neimportante, așa cum sunt ele percepute de părinți și copii. Iată câteva dintre răspunsuri:
Constanța: ,,După opinia mea nu există materii neimportante, toate iîți vor fi mai mult sau mai puțin folositoare în viață, te vor ajuta să îți dezvolți cultura generală și nu numai..."
Andreutza: ,,De umplutură mi se par cele 2 limbi străine studiate concomitent... engleza, franceza și în unele cazuri germana... aveți idee cât le-a folosit pe viitor asta celor care au învățat 2 limbi? Maxim 10% din cei întrebați s-au declarat multumiți...se știe că în viitor, un om se folosește doar de o limbă straină...cine are chef să învețe mai multe limbi, să meargă la clase specializate bilingve... ah, și latina. La ce mai folosește? Chiar dacă se zice că este o materie de disciplină, nu e chiar așa. Dacă nu îți place latina, degeaba o înveți..."