Pe trotuar trece o adolescentă, cu ghiozdanul în spate și căștile pe urechi. Haine largi, plete în vânt, zâmbet larg și o sclipire specială în privire. Zâmbesc și eu, la gândul că sigur ascultă o melodie care-i place foarte mult și care o poartă într-o stare de bine. Muzica are acest dar, de a vindeca, de a relaxa, de a echilibra emoțional.
Adolescenta trece, nu o mai văd. Apoi aud un zgomot de frânare puternică și claxoane. În față, peste 3-4 mașini, este o trecere de pietoni nesemaforizată. O mașina care venea din sensul celălalt frânase puternic. Fata era ,,înghețată" în mijlocul trecerii de pietoni. Cu o mână și-a dat jos căștile. Dezorientată vizibil, ajunge până la urmă pe trotuarul de vizavi Se aude și o voce de bărbat care înjură. Mașina care frânase pornește în trombă. Cu siguranță pentru fată a fost un incident înfricoșător. M-am bucurat teribil că nu a fost mai mult decât atât, că fizic este bine și că am putut să o urmăresc cu privirea cum se îndepărtează, fără căști pe urechi de data aceasta.
Nu știu cine a fost de vină, pietonul sau șoferul, dar cu siguranță, dacă ar fi circulat atentă la drum, nu ascultând muzică în căști, ar fi fost mult mai înțelept! Din păcate, nu este un caz izolat. Tot mai mulți copii merg pe stradă cu căștile pe urechi, ascultând muzică la un volum înalt. Nu doar pe jos, ci și când se deplasează cu trotineta sau bicicleta.
Este un aspect despre care noi, părinții și profesorii (de exemplu la orele de Dirigenție), ar trebui să-l discutăm cu copiii noștri. Să le explicăm riscurile la care se expun.
În 2019 o fată care a traversat linia de cale ferată cu căștile pe urechi a fost accidentată grav de tren, detalii aici.
În 2022, o tână a fost lovită mortal de tramvai în Pantelimon, după ce a traversat ascultând muzică în căști, detalii aici.
Anul acesta, în 2023, un adolescent de 16 ani și-a pierdut un picior într-un grav accident, din aceleași motive, detalii aici.
Ce spun specialiștii
„Atunci când alergi, spre exemplu, te plimbi sau asculţi muzică, îi dai comandă unei părţi a creierului să perceapă acea muzică. Cealaltă parte face ceea ce faci atunci. Şi nu poţi să le faci pe amândouă sută la sută”, spune Richard Lichenstein, cercetător la Universitatea de Medicină Maryland.
Potrivit cercetătorilor, atenţia pietonilor scade cu 70% atunci când îşi pun căştile în urechi.
Medichub: În epoca tehnologiei, toţi tinerii ascultă muzică la căşti, vedem multă lume care merge pe stradă cu căştile în urechi. Există nişte limite, astfel încât să ne protejăm auzul?
Conf. dr. Mădălina Georgescu: Din păcate, există acest obicei. Tehnologia aduce şi lucruri nu tocmai bune, ascultatul muzicii la căşti este extrem de dăunător, mai ales când mergi pe stradă unde este zgomot ambiental şi atunci involutar dai volumul mai tare şi astfel te expui la traumă sonoră. Există două lucruri care mie mi se par negative la mersul cu căştile în urechi pe stradă: dacă se folosesc acele căşti micuţe care intră în ureche eşti mai predispus la riscul de traumă sonoră tocmai pentru că eşti predispus să dai volumul mai tare ca să înţelegi muzica pe care o asculţi sau când vorbeşti la telefon. Din cauza zgomotului de pe stradă, dacă se poartă căştile supraurale, astfel încât să nu dai volumul tare, practic te izolezi de ce se întâmplă în jurul tău şi mergi pe stradă fără să ştii ce ţi se întâmplă. Din punctul meu de vedere, trebuie să fii în permanent contact cu mediul în care te afli ca să ştii ce ţi se întâmplă şi să te fereşti de pericole. Eu sunt împotriva purtatului de căşti.
Ce arată statisticile
În România mor aproape 800 de pietoni în fiecare an, adică doi în fiecare zi. În trei cazuri din zece, trecătorii îşi pierd viaţa pentru că nu aud ce se întâmplă în jurul lor.Cercetătorii americani susţin că în ultimii şase ani, în toată lumea, numărul accidentelor în care sunt implicaţi tineri care ascultă muzică pe stradă a crescut de trei ori. În peste 30% din situaţii, martorii declară că victima avea căști în urechi, potrivit Digi24.
De ce nu este bine să ascultăm muzică la căști atunci când mergem pe stradă
* Riscul de accidente - nu mai poți fi atent în jur, nici la mașini, nici la oameni. Nu poți auzi un claxon, în plus, poți auzi zgomote derutante, care provin de fapt din materialul audio.
* Riscul de distrugere a celulelor senzoriale din urechea internă, ceea ce poate duce la surzenie - din cauza zgomotului străzii apare tendința de a mări volumul în căști. Auzul pierdut nu mai poate fi recuperat.
,,Primul semn este un auz slab imediat ce scoatem din urechi căștile. De asemenea, apare senzația de țiuit și zgomote în urechi. În acest caz, trebuie de mers imediat la medicul specialist”, a declarat medicul Tatiana Botizatu.
* Riscul de a fi agresat sau jefuit - ascultând ceva în căști pierzi din intensitatea celorlalte simțuri și astfel îți vei da seama mai greu dacă cineva se apropie dubios de mult sau chiar îți umblă în rucsacul din spate, ori prin buzunare.
Cum poți educa un copil sau un adolescent în această privință
Evită situația în care, în calitate de părinte, pur și simplu te arăți nervos și îi interzici, fără alte explicații.Discuția trebuie să fie relaxată și să aibă loc atunci când copilul poate fi atent. Începe prin a-i explica faptul că știi cât este de plăcut să asculți muzică la căști. Că înțelegi cât de mare este tentația de a face acest lucru pe stradă, dar că există riscuri foarte mari. Apoi prezintă-i situația în privința accidentelor rutiere care au avut loc din cauza lipsei de atenție cauzate de acest obicei. Vorbește-i despre pericolele la care se poate expune și prezintă-i câteva exemple concrete de tineri care au devenit victimele propriei neatenții.
Copiii înțeleg lucrurile mai profund decât ne imaginăm, dar au nevoie de argumente convingătoare și explicații concrete. Doar așa vor realiza singuri cum este mai bine să procedeze și vor respecta rugămintea adulților și atunci când aceștia nu sunt prezenți.