Un om pisălog înseamnă cineva care plictisește cu insistențele, care repetă același lucru, până își atinge scopul. Un părinte pisălog poate fi caracterizat drept un părinte cicălitor.

Dacă abordezi acest stil cât este ziua de lungă, nu este deloc bine, deoarece copilul își va forma un fel de ,,scut" invizibil, adică atenția lui la ceea ce spune părintele va scădea atât de mult, încât este posibil să nu mai audă cuvintele, chiar dacă se află exact în aceeași cameră. În plus, părinții cicălitori de obicei nu ascultă ceea ce copiii au de spus, vorbesc doar ei. Acestă manieră înseamnă o abordare incorectă care poate duce la omiterea unor informații importante și la frustrări din partea copiilor, care nu au răgazul de a-și exprima trăirile, emoțiile și de a se simți înțeleși.

Nici extrema cealaltă nu este mai bună. De a fi un părinte total indiferent și ignorant în privința copilului. Echilibrul contează foarte mult și întotdeauna aduce rezultate armonioase.

Copiii au nevoie de explicații, au nevoie să fie ascultați și de asemenea, să li se arate argumente și pe cât posibil exemple concrete, pentru a înțelege și a reține ceea ce li se cere sau li se prezintă.


Iată 3 situații de excepție în care, chiar dacă ai oferit explicațiile necesare iar copilul a înțeles, totuși are tendința să uite ce are de făcut sau să ignore, de aceea este chiar indicat să fii un părinte pisălog:


1. Când copilul trebuie să se spele pe dinți. 

La capitolul igienă dentară, la nivel european, România se află la coada clasamentului, astfel încât 80% din populație are probleme dentare, în timp ce 70% dintre europeni au o dantură sănătoasă. Principala cauză este o lipsă de educație corectă în ceea ce privește igiena orală de când copilul este foarte mic și lipsa accentului pus pe prevenție. 

Copilul poate fi spălat pe dinți de când îi apar primii dințisori, cu periuță și pastă adaptate vârstei. Depinde de părinte dacă își va forma obiceiuri sănătoase de igienă dentară sau nu, de folos pentru întreaga viață. Pe măsură ce crește, părintele trebuie să îl spele, dar poate fi lăsat să încerce și singur, sub supravegherea familiei. Apoi, pe măsură ce deprinde corect mișcările, se poate spăla singur pe dinți.

Sunt familii în care copilul este spălat pe dinți o singură dată pe zi, doar seara, sau chiar o dată la două zile. Medicii recomandă cel puțin două periaje pe zi. Fără supravegherea părinților copiii nu au conștiinciozitatea efectuării unui periaj regulat. Copiii trebuie obișnuiți încă din primele luni de viață cu aceste obiceiuri ce țin de igiena personală. 

Cel mai bun lucru pe care îl putem face ca părinte este să ținem cont de momentele în care a venit timpul ca cel mic să fie spălat pe dinți, sau să se spele singur și să insităm până ce acest ritual de igienă personală se întâmplă! Copilul va aprecia cu siguranță când va crește.

2. Când a venit ora de somn optimă pentru copil.

Somnul este deosebit de important pentru copii. Acesta trebuie să fie de calitate, deoarece afectează direct dezvoltarea fizică și psihică a copilului. Creierul, sistemul osos și organele au nevoie de somn. Ora ideală de somn seara, în medie, este ora 20.00, dar mulți copii se culcă foarte târziu, uneori la ora 00.00.

Corpul copilului are nevoie de somn de calitate, pentru ca:

* Mușchii și oasele să se poată dezvolta
* Ochii, fața și pielea să arate sănătoase
* Să se mențină o putere bună de vindecare și regenerare a organismului
* Corpul să fie puternic, în stare să lupte împotriva bacteriilor și bolilor printr-o imunitate bună

Academia Americă de Medicină a Somnului a publicat un ghid pentru a înțelege totalul de ore de somn recomandate pentru copii în funcție de vârstă:

Copiii cu vârstă între 4 luni și 12 luni: 12-16 ore

Copiii cu vârstă între 1 și 2 ani: 11 – 14 ore

Copiii cu vârstă între 3 și 5 ani: 10 – 13 ore

Copiii cu vârstă între 6 și 12 ani: 9 – 12 ore

Copiii cu vârstă între 13 și 18 ani: 8 – 10 ore

Analiză numarulului total de ore este primul pas pe care îl puteți face pentru a înțelege dacă cel mic doarme suficient sau nu.

Dar care este ora optimă de somn pentru copii?

Copiii cu vârstă de 10 – 18 luni vor păstra 2 episoade de somn pe zi, sau vor face tranziția la un somn de zi (media la care se face această tranziție este 15 luni). Ora de culcare seara trebuie să fie între 19.00 și 20.00 pm.

Copiii cu vârstă peste 3 ani vor începe să renunțe la somnul de prânz. La această vârstă, copiii încă au nevoie de 11-13 ore de somn pe zi. Astfel că, dacă cel mic se trezește la 7.00, ora de culcare trebuie să fie undeva între 18.00 și 20.00 pm.

În realitate mulți copii trag de timp seara, invocând că nu au terminat un joc sau că trebuie să vadă până la capăt un film ori o emisiune. Este important ca părinții să se organizeze astfel încât să nu existe frustrări, dacă se dă stingerea (emisiunile pot fi înregistrate sau pot fi urmărite în reluare).

La fel de important este ca părinții să insiste ca cel mic să capete liniște. Lumina să fie difuză, copilul să stea în pat, chiar dacă nu adoarme imediat, iar atmosfera de seară să fie una liniștită. Este primul pas pentru respectarea unei ore optime de somn.

3. Când copilul scrie la birou sau utilizează calculatorul și stă așezat într-o postură incorectă o oră sau mai mult timp.

În special începând cu vârsta de 8 ani când apare creșterea accelerată, poziția coloanei vertebrale este esențială. O postură corectă ajută foarte mult la prevenirea durerilor de spate tot mai des întâlnite și la copii, sau chiar deformările coloanei.

Copiii din prezent nu mai petrec atât de mult timp afară, jucându-se și alergând, ci stau mult mai mult timp la birou, de aceea părinții au obligația să fie atenți și la acest aspect important al posturii, care poate preveni probleme mai greu de combătut, odată ce apar, chiar dacă nu oferă garanția  deficiențele posturale nu-și vor face simțită prezența de-a lungul vieții, mai ales în contextul actual în care ne petrecem mult timp în șezut pe scaun, într-o poziție nenaturală

Părintele trebuie să corecteze o postură greșită a copilului de fiecare dată când o observă, chiar dacă va deveni pisălog.

Deficiențele posturale netratate la timp conduc la afecțiuni ale coloanei vertebrale, precum:

Cifoză la copii – este cea mai frecvența afecțiune la nivelul coloanei vertebrale – această se manifestă prin accentuarea curburii fiziologice a coloanei toracale sau chiar a întregii coloane și poate fi sau nu dureroasă în stadiile incipiente. Cifoză poate fi de 2 tipuri, stucturala (determinată de cauze multiple) și nestructurala (determinată de un viciu de postura necorectată).

Scolioză – este o afecțiune des întâlnită în rândul copiilor și presupune deformarea coloanei vertebrale în plan frontal și sagital – această poate fi de mai multe tipuri, în “C”, în “S” sau cifoscolioză,

Hiperlordoza – această apare de cele mai multe ori că și afecțiune compensatorie a cifozei, dar poate există și de sine stătătoare – este o accentuare a curburii fiziologice coloanei lombare.

O postură corectă are avantaje multiple asupra corpului și a minții. Iată doar câteva beneficii:

Îmbunătățește funcția organelor;
Reduce tensiunea și durerea la nivelul gâtului, umerilor și spatelui;
Previne „cocoașa”;
Reduce tendința de îngrășare;
Crește încrederea de sine.