Puterea exemplului reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de educare iar părinții și familia au cea mai puternică influență asupra unui copil. Tocmai de aceea, copiii preiau și învață foarte observând faptele adulților pe care îi au drept modele.
Dincolo de ,,legea picnicului", în vigoare de mulți ani, care reglementează modul în care poți face un grătar și de sancțiunile sale drastice, există o motivație puternică, pentru a te comporta civilizat: modelul pe care îl oferi copiilor din familie.
Dacă familiile au un comportament civilizat atunci când ies la grătar sau picnic, copiii învață 3 lucruri importante:
1. Să respecte regulile.
Părinții le pot explica și arăta celor mici faptul că aleg locurile special amenajate pentru astfel de activități, că parchează regulamentar și că nu aprind focul oriunde, mai ales în pădure. Că supraveghează focul în permanență. Că nu distrug și nu degradează panourile informative cu reguli, ci le iau în serios și le aplică. Cei mici pot fi implicați mai mult: pot fi rugați să citească ei toate indicațiile de pe panouri, apoi să verifice dacă sunt respectate.
2. Să respecte natura.
Copiii pot avea ocazia să vadă cum natura trebuie respectată și protejată, nu sufocată de peturi, doze de aluminiu, gunoaie și resturi. Dacă părinții lor vor avea preocuparea de a nu lăsa gunoi în urma lor, de a strânge totul selectiv (ceea ce se poate recicla separat de gunoiul menajer) și de a duce toate resturile în spațiile amenajate, fără a abandona totul în natură, copiii vor crește în acest spirit și li se va părea normal să adopte același comportament civilizat.
De asemenea, familiile le pot explica celor mici de ce nu este bine să folosești produse de igienă personală când te speli pe mâini direct cu apa din albia râului și de asemenea, că apa uzată aruncată în apa curgătoare o poate polua și poate face mult rău naturii.
Copiii pot afla cu această ocazie și faptul că nu este bine să hrănești animalele sălbatice din multe motive: unele sunt periculoase, pe altele le poți îmbolnăvi cu mâncarea nepotrivită, altora le afectezi lanțul trofic.
De asemenea, că nu e bine să scrii cu substanțe chimice pe copaci, să vandalizezi natura în orice fel, să distrugi, să arunci țigara (mai ales aprinsă) pe jos.
3. Să respecte oamenii.
Chiar dacă la un picnic te relaxezi, respectul față de ceilalți nu trebuie uitat. Copiii au ocazia să vadă cum ordinea publică este luată în serios sau nu, iar ei vor acorda atâta importanță acestor aspecte câtă le acordă familiile în care cresc. Adulții trebuie să țină cont de orele recomandate pentru astfel de activități, să fie conștienți de gălăgia pe care o produc și care trebuie menținută la un nivel acceptabil, să ajusteze volumul muzicii pe care o ascultă, astfel încât să nu-i deranjeze pe ceilalți. Nu în ultimul rând să nu-și facă nevoile în zonele neamenajate, sau în public.
De ce învățarea prin puterea exemplului este atât de eficientă?
Familia este primul grup social oferit ca şi cadru devenirii sociale a copilului, adică a internalizării normelor sociale, a socializării, proces strâns dependent de acţiunile educative derulate în familie. Importanţa vieţii în familie de la naştere până la intrarea în şcoală este esenţială pentru formarea personalităţii. Familia este considerată un cadru care trebuie să răspundă aproape tuturor nevoilor copilului, în consecinţă ea trebuie să producă şi dragoste, atenţie, aprobare, respect, la un nivel satisfăcător socializării eficiente a copiilor. (Muntean, 2006,
p.81)
Părinţii se constituie în continuare în factori activi de socializare chiar dacă s-au modificat uneori radical conţinuturile socializării în această trecere pe care o realizează societatea noastră de la tradiţional la modernism sau chiar la postmodernism. Prin familie, societatea propune, transmite, impune indivizilor forme de activitate, modele comportamentale, norme, forme de organizare, valori, obiceiuri, tradiţii care sunt cunoscute, învăţate şi adoptate de către membrii componenţi pentru a-şi facilita integrarea socială. (Batâr, 2004, p. 106).
Familia mediază între individ şi sistemul social ca întreg şi ca ansamblu de subsisteme, ea fiind cea care transmite individului normele de comportament şi valorile specifice comunităţilor şi societăţii din care ea însăşi face parte.
De ce este bine să nu uităm că la fiecare pas, noi adulții le ,,predăm" lecții copiilor, prin comportamentul nostru
Realitatea cotidiană relevă scăderea interesului noilor generaţii pentru formarea unei personalităţi armonioase, fundamentate pe valori eterne, în condiţiile în care tot mai multe dintre aspiraţiile acestora trec înspre consumerism, pe aspecte care se dovedesc a avea un termen de valabilitate mereu mai redus.
Linkuri relevante:
SET DE VALORI AL PĂRINŢILOR ŞI CONSUM CULTURAL PROPUS COPIILOR
Familia – factor existențial de promovare a valorilor etern-umane
Legea picnicului.