Crina are 33 de ani, este căsătorită de 6 ani și are o fetiță de 4 ani, frumoasă și dulce, ca o păpușică. Atât Crina cât și soțul său sunt oameni de bun-simț, educați, echilibrați. Împreună, sunt genul de familie cu care se poate conviețui foarte bine într-o comunitate (am certitudinea, pentru că așa ne-am cunoscut, am fost câțiva ani vecini, apoi ei s-au mutat).
Revenind la discuția de la cafea, îmi povestește Crina cum s-au chinuit o lună de zile să găsească o locuință de închiriat, pentru că au copil. Cum așa?! Am întrebat eu foarte surprinsă. Da, spunea ea, așa precizează multe dintre anunțurile imobiliare de închiriere acum: ,,fără animale și fără copii". Ba chiar unii proprietari de case acceptă mai degrabă un animăluț în curte, dar nu un copil în casă, indiferent de vârsta copilului.
Știam că proprietarii de locuințe de închiriat sunt pro și contra animalelor de companie. Dar nu eram la curent că există astfel de preferințe și când vine vorba de copii.
Din fericire, sunt și multe anunțuri fără astfel de precizări, dar numărul celor care anunță din start faptul că nu sunt acceptați copiii indică o tendință în această direcție.
Am vrut să văd cât de des apare condiția ,,fără copii" în anunțuri și la prima căutare pe cele mai populare site-uri românești de mica publicitate, am găsit imediat multe exemple:
Exemplu: Aer conditionat et 1, dec, cu vedere pe fata, balcon de 12m pe tot apartamentul, decomandat, mobilat si utilat complet, cu tv si internet, 300 e lunar. Nu sunt acceptate persoanele cu animale de companie ori persoane cu copii. In apropiere se afla noul Palat de Justitie, Carrefour Express, Mega Image, iar la parterul blocului se afla Carrefour Market. In vederea inchirierii se va achita o luna chirie+o luna garantie. Imobilul se inchiriaza pentru minim 12 luni. (Storia)
Exemplu: Casa deține toate utilitățile, curent, apa calda, internet si cablu TV. Ne orientam spre un singur chiriaș, maxim un cuplu, fără animale de companie sau copii. (OLX)
Exemplu: Casa de închiriat la curte 2 camere, baie ,bucatarie curte spațioasă, stație de autobuz la 10 metri, FĂRĂ Animale, sau copii Mici. (OLX)
Exemplu: Apartament în centru (zona parcului de la faleză, biserica Precista), modern și super accesorizat, zona liniștită și bine servită. Izolație termică foarte bună, centrală termică și aer conditționat. Inchiriere pe minim 6 luni, fara fumatori, animale de companie sau familii cu copii. (OLX)
Exemplu: Oferim spre închiriere apartament cu 2 camere cf 1, semidecomandat, 60mp, complet mobilat și complet utilat, curat, luminos, cu aer condiționat și internet, amplasat în vila, etajul 2/P+2. Spațiu verde în curte, cu pomi și flori. Apartamentul este complet mobilat - pat matrimonial în dormitor și canapea extensibilă în living, bucătăria este complet mobilată și utilată, baia are mașină de spălat și cadă. Ideal pentru o persoană sau 2 persoane, fără copii și fără animale de companie. (Publi24)
Exemplu: Apartamentul are suprafață utilă de 55 mp și este compartimentat astfel: Living, 1 dormitor,1 baie, 1 bucătărie, balcon
Dispune de geamuri termopan cu plase împotriva insectelor+rolete, centrală termică cu încălzire prin calorifere, interfon video, mașînă de spălat rufe, aragaz, hotă, frigider, TV in living, gresie, faianță, parchet. Ideal pentru cupluri tinere, fără copii sau animale de companie. (HomeZZ)
Ce se ascunde în spatele anunțurilor imobiliare de închiriere care specifică ,,fără copii"
Există mai multe argumente care justifică aceste anunțuri, majoritatea gravitând în jurul ideii că proprietarul nu dorește stricăciuni sau desene pe pereți. Că a avut o experiență urâtă, pe care nu dorește să o repete.
Dar există și o explicație psihologică, pe care familiștii care caută ceva de închiriat și care au copii, ar trebui să o cunoască. Este foarte posibil să nu mai dorească ei să închirieze de la persoanele care fac astfel de precizări.
* Gândire discriminatorie, pe care un astfel de anunț o trădează. Generalizare, bazată pe stereotipuri și prejudecăți. Stereotipurile creează în mintea omului o imagine simplificată și unilaterală, care poate să fie pozitivă, negativă sau neutră, despre un întreg grup. Prejudecățile sunt judecăți generate de idei părtinitoare, pozitive sau negative, bazate pe stereotipuri, din cauza cărora unii oameni generalizează și ajung la concluzii incorecte față de unele grupuri și membrii lor, așa cum sunt în cazul de față familiile cu copii. Denotă din punct de vedere psihologic o tendință de superioritate sau de a găsi mereu un fals responsabil pentru toate relele care se pot întâmpla.
Stereotipurile sunt credinţele sau gândurile împărtăşite despre anumite grupuri, iar ele de cele mai multe pot fi pozitive sau negative (dar și neutre). Stereotipurile devin dăunătoare atunci când sunt aplicate în mod rigid în raport cu indivizi şi sunt folosite ca motiv al unui tratament sau comportament diferit, se arată într-un studiu al OSCE despre stereotipuri și prejudecăți. De asemenea, stereotipurile sunt reprezentări de valoare ale unui anumit fenomen sau ale unor persoane, concepţii false, greşite sau cel puţin suprasimplificate şi suprageneralizate despre lumea socială. În psihologia socială, termenul stereotip este definit drept o convingere suprageneralizată despre o anumită categorie de oameni.
Exemple de stereotipuri: ,,femeile nu știu să conducă"; ,,bărbații gătesc mai bine".
Practic, în fața abundenței de informații pe care o primește, individul simplifică realitatea care îl înconjoară cu ajutorul unui filtru personal, o categorizează și o clasifică. De aici se nasc anumite prejudecăți care se concretizează în comportamente discriminatorii.
Atenție, discriminarea de orice fel poate afecta negativ copiii și tinerii, care au un risc mai mare de a se confrunta cu probleme de sănătate mintală decât cei care nu sunt discriminați, a constatat un nou studiu publicat de CNN. Ea poate produce efecte negative asupra bunăstării generale, cum ar fi niveluri mai ridicate de stres, funcție cognitivă deficitară, anxietate, depresie și consumul de substanțe, au descoperit studiile anterioare. Cei care s-au confruntat frecvent cu discriminare – au avut de două ori mai multe șanse de a dezvolta suferință psihologică severă decât persoanele care nu au suferit discriminare sau au suferit-o mai rar, potrivit la un studiu publicat luni în revista Pediatrics. Faptul că tinerii s-au confruntat cu orice grad de discriminare a fost asociat cu un risc cu 26% mai mare de a avea o sănătate generală precară.
* Lipsa de empatie, manifestată față de familiile cu copii. Pot manifesta o lipsă totală de empatie chiar și proprietarii care sunt părinți la rândul lor. Capacitatea de a se plasa în locul celorlalți este mult diminuată, de aceea problema este tranșată cu multă detașare și răceală, iar în anunțuri apar acele formulări ferme.
Empatia este definită ca fiind acea capacitate de a înțelege gândurile și sentimentele celuilalt într-o anumită situație, din perspectiva experienței sale, chiar dacă noi avem un alt unghi de a privi lucrurile. Studiile despre empatie ale psihologilor Paul Ekman si Daniel Goleman au arătat că empatia poate fi de trei tipuri, în funcție de componenta principală: cogniția (te gândești cum se simte o altă persoană într-o anumită situație, chiar dacă nu te implici emoțional), emoția (realizezi tristețea pe care ar putea să o simtă cineva, pus într-o anumită situație) sau compasiunea (în plus față de celelalte tipuri de empatie, înseamnă și disponibilitatea de a ajuta o persoană, pentru că empatizezi cu ea).
Oamenii lipsiți de empatie au de obicei și alte trăsături comune: nu sunt interesați decât de ei, nu sunt afectați de suferințele altora, au relații sociale dificile, nu sunt foarte comunicativi, cred că au întotdeauna dreptate și țin cu greu cont de părerile altora.
Ligia Moise, psiholog clinician, a caracterizat oamenii lipsiți de empatie astfel, pentru csid.ro: ,,Empatia este capacitatea mea de a înțelege ce se întâmplă cu tine, persoana din fața mea. Și pentru că înțeleg, îmi ajustez comportamentul. Un om egoist este un om lipsit de empatie. Un anempat este o persoană pentru care contează doar nevoile și dorințele sale, un om ale cărui acțiuni nu vor viza decât binele lui și foloasele lui. Este cel care cumpără ultimele 10 pâini, chiar dacă în spatele lui mai sunt doi oameni cu care ar putea să împartă. Prin credință și educație se poate învăța ce este empatia..."
* Negativism care se manifestă la unele persoane printr-o viziune care pune acceptul pe lucrurile rele, nu pe cele bune, în stilul drobului de sare. Gândurile lor sunt preponderent cu tentă negativă, nu pozitivă. Negativiștii sunt mai degrabă pesimiști, de cât optimiști, pentru că văd mereu jumătatea goală a paharului. Din acest motiv, oamenii sunt convinși că ceva rău se va întâmpla dacă vor avea copii în locuință și exclud din start această posibilitate, nedorind să-și asume nici cel mai mic risc.
"Multe emoții negative, precum furia, frica sau frustrarea devin problematice atunci când acestea se transformă într-o dispoziție.", explica Dr. Simon Emiliana-Thomas, director la Greater Good Science Center la UC Berkley. Deoarece ele pot determina unor probleme de sănătate fizică și mentală, pe fondul stresului inutil, cum ar fi boli nervoase, boli de inimă sau favorizarea demenței.
Persoanele negativiste sunt mai reactive emoțional și mai vulnerabile la situații stresante și, că mod de reacție, sunt înclinate să interpreteze situații obișnuite că fiind amenințătoare, iar frustrările minore drept dificultăți de nedepășit.
* Viziunea deformată despre un parteneriat corect, cu drepturi și responsabilități, pe care îl presupune un contract de închiere. Practic, proprietarul primește oricum o sumă de bani, de obicei egală cu echivalentul unei chirii lunare, drept garanție. Conform contractului, pentru eventuale stricăciuni nu proprietarul este responsabil, ci chiriașul.
Astfel, proprietarul are toate șansele să nu își bată capul cu nicio eventuală problemă pe care un copil ar putea să o genereze în locuința închiriată și nici nu va suporta costurile acesteia.
Sunt proprietari care deși închiriază locuința au pretenții exagerate, care încalcă drepturile chiriașului, suferind și dacă acesta schimbă locul unei vaze. Ei proiectează situații în viitor și vor să dețină controlul absolut în legătură cu locuința pe care au închiriat-o.
Acest lucru poate însemna lipsa unei viziuni echilibrate și corecte, care se poate manifesta sub orice formă, ducând la o relație dificilă de colaborare.