Nu mai eram sigură dacă plata a fost efectuată sau nu, așa că le-am scanat și le-am plătit din nou. De data aceasta au ieșit ambele bonuri. Așa că am cerut ajutorul unui reprezentant al magazinului pentru reglare, care în câteva secunde a apărut lângă mine: o doamnă amabilă, care și-a cerut scuze pentru eroarea aparatului, a verificat și mi-a confirmat că banii fuseseră încasați de două ori.
Mi-a explicat că trebuie să merg la Serviciul clienți cu ambele bonuri, unde colega sa va putea anula unul dintre ele și îmi va returna banii în numerar. Apoi a sunat-o pe colega respectivă în fața mea:
- Bună Lumi, sunt Dana, am o situație la casele de marcat, s-a încasat de două ori suma pentru aceleași produse, va veni la tine o doamnă cu două bonuri identice, te rog anulează tu unul și returnează-i banii. Aici m-am ocupat eu de verificări. Mulțumesc tare mult!
Am plecat spre Serviciul Clienți la fel de grăbită și m-am bucurat că nu era nimeni la coadă, gândindu-mă că voi rezolva rapid. Mă întâmpină ,,colega". În jur de 35-40 de ani, cu ochelari, expresie serioasă, puțin încruntată, îmi cere bonurile și în timp ce le studiază, începe, fără să ridice privirea:
- Iar are asta impresia că suntem toți la cheremul ei... Știți câte situații din astea mi-a trimis numai săptămâna asta? Patru! Ar putea și ea să rezolve, dar nu se pricepe, pentru că e o incompetentă. Nu știu cum au angajat-o! Are probleme acasă și de milă probabil... offf, ia să vedem! Dano, Dano... după ce că ești mută, ești și tută...țipă prostia... ce să mai zic...
Îmi aruncă o privire tăioasă... Nu, nu râd și nici nu-i zic nimic. Știu că o ia ca pe un afront și sper ca atitudinea mea să o descurajeze să mai vorbească astfel despre colega sa.
Am povestit această situație nu pentru a scoate în evidență lipsa de profesionalism, ci nevoia tot mai des întâlnită în societate, de a-i critica pe alții, într-un mod total neconstructiv, de multe ori pe nedrept, atunci când nu sunt de față.
De ce sunt unii oameni atât de încântați să-i critice pe alții
Există o explicație psihologică. Se numește ,,proiecție negativă" și înseamnă să ,,vedem" în cei din jur tot felul de neajunsuri și slăbiciuni. De cele mai multe ori, tendința de a le scoate în evidență și de a le analiza cu voce tare trădează o îndoială cu privire la aceste defecte, chiar în privința propriei nostre persoane.
Pentru persoanele care procedează astfel, să proiecteze aceste defecte asupra altora înseamnă la nivel psihologic o menținere confortabilă a unei imagini bune despre sine, practic o estompare a aspectelor pe care le detestă la propria persoană. ,,Sunt mulțumit de mine, sunt mai deștept, mai bun, pentru că iată, x este incompetent, slab etc."
Copiii, prin joacă, exprimă cel mai bine acest lucru: ”Cine zice, ăla e!”
Numai că, evitând confruntarea cu o imagine reală despre sine și utilizând aceste mecanisme des, cu intenție sau fără, ele devin la un moment dat automatisme. Și astfel, avem ocazia de a constata că sunt persoane care în mod constant vorbesc urât despre apropiații lor, atunci când aceștia nu sunt de față, fie că este vorba despre persoane din familie, prieteni sau colegi.
Din păcate, tendința aceasta, care necontrolată se amplifică, poate modifica și modul de gândire, determinând o persoană să gândească preponderent negativ. Să fie mai mult pesimistă, decât optimistă. Să vadă mereu partea goală a paharului, nu partea plină.
Nu în ultimul rând, criticarea altora se poate transforma pentru unele persoane într-o plăcere. Mai exact, le face să se simtă bine, ca o gură de aer proaspăt. Se relaxează pur și simplu, spunând lucruri negative despre cineva, disecând situații care nu îi pun pe alții într-o lumină bună sau jignindu-le aspectul ori comportamentul.
Critica devine extrem de dăunătoare când nu are un fundament real, când îi învinovățim pe alții pentru lucruri care nu depind de ei, când nu ne concentrăm și pe ceea ce poate fi îmbunătățit, ci doar pe ceea ce este greșit. Să credem că doar noi avem dreptate în orice situație și să nu lăsăm loc unei alte opinii se poate transforma într-un obicei foarte păgubos.
Riscul este de a distruge relațiile personale și profesionale, deoarece criticile nefondate sau exagerate înseamnă de fapt atacuri concentrate pe devalorizarea altor persoane.
Un alt risc, atunci când facem acest lucru des în fața copiilor, este de a le insufla acest obicei. Vor crește formându-se în acest spirit.
Ce înseamnă să criticăm constructiv
,,Atunci când vrem să modificăm un comportament, trebuie să explicăm ce anume ne deranjează – precizând comportamentul, nu generalizând, judecând și acuzând persoana. Este nevoie să ne concentrăm pe ceea ce poate fi schimbat și să ne dorim să găsim împreună cu interlocutorul soluțiile optime, oferindu-i în același timp libertate de acțiune și respectându-i opiniile. Feedbackul constructiv se oferă cu calm, căldură și cu o dorință sinceră de a-i fi celuilalt mai bine. Cât timp vom fi egoiști, ne vom arăta nervoși și vom ridica tonul, oricât de structurat va fi mesajul nostru, comunicarea nonverbală va fi tot una specifică criticii. " spune Alexandra Iacob, psiholog clinician, doctorand în cadrul Universității Babes-Bolyai din Cluj, pentru paginadepsihologie.ro