Majoritatea adulților nu-și amintesc chiar toți profesorii din gimnaziu sau liceu, dar cu siguranță își amintesc exact cum era doamna Învățătoare sau domnul Învățător.

De când au apărut primele şcoli în spaţiul românesc învăţătorii şi mai apoi toate cadrele didactice care învaţă copiii, au sărbătorit în data de 30 iunie Ziua Învăţătorului, odată cu sărbătoarea ortodoxă "Soborul Sfinţilor 12 Apostoli".

În 2007, Senatul a adoptat propunerea legislativă privind instituirea zilei de 5 iunie ca Zi a învăţătorului.

Invățătoarea sau Învățătorul formează, inițiază și motivează fiecare școlar la început de drum. Dar cum sunt ei văzuți de copii? Ca niște modele supreme, ca un alt părinte, uneori sunt divinizați.

(foto - ,,Domnu Trandafir" - Mihail Sadoveanu)

Cele mai frumoase citate despre Învățători:

* ,,Copiii nu-și vor aminti ceea ce încerci să îi înveți. Ei își vor aminti ceea ce ești." (Jim Henson)
* ,,Nu-mi învaț niciodată elevii, încerc doar să le ofer condițiile în care ei să poată învăța." (Albert Einstein)
* ,,Când învăţătorul reuneşte în inima sa dragostea de profesiune şi dragostea de elevi, putem spune că este un învăţător desăvârşit." (Lev Tolstoi)
* ,,Întreaga artă a predării este doar arta de a trezi curiozitatea naturală a minții cu scopul satisfacerii ulterioare." (Anatole France)
* ,,Învățătorul mediocru spune. Învățătorul bun explică. Învățătorul superior demonstrează. Învățătorul măreț inspiră." (William Arthur Ward)
* ,,Sunt mult mai interesat în a trezi entuziasmul în copii decât de a preda date. Datele se pot schimba, însă entuziasmul pentru a explora lumea va rămâne cu ei tot restul vieții." (Seymour Simon)
* ,,Învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a aduce pe cele două împreună." (Scott Hayden)