În astfel de situații, mai ales că este vorba de manevrat instrumentar steril (ex. recoltare analize medicale, examene clinice, testări, intervenții stomatologice etc) sau, în cazul bebelușilor, de masaje speciale cu uilei sau palpări, mai ales dacă se fac cu mâna neprotejată de mănușă, cea mai bună recomandare este să faceți cale întoarsă, sau dacă nu puteți pleca imediat, să evitați pe viitor locul respectiv. Iar cea mai corectă este să semnalați managerului situația.
Răzvan Cherecheș, expert și profesor în sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj îndeamnă pacienții să raporteze conducerii spitalelor angajații care au unghii lungi, tehnice, cu ojă deteriorată sau poartă bijuterii. Riscul de infecții nosocomiale e mare!
„Dragi prieteni, ați auzit de pădurea fermecată, în care trăiau creaturi ciudate și fantastice? Ei bine, într-un colț al acestei păduri, exista un spital fermecat. Animalele rănite sau bolnave erau îngrijite de un grup foarte special de vulpițe. Vulpițele aveau unghii lungi, cu ojă strălucitoare și bijuterii scânteietoare pe labe - erau foarte frumoase - oricine le vedea nu putea să nu rămână impresionat de frumusețea lor. Cu toate acestea, ceea ce părea a fi un spital magic și încântător, ascundea un secret întunecat. Creaturile care veneau aici pentru a se trata, se întorceau acasă cu boli și infecții noi, pe care nu le aveau înainte. Cum de era posibil acest lucru? Ei bine, așa cum în orice poveste magică există o lecție importantă, și în acest caz trebuie să învățăm despre transmiterea infecțiilor nosocomiale în spitale. Unghiile lungi, unghiile tehnice și bijuteriile purtate de vulpițele din spital se dovedeau a fi căsuțe minunate pentru microbi, care își așteptau rândul să sară de pe mâinile lor pe creaturile vulnerabile care aveau nevoie de ajutor. După ce toți locuitorii pădurii fermecate au aflat acest secret, s-au adunat și au cerut schimbări în spital. Vulpițele au început să-și taie unghiile scurte, să renunțe la ojă și bijuterii și să-și spele mâinile într-un mod foarte atent. Și așa, magic, infecțiile nosocomiale au început să dispară, iar spitalul din pădurea fermecată a redevenit un loc sigur și fericit pentru toți. Acum serios, atunci când ajungeți la spital cu cei dragi vouă, încercați să vă feriți și să raportați conducerii personalul medical cu unghii lungi, unghii tehnice, ojă deteriorată sau bijuterii pe mâini sau care atârnă la gât - riscul de a primi o infecție nosocomială este mare”, a spus expertul în sănătate publică, profesor la UBB Cluj-Napoca, Răzvan Cherecheș.
Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), tehnica corectă a igienei mâinilor interzice:
- purtarea inelelor, brățărilor, ceasurilor tip brățară sau a altor bijuterii în timpul activității;
- purtarea unghiilor lungi sau lăcuite, indiferent de tipul sau vechimea lacului de unghii; unghiile artificiale.
Pe lângă lipsa de bun simț care reiese din lipsa preocupării față de conduita impusă de anumite meserii, este vorba și de o lipsă de educație și de interes pentru datele științifice care stabilesc clar de ce profesioniștii din anumite domenii nu ar trebui să poarte unghii lungi și bijuterii!
Știați că „Studiile au descoperit 32 de bacterii diferite și 28 de ciuperci diferite sub unghii. Cu cât unghia este mai lungă, cu atât există o suprafață mai mare pentru microorganisme să apară”, a spus Jeffrey Kaplan, profesor de biologie la Universitatea Americană, într-un raport publicat de USA Today.
Același profesor a explicat că microorganismele se ascund sub unghiile foarte lungi, ceea ce face mai dificilă dezinfectarea cu o simplă spălare a mâinilor, a adăugat Kaplan.
Fiecare activitate uzuală cum ar fi acțiunile simple ce țin de igiena intimă și folosirea toaletei sau legatul șireturilor pline de praful străzii de la pantofii sport, măresc numărul de microbi cuibăriți sub unghiile lungi. Este imposibil să se mențină un mediu curat în acea zonă, fără ca unghiile să fie tăiate
Kaplan, citat de Evz, a menționat un studiu care a concluzionat că o bacterie foarte puternică, cunoscută sub numele de Staph aureus (rezistentă la meticilină sau MRSA), care ar putea duce ulterior la o infecție, a fost prezentă în jumătate din probele de unghii participante la studiu. „Puteți transmite bacteriile din unghii către sistemul dumneavoastră prin zgârieturi, mâncatul unghiilor sau suptul degetelor”, a spus Kaplan.
În 1997-98, după ce un spital din Oklahoma City a investigat un focar de Pseudomonas aeruginosa, o bacterie dobândită adesea în mediul spitalicesc, epidemiologii au descoperit o legătură între jumătate din cei 16 sugari care au murit în unitatea de nou-născuți și bacteriile de sub unghiile lungi, potrivit New York Times. Spitalul a impus ulterior măsuri care interziceau unghiile lungi în secția de terapie intensivă neonatală.
În România infecțiile nosocomiale represintă o reală problemă. Din cauza lor mor zilnic 5 oameni, conform statisticilor din ultimii ani. ,,Zilnic în România sunt în medie, conform estimării, probabil, în jur de cinci decese. Aceasta este situaţia”, a afirmat ministrul Rafila, într-o conferinţă de presă.
„Un număr tot mai mare de dovezi sugerează că purtarea unghiilor artificiale poate contribui la transmiterea anumitor agenți patogeni asociați asistenței medicale. Lucrătorii din domeniul sănătății care poartă unghii false sunt mai susceptibili de a adăposti agenți patogeni pe vârful degetelor decât cei care au unghii naturale”, conform Centrelor pentru Prevenire și Boli.
„Unghiile lungi sunt o ascunzătoare perfectă pentru agenții patogeni, inclusiv viruși și bacterii, care rămân prinse acolo”, a spus dr. Cristina Psomadakis, un dermatolog cu sediul în Regatul Unit și popular pe Instagram sub numele de „Dr. Soma”.
Subiectul unghiilor lungi puse cu gel a fost abordat pe larg și în România atât de medici cât și de realizatori TV, influenceri sau reviste online. Cu toate acestea, ,,pe teren" nu se observă foarte multe schimbări și cea mai simplă soluție este să ne protejăm familiile și mai ales copiii ecitând specialiștii și locurile care nu țin cont de asemenea detalii importante.
Ela Crăciun a scris într-un material despre unghiile false și riscul de infecții: ,,Majoritatea manichiuristelor își dezinfectează ustensilele chiar în fața ta. Însă unele bacterii pot supraviețuii oricăror condiții. Acestea pot rămâne și pe mâinile manichiuristelor, ori pe pensula ojei. Probabil ai văzut cum manichiurista punea ustensilele într-o mașină pentru dezinfectare cu raze UV, însă deși ți se poate părea foarte profesional și igienic, nu este suficient. E nevoie și de o curățare cu ajutorul unui dezinfectant.". Cu alte cuvinte, riscurile la care specialiștii care se prezintă astfel la locul de muncă își supun pacienții, depind inclusiv de manichiuristele lor și cât sunt ele de stricte în ceea ce privește sterilizarea ustensilelor.
Andreea Raicu a abordat de asemenea subiectul în timpul pandemiei, când riscurile erau și mai mari din punct de vedere al transmiterii infecțiilor. Aceasta a citat pe blogul său un specialist: „Unghiile lungi nu sunt ideale in timpul unei epidemii, pentru ca dureaza mai mult timp sa le cureti”, spune Dr. Niket Sonpal, medic gastroenterolog in New York si profesor adjunct la Touro College. „Oamenii nu constientizeaza ca trebuie sa aloce mai mult timp decat de obicei pentru a spala partea interioara a unghiilor si ca adapostesc mai multi germeni si bacterii”, adauga el.
Dr. Sonpal subliniază importanța spălării insistente a mâinilor: „Te poate ajuta și în fața altor virusuri care sunt mai întâlnite și mai cunoscute”, spune el. „De exemplu, cineva cu unghii lungi poate sa aibă cunostință de regula de spălare a mâinilor timp de 20 de secunde, dar poate neglija partea interioară a unghiilor, existând riscul de a se infecta atunci când își zgârie din greșeală nasul sau ochii”, explică specialistul.
Regulile sanitare emise de CDC pentru igiena unghiilor prevăd menținerea unghiilor scurte și tăierea lor regulată pentru a preveni răspândirea germenilor și a infecțiilor unghiilor.
Oana Gheorghiu (de la Dăruiește Viață) a făcut aseară un apel către medici, asistente, infirmiere și brancardieri, vorbind, cu multă modestie, despre pericolele nevăzute care se ascund sub unghiile lungi, mai ales cele false, sub ojă și bijuteriile purtate de personalul medical:
AICI puteți citi toată postarea sa, din care am extras un fragment mai jos.
,,Așa am ajuns să aflăm că la noi NU se respectă protocoalele “mâini curate,” cele atât de invocate în ultimele zile. Grav este că aceste protocoale NU sunt respectate de personalul medical (iertare pentru generalizare, dar nivelul nosocomialelor obligă la asta) fie din necunoaștere, fie din lipsă de timp (prea puțin personal pentru numărul de pacienți), fie din neglijență.
Acum este cel mai bun moment sa vorbim despre asta, pentru că acum poate fi grav. Pentru toți.
În ultimii ani am mers mult prin spitale (și publice, și private) și nu există spital în care să fi intrat să nu văd asistente, infirmiere, brancardieri, medici care să nu aibă pe mână bijuterii, verighete, ceasuri, brățări, unghii lungi și lăcuite (lacul de unghii este poros), uneori unghii false.
Toate acestea înseamnă focare de infecții. Nu, nu zic eu asta. O zic specialiștii și aici trebuie să-i mulțumesc Andreei Moldovan, medic infecționist și epidemiolog totodată, cea care a reușit să obțină în 2011 premiul pentru cel mai curat spital din Europa. Andreea mi-a explicat că aceste bijuterii, oricât s-ar spăla pe mâini o persoana sau s-ar dezinfecta, este imposibil să fie perfect curățate, așa că ele sunt adevărate focare de infecții.

Miruna, medic stomatolog și blogger la Și blondele gândesc a explicat pe larg pe blogul său cum este în Marea Britanie la acest capitol:
Pot să vă spun însă că am văzut colecții întregi de Pandora pe încheieturi de doamne doctor și domnițe asistente și pot să vă mai spun cum era în Marea Britanie.
- fără lac pe unghii, nici măcar din cel incolor. Lacul e poros, studiile arată că e un mediu bun pentru dezvoltarea bacteriană. Ești mai curat fără ojă pe unghii, punct. (Se înțelege că nici nu se punea problema de unghii false, care – fiind lipite- sunt mediu retentiv și mai bun).
- fără ceas ori bijuterii. Adio, colecții Pandora și zdrăngănele. Aveai voie cel mult cu verigheta, care era un cerc de metal pe degetul tău. Pentru că bijuteriile astea la mâini poartă cu ele bacterii de care e imposibil să scapi.
- asistentele și medicii nu mai aveau voie nici cu gene false. Asta, pentru ca să nu le pice în gură la pacient.
În spitalele din Anglia, medicii consultă în hainele de stradă, pantaloni sau fustă și o cămașă cu mânecile răsfrânte deasupra cotului. Halatele albe sunt interzise, iar regula e Bare below the elbow:
”Nimic peste cot” este o inițiativă care vizează îmbunătățirea eficacității igienei mâinilor, efectuată de lucrătorii din domeniul sănătății.
Eficiența igienei mâinilor este îmbunătățită atunci când: pielea este intactă (fără răni), unghiile sunt naturale, scurte și fără ojă; mâinile și antebrațele sunt fără bijuterii, iar mânecile sunt deasupra cotului.
Igiena mâinilor rămâne una dintre cele mai importante măsuri pentru prevenirea infecțiilor dobândite în spital. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă evitarea mânecilor lungi. S-a constatat că mânecile lungi sunt contaminate cu agenți patogeni și pot împiedica igiena corespunzătoare a mâinilor.
în Marea Britanie, ni se spunea că nu mai există protocol special pentru pacienții infectați, de exemplu, cu HIV. Sau cu virusul hepatitei B. Nu îi mai programăm seara, ultimul pacient, ca apoi să dezinfectăm totul după ei, cum știam din facultate. Nu, protocolul actual era clar: tratăm fiecare pacient ca și cum ar fi infectat cu HIV sau hepatita B. Dezinfectăm totul după fiecare pacient, aruncăm, sterilizăm, ne protejăm.
Vă spun sigur că, la început, dentiștilor li s-a părut un efort. Cei care lucrau fără mânuși au zis că le e greu să poarte la pacient. Cei care fierbeau instrumentele în oala de ciorbă au zis că le e greu să le sterilizeze în aparate. Dar toate schimbările astea au fost bune, în total, pentru umanitate. Pentru pacient. Pentru siguranța medicului.
Să-ți tratezi fiecare pacient ca și când ar fi copilul tău pe scaun. Asta e regula.
Nici cadrele didactice nu ar trebui să poarte unghii lungi, cu gel, pentru a nu da un exemplu negativ
Este părerea mea personală și cred că vârsta la care adolescentele aleg să-și distrugă unghiile naturale și să aplice unghii cu gel a scăzut îngrijorător de mult.
Riscurile la care se expun nu sunt doar cele legate de infecții și de transmiterea lor. Aplicarea unghiilor cu gel este un adevărat pericol pentru sănătate dintr-o sumedenie de motive:
* Substanțele care se găsesc în compoziția produsele folosite la aplicarea unghiilor false (rășini și formaldehide) pot provoca arsuri, dureri sau umflături la nivelul degetelor de la mâini.
* Atât lampa cu ultraviolete, cât și cea LED, emit radiații UV, în special radiații UVA, care sunt asociate cu îmbătrânirea prematură a pielii, dar și cu cancerul de piele. Melanomul este cel mai agresiv tip de cancer de piele și apare atunci când celulele de la nivelul pielii, adică melanocitele, sunt afectate de radiațiile UV și încep să se multiplice în mod necontrolat. Melanocitele conțin melanină, pigmentul care închide culoarea pielii atunci când aceasta este expusă la radiațiile UV emanate de soare sau de lampă. (Doc.ro)
* Toluenul crește riscul de eczeme, formaldehida a fost clasificată drept cancerigenă, ftalații s-au dovedit a fi toxici pentru femeile însărcinate, xilenul crește riscul de iritații, la fel și camforul, parabenii nu permit unghiilor să se oxigeneze, iar colofoniul este asociat cu apariția dermatitei de contact. Datele existente au indicat că TPHP cauzează neurotoxicitate, toxicitate asupra dezvoltării și perturbări endocrine și metabolice.
Conform Sfatulmedicului.ro, ingredientele din unghiile false cu potential de alergen includ:
- Metacrilatul de etil din unghiile false realizate cu geluri structurale;
- Benzofenona introdusa in toate gelurile de unghii;
- Cianoacrilatul de etil si butilfenolul de formaldehida din adezivul pentru unghii;
- Ftalatii de etil folositi ca agenti plastifianti.
Ingredientele periculoase din punct de vedere alergic din bazele de unghii, lacurile intaritoare si lacurile de unghii colorate sunt
- Toluenul, sulfonamidele si formaldehida din rasinile sensibilizante din oja;
- Nichelul din bilele introduse in recipientul ojelor pentru mentinerea texturii;
- Rasina termoplastica din lacul de unghii;
- Formadelhida din rasina utilizata pentru lacul de intarire a unghiilor.
„Îmbătrânirea pielii și cancerul sunt două dintre pericolele care vă pasc dacă obișnuiți să apelați la manichiura cu gel la fiecare două săptămâni, o perioadă lungă de timp. Este adevărat că unghiile sunt cartea de vizită a unei femei.
Dar nu merită să vă puneți sănătatea în pericol. Puteți să aveți unghii frumoase și apelând la variantele clasice. Într-adevăr, nu rezistă așa de mult timp. Dar puneți în balanță și vedeți ce este mai important pe termen lung.”, de declarat dermatologul Ioana Marinescu, pentru Click!
Autoarea acestui articol - Roxana Andreea Rusu, într-o ediție Interviurile Doctor MIT, alături de medicul Bogdan Ivănescu: