Pe 25 februarie 1866, un adolescent de 16 ani debuta în revista „Familia“, cu poemul romantic „De-aş avea“. Poezia a fost primită cu mare entuziasm de către Iosif Vulcan, directorul revistei, care i-a şi schimbat numele tânărului poet, din Eminovici în Eminescu.
Mihai Eminescu, considerat cel mai mare poet român, căci despre el este vorba, s-a născut pe 15 ianuarie 1850, la Ipoteşti și a murit în 1889.
,,De-aș avea", de Mihai Eminescu
De-aş avea şi eu o floare
Mândră, dulce, răpitoare
Ca şi florile din mai,
Fiice dulce a unui plai,
Plai râzând cu iarbă verde,
Ce se leagănă, se pierde
Undoind încetişor,
Şoptind şoapte de amor;
De-aş avea o floricică
Gingaşă şi tinerică,
Ca şi floarea crinului,
Alb ca neaua sânului,
Amalgam de-o roz-albie
Şi de una purpurie,
Cântând vesel şi uşor,
Şoptind şoapte de amor;
De-aş avea o porumbiţă
Cu chip alb de copiliţă,
Copiliţă blândişoară,
Ca o zi de primăvară,
Câtu-ti ţine ziuliţa
I-aş cânta doina, doiniţa,
I-aş cânta-o-ncetişor,
Şoptind şoapte de amor.
La vârsta de 19 ani, Mihai Eminescu a început studiul Filozofiei la Universitatea din Viena, unde a întâlnit scrierile unor autori care îi vor influența puternic opera, precum Platon.
La vârsta de 22 de ani decide să plece la Berlin, tot pentru cursuri. A revenit în România la vârsta de 24 de ani și a locuit la Iași.Aici își începe cariera de jurnalist. Activitatea sa s-a desfășurat între anii 1875 și 1877, la publicația ,,Curierul de Iași", iar din anul 1877 la ziarul ,,Timpul", oficiosul Partidului Conservator.
Mihai Eminescu s-a remarcat ca fiind un susținător al socialismului, al naționalismului xenofob, antisemit și belicos și un oponent al liberalismului burghez. În 1883 s-a retras din activitatea jurnalistică.
MIhai Eminescu a murit la data de 15 iunie 1889, în sanatoriul doctorului Alexandru Șuțu, fiind înmormântat la cimitirul Bellu din București. Moartea a fost datorată, cel mai probabil, intoxicației cu mercur, din cauza unui tratament greșit, potrivit celor consemnate pe wikipedia.