Fiecare copil se dezvoltă în felul său unic. El este înzestrat cu un bagaj genetic, însă noi, adulții, putem contribui la evoluția și ,,șlefuirea” sa. Abilitățile soft (soft skills) sunt cele care se învârt în jurul comunicării, autodisciplinei, capacității emoționale și relaționării cu ceilalți. Chiar dacă sunt esențiale, ele se învață de obicei în afara școlii: în familie, de la mentori sau de la prieteni, spre deosebire de matematică, științe sau limbi străine. Din păcate, sunt și situații în care nu se deprind deloc.

Cum îl poate ajuta pe copil dezvoltarea abilităților soft? Îmbunătățindu-i capacitatea de comunicare cu ceilalți, încrederea în sine, adaptarea la mediu, la schimbări și la condițiile cu care se confruntă, viteza de reacție, orientarea către rezolvarea problemelor (și nu mă refer la cele de algebră), flexibilitatea, gândirea obiectivă, empatia, conștiința, chiar și bunul simț.

Abilitățile soft completează ceea ce copilul învață la școală și îl ajută să-și pună mai bine în valoare cunoștințele. Ele vor contribui major la reușitele sale în viață și la modul în care va alege să gestioneze diverse situații. Putem spune că la un moment dat, în evoluția copilului, cu siguranță vor face diferența. De exemplu, deprinderea de a asculta activ, cu atenție la detalii.

Este dificil să predai noțiuni care să conducă la dezvoltarea abilităților soft. Ele mai degrabă pot fi cizelate, pas cu pas. Important este ca această preocupare să fie conștientizată de adulții din jurul copilului, pentru ca ei să poată contribui activ la dezvoltarea acestor abilități. Când vine vorba de educație, responsabilitatea este a noastră, a tuturor. 


Ce sunt soft skills-urile?


Denumite și ,,foundation skills”, soft skills-urile reprezintă acele abilități bazate pe inteligența socială și emoțională. Mai exact, o multitudine de particularități care permit o gândire optimistă, orientată către rezolvarea problemelor și care stimulează o capacitate de adaptare mai ușoară.

Soft skills-urile ajută la o colaborare optimă și obiectivă cu ceilalți, bazată pe principiul win-win, la capacitatea de a păstra o atitudine pozitivă, performantă, în diverse situații. Printre aceste abilități se numără: competențe de comunicare, sociale, lingvistice, cognitive, emoționale, aptitudini de ascultare și lucru în echipă, creativitate și calități de leader.


De ce sunt importante soft skills-urile?


Chiar dacă nu fac parte dintre abilitățile cuantificabile din punct de vedere educațional, soft skills-urile ,,fac diferența” începând din copilărie și continuând pe tot parcursul vieții.

Cu alte cuvinte, nu contează doar rezultatele brute la anumite materii, sau IQ-ul, pentru a avea relații sociale reușite, colaborări fructuoase sau succes profesional, ci și acele abilități care nu se învață la școală: modul în care te integrezi într-o echipă, interrelaționarea cu ceilalți colegi, ocaziile în care demonstrezi că ai principii și valori, că poți păstra un respect reciproc, că ești săritor, empatic și orientat către rezolvări ale problemelor, într-un mod corect pentru toate părțile implicate.

În viața personală, un copil cu soft skills-uri dezvoltate își va păstra mai ușor o atitudine pozitivă. Încrederea în sine îi va fi consolidată în timp, căzând mai greu pradă depresiei sau sentimentului de frustrare. Va avea o capacitate mai bună de a se recupera după un eșec. Tocmai de aceea calitatea vieții lui sociale va fi îmbunătățită.

Și viața profesională este puternic influențată de abilitățile soft. Persoanele care și-au dezvoltat soft skills-urile din copilărie reușesc când devin adulți să obțină mai ușor job-uri de succes, pentru că sunt mai convingători la interviurile de angajare. De asemenea, reușesc să obțină pe parcursul vieții o carieră frumoasă, cu rezultate remarcabile, bazate pe propriile forțe. În prezent studiile internaționale arată că peste 70% dintre angajatori apreciază mai mult soft skills-urile (inteligența emoțională) decât capacitățile tehnice sau intelectuale.

Printre ele: capacitatea de a face față stresului, abilitatea de a negocia, asumarea responsabilității propriilor acțiuni, inițiativa, managementul eficient al timpului, acceptarea criticilor constructive, capacitatea de a lucra sub presiune, bucuria de a-i asculta pe ceilalți, seriozitatea în îndeplinirea sarcinilor, atitudinea pozitivă, flexibilitatea, încrederea în sine, comunicarea și lucrul în echipă.


Cum dezvoltăm soft skills-urile?


Soft skills-urile se bazează pe un bagaj genetic (flexibilitate și mentalitate deschisă), îmbunătățit în timp, dacă adulții din jurul copilului acordă atenție acestui aspect. Este vorba despre o dezvoltare continuă, prin comunicare eficientă și prin interacțiuni benefice stimulării acestor capacități care există într-o mai mică sau mai mare măsură, în fiecare om.

Dacă în calitate de părinți vă întrebați de unde ați putea începe să vă sprijiniți copilul în dezvoltarea soft skills-urilor, iată câteva sugestii, ce pot fi considerate ,,de bază”:

* învățați-l ce înseamnă să asculte activ
* îndemnați-l să trăiască responsabil față de el, de cei din jur și de natură
* insuflați-i răbdarea în diverse situații
* realizați împreună, în echipă, diverse sarcini
* arătați-i că îl ascultați în timpul discuției și că se poate baza pe dumneavoastră pentru orice, chiar și pentru probleme pe care adulții le-ar putea considera ,,fleacuri”
* încurajați-l să nu se dea bătut
*rugați-l de câte ori aveți ocazia să-și imagineze ce ar simți dacă ar fi în locul dumneavoastră, atunci când aveți o dispută, sau în locul altor persoane

Câteva dintre cele mai eficiente instrumente pentru educație sunt:

* jocul
* puterea exemplului
* lectura

Folosiți-le pentru a dezvolta soft skills-urile copilului!

Cartea Aventurile lui Leonardo reprezintă un instrument pe care atât părinții cât și educatorii îl pot folosi în demersurile lor. A fost desemnată 

,,Cea mai râvnită carte" pentru copii, la Târgul Radio România Gaudeamus 2021. Comandați online cartea de la:

Librăria Libris - https://bit.ly/3JrZFjr

Librăria Delfin - https://bit.ly/3xi2npk

Cartepedia - https://bit.ly/3rg0aqw

Cărturești - https://bit.ly/3upkvvy