Activitate pentru responsabilizarea copiilor

Oglinzile-tablou, o activitate simplă care ajută la responsabilizarea copiilor dar și la dezvoltarea încrederii în propriile lor forțe. Responsabilizarea copiilor este foarte importantă, se traduce prin a avea capacitatea de a-ți asuma consecințele propriilor acțiuni și decizii. Acestea trebuie luate ținând cont de binele propriu și colectiv.

Este vorba de realizarea unui panou cu oglinzi, care să conțină și textul:

"Intâlnește persoana responsabilă pentru: alegerile, calificativele, reușitele, cuvintele și acțiunile tale!"

Ideea este preluată dintr-o școală din SUA. Poate fi aplicată și cu o singură oglindă, într-o ramă de tablou.

Copiii nu sunt prea mici pentru a fi stimulați și încurajați să fie responsabili. Acest lucru îi va ajuta să realizeze că faptele și deciziile au consecințe, iar ei trebuie să învețe să le anticipeze și să și le asume.

Una dintre cele mai eficiente metode pentru a învăța un copil să fie responsabil este prin imitație. Dacă adulții din jurul său sunt responsabili și copiii vor prelua prin puterea exemplului capacitatea de a-și asuma responsabilitatea și invers.

Aprobarea socială pentru asumarea responsabilității vine ca o recompensă. Cel mic simte satisfacție când se poartă responsabil și primește aprobarea oamenilor din jurul lui, iar acest lucru îi crește stima de sine.

În afară de puterea exemplului, copilul este important să fie implicat de familie în sarcini. Bineînțeles la un nivel potrivit capacităților și vârstei sale. Acest lucru îl va ajuta să capete încredere în propriile forțe, să se simtă capabil și să cunoască mai bine limitele. Limitele proprii, limitele celorlalți sau limitele sociale.

Una dintre cărțile pentru copii care pun accent pe această abilitate soft - asumarea responsabilității este ,,Aventurile lui Leonardo".

Smartbook-ul "Aventurile lui Leonardo" conține 10 povești educative pentru dezvoltarea soft skills, activități și materiale interesante pentru părinți și profesori. Poate fi comandat online de la:

Librăria Libris - https://bit.ly/3JrZFjr

Librăria Delfin - https://bit.ly/3xi2npk

Cartepedia - https://bit.ly/3rg0aqw

Cărturești - https://bit.ly/3upkvvy