Conversația cu mama unui băiețel m-a determinat să scriu despre o problemă secundară a jocurile video pentru copii, despre care se vorbește mai puțin, găsiți articolul AICI. Pe această temă au avut loc discuții foarte interesante pe facebook, puteți citi comentariile AICI.

Precizez încă o dată, pentru cei care ar fi tentați să denatureze scopul acestor materiale, că ele NU minimalizează efectele negative ale jocurilor video în exces pentru sănătatea fizică, psihică și emoțională a copilului. Acestea sunt esențiale! Personal, susțin un stil de viață echilibrat, lectura, activitățile educative, cele în aer liber și stabilirea unui timp limitat pe care copilul să-l petreacă accesând jocurile pe ecrane.

Din fericire, informațiile publicate pe site-uri generaliste sau de specialitate sunt concentrate pe aceste efecte și oricine dorește se poate informa dintr-o sumedenie de surse, poate viziona emisiuni sau poate citi cărți pe această temă.

Scopul materialelor pe care le-am pregătit de data aceasta este de a aduce în atenția dumneavoastră alte probleme secundare, despre care se vorbește foarte puțin, dar demne de luat în seamă, pe care le-am identificat din experiența mea practică, din discuțiile cu elevii și părinții lor.

Conștientizarea lor poate fi foarte utilă pentru părinții unui copil mic, care abia acum descoperă jocurile, pentru părinții ocupați care nu acordă atât de mult timp acestui aspect și nu-și imaginează că pot apărea astfel de probleme.

Completarea formularului de înregistrare a unui cont nou pe jocuri video, cum este Roblox

Ar trebui să se facă numai cu implicarea și supravegherea părintelui. Dacă aveți un copil care nu s-a mai jucat și dorește să înceapă, asigurați-vă că sunteți acolo atunci când se înregistrează. Mulți copii care află despre jocuri de la prieteni și colegi, care își fac singuri cont, sunt avertizați de aceștia să menționeze un an al nașterii din care să rezulte o vârstă mai mare decât cea reală. În funcție de anul nașterii, utilizatorii sunt încadrați la categoria până în 13 ani, sau 13 ani+. La categoria 13 ani+ sunt deblocate automat de sistem funcții și jocuri suplimentare, care ar putea fi foarte dăunătoare și nepotrivite pentru un copil de vârstă mai mică.

Dacă însă copilul are vârsta mai mică de 13 ani și vă asigurați că anul nașterii este completat corect, veți putea seta ulterior și alte segmente de vârstă, de exemplu 8-9 ani, 9-10 ani, etc. În funcție de acestea, de rating și de violența din jocuri, sistemul selectează automat doar acele variante potrivite înțelegerii și dezvoltării copilului. (Există jocuri în care se folosesc arme, cu acțiuni foarte violente în care este antrenat copilul).

Este bine de știut că această înregistrare inițială cu anul corect al nașterii poate produce copilului nemulțumiri foarte mari, așa că vă puteți aștepta la ,,proteste" din partea sa, mai ales dacă prietenii lui păcălesc deja sistemul. Tocmai de aceea, răbdarea, comunicare bună cu argumente, calmul în explicațiile oferite copilului sunt foarte importante.

Un alt aspect important este cel legat de chat, vă rog să citiți detalii puțin mai jos.

Pericolele chat-ului asociat jocurilor video

Jocurile video cum sunt Roblox au propriul chat. Dacă a fost selectat nivelul de până la 13 ani, el se numește ,,safe chat". Mai exact sistemul nu le permite celor care conversează să scrie numere, să trimită, să ceară sau să primească fișiere și banează automat anumite cuvinte cheie sau chiar întrebări și expresii cheie.

Pentru conturile 13 ani+, funcția ,,safe chat" este dezactivată automat iar cei care interacționează pot face acțiunile menționate mai sus. Platforma Discord nu are deloc ,,safe chat".

Conturile care ,,discută" pe aceste chat-uri (asociate jocurilor ex. Roblox, platforma pentru copii Discord, etc) sunt practic niște avataruri, nu știi niciodată cine este persoana care se află în spatele unui avatar.

Capcanele care pot apărea pe aceste chat-uri sunt periculoase atât pentru copiii de până în 13 ani, cât și pentru copiii de 13 ani+, așa că este bine ca părinții să le cunoască. Iată 3 dintre ele, pe care le-am aflat de la elevii cu care am stat de vorbă pe această temă:

1. Conversațiile cu tineri sau adulți care accesează aceste jocuri tocmai pentru chat, cu intenții murdare. 

Un băiețel de 7 ani, de la clasa I, care s-a înregistrat fără supravegherea părinților, mi-a povestit că un avatar a intrat în vorbă cu el, cu întrebări simple: ce faci, de unde ești, câți ani ai, vrei să fim prieteni? Apoi a urmat un îndemn: trimite-mi o poză nud. În acel moment copilul a lăsat dispozitivul și a mers la tatăl lui pe care l-a întrebat: ,,Tati, ce e aia poză nud?". Puteți ghici că acesta a fost semnalul de alarmă care a alertat părintele, l-a determinat să intervină imediat, să se intereseze despre cum își poate proteja copilul.

În discuția pe care am avut-o cu tatăl respectiv (care s-a învinovățit și a regretat că nu a fost mai atent de la început) ne-am întrebat un singur lucru: dacă băiatul nu ar fi mers să-și întrebe părintele ce este aceea o poză nud, dacă ar fi avut o personalitate mai ușor influențabilă, ce s-ar fi întâmplat mai departe?!

Există indivizi care se ocupă cu așa ceva pentru propria plăcere bolnavă iar chaturile jocurilor video sunt foarte propice (au conturi acolo doar copii, nu și părinți, mulți adulți sunt depășiți de tehnologie și nu pot controla cu succes activitatea copilului, nu sunt platforme la vedere și ușor accesibile).

Din altă situație, de data aceasta de la o fetiță de 9 ani am aflat despre promovarea unor anumite orientări cu ajutorul acestor chat-uri. Un individ care se prezenta ca fiind un băiat în vârstă tot de 9 ani îi făcea complimente fetei și încerca prin anumite sugestii să-i trezească interesul pentru o zonă de plăcere fizică, care nu ar trebui să prezinte interes deloc la această vârstă.

A invitat-o într-un grup, pentru că aceste platforme de chat permit inițierea unor grupuri private de discuții. În momentul în care a aflat că este fetiță a întrebat ,,Sigur? Sigur nu ești băiat?" apoi s-a retras. Dar dacă ar fi fost băiat? Cum ar fi evoluat discuția? Ce fel de comunitate ar fi întâlnit în acel grup? (Precizez aici, pentru a nu lăsa loc de interpretări răutăcioase, că nu comunitatea în sens generalist este problema, ci acțiunea de a influența/corupe un minor în această direcție, ceea ce este un abuz).

Oare câți copii care accesează nesupravegheați aceste chat-uri și nu au o comunicare bună cu părinții trec prin astfel de situații? Este foarte greu să avem pretenția de la un copil să fie deschis, dacă din partea familiei nu a existat până atunci deschidere și comunicare calmă. De aceea, este important ca părinții să le arate disponibilitate, răbdare și deschidere pentru orice subiect în permanență, astfel încât copilul, mai ales la vârste mai mari, de 13+, să capete încrederea de a apela la părinte și de a-i povesti ce i se întâmplă.

2. Fraudele cu ajutorul chat-ului asociat jocurilor video

Adolescenți sau tineri intră pe aceste chat-uri 13+, care nu au setări cu privire la scrierea de numere în mesaje (ca în cazul safe chat-ului pentru conturile utilizatorilor cu vârste de până la 13 ani), cu scopul de a intra în conversații cu jucători de vârste cât mai mici. Ideal cu copii de 7-10 ani care au mințit în formular că sunt mai mari și care au păcălit sistemul.

Prin diverse modalități (de obicei se invocă motive tehnice) îi conving să scrie numerele de pe card-ul bancar real pe care îl folosesc pentru a-și cumpăra robuxi (bani virtuali). Mulți dintre cei care citesc acest articol se vor mira poate, dar există mulți copii care au de la părinți un card special, pe numele mamei sau al tatălui, dar pe care ei primesc ,,banii de buzunar" pe care pot să îi folosească așa cum doresc.

După ce copilul oferă cifrele de pe cardul bancar real față verso, dacă acesta nu are un sistem de protecție suplimentar (ex. cu sms) pentru validarea tranzacțiilor, se poate trezi cu lipsa banilor de pe card. Individul din spatele avatarului poate face cumpărături online folosindu-se de datele respective.

Rețineți că mulți copii care trec prin așa ceva și realizează că au fost păcăliți preferă să nu spună nimic părinților, de teama că vor fi certați sau că vor pierde accesul la card! Revenim iată, la importanța atitudinii părintelui față de copil, în orice situație. 

3. Manipularea copiilor cu ajutorul chat-ului asociat jocurilor video

Aceste jocuri permit în anumite situații transferul de bani virtuali între conturi. Există și un fel de game pass-uri care oferă oportunitatea de a-i oferi cuiva niște bonusuri. Concret, anumiți indivizi abordează copii cărora le cer să facă lucruri promițându-le foloase ,,materiale": robuxi, bonusuri, funcții noi în joc, etc.

Lucurile pe care le cer în schimbul acestor ,,cadouri" fac parte mai degrabă din zona de hacking. Cum ar fi: click-uri pe anumite linkuri care conțin viruși și alte amenințări, încălcarea unor reguli tehnice ale jocului prin inserturi de coduri cu ajutorul cărora trișează sau obțin diverse avantaje (menționez că jocurile permit copiilor să conceapă coduri și să contribuie la îmbunătățirea funcțiilor jocului, în anumite condiții).

Lucrurile sunt foarte complexe și în această zonă. Dacă nu te pricepi ca părinte poți fi cu adevărat depășit de situație.

Iată ce mi-a spus un copil de 8 ani, care nu a făcut cursuri speciale de programare, doar s-a jucat: ,,Sunt unele aplicații cum ar fi Krnl (l-am întrebat pe litere cum se scrie, habar nu am despre această aplicație). Cu ea m-a învățat cineva să fac un script injector, folosind Lua. Așa am reușit să ne teleportăm. Mi-a promis că-mi dă ceva după, dar mi-a dat scam. Însă m-a învățat apoi altceva la schimb așa că ne-am împăcat, să fac exploit-uri. Nu sunt legale, așa am ajuns să fiu banat de joc până la urmă."

Nu știu ce înseamnă nici ,,Lua", nici ,,exploit-uri" dar conversația mi-a trezit interesul să aflu. Și așa am găsit că ,,Lua" înseamnă un limbaj de programare multiparadigmă creat ca limbaj de scripting cu semantică extensibilă, un limbaj simplu multiplatformă.

Putem spune că e foarte bine dacă cel mic învață lucruri noi și complicate. Dar nu este bine deloc să le învețe în acest contex, adică să fie manipulat să le folosească în dezavantajul său de adolescenți sau adulți cu conturi false. 

Despre chat-uri mai merită menționat faptul că s-a dezvoltat acolo un limbaj de tip jargon, pentru a păcăli filtrele. Poate părinții ar trebui să se pună la curent și cu acest aspect, ca să înțeleagă ce se discută dacă privesc la o conversație a copilului care pare non sens la prima vedere. Iată un exemplu, pe care îl știu evident tot de la un copil: LMAO  - înseamnă de fapt ,,laughing my ass off", sau varianta LMFAO, cred că bănuiți de la ce provine F-ul. Sau GSD - Gettin' Shit Done.

Instrumente utile părinților

Aș vrea să insit pe acest aspect - comunicarea și relația părinților cu copilul pot să prevină și cele mai grave probleme legate de jocurile video și chat-uri.

Este important să avem ca adulți o atitudine echilibrată față de copil, să ascultăm ce ne povestește cu răbdare, să îi explicăm cu argumente fiecare decizie luată, să îi arătăm că suntem de partea sa în orice situație și că ne poate povesti orice cu încredere.

Interzicerea totală a jocurilor când copilul este deja tentat și își dorește să încerce, atitudinea foarte dură a părintelui și refuzul de a discuta subiectul nu sunt soluții, pentru că ele pot împinge copilul să se ascundă, să ia decizii singur și să facă multe greșeli.

Iată câteva instrumente pe care părinții le pot utiliza pentru a-și proteja copiii:

* Discord are o funcție de protecție care dacă este activată scanează după cuvinte și expresii cheie toate mesajele din chat. Nu are safe chat.
* Multe jocuri video, de exemplu Roblox, au setări care permit părinților să scoată complet accesul copilului la chat. Va putea să se joace, fără a interacționa pe chat.
* Funcția ,,Parental Control" care permite setări avansate în funcție de vârstă 8+, 9+ etc. Ele vor face o selecție automată de jocuri cu mai puțină violență de exemplu, mai potrivite vârstei copilului.
* Parent PIN - este un cod din 4 cifre pe care părintele îl poate seta. Copilul nu va putea să schimbe setările jocului sau să acceseze un nivel interzis de părinte, fără a cunoaște acest pin.

Aplicațiile pentru control parental sunt minunate

Family Link - 
este oferită de google. Cu această aplicație puteți vedea situația în timp real și puteți lua decizii mai bune în privința accesului copilului la internet. Instrumentele aplicației sunt ușor de folosit și vă ajută să înțelegeți cum își petrece copilul timpul pe dispozitiv, să trimiteți o locație, să gestionați setările de confidențialitate și altele. Puteți să securizați contul copilului și să stabiliți reguli. Mai multe despre această aplicație, AICI. Aplicația funcționează pe dispozitivele Android și ChromeOS. Părinții copiilor mici pot și să creeze un Cont Google special pentru copilul sub 13 ani. 

Family Link nu blochează complet conținutul neadecvat, dar setările oferă opțiuni foarte bune de filtrare. Anumite aplicații Google, cum ar fi Căutarea, Chrome și YouTube au opțiuni de filtrare pe care le puteți găsi în Family Link. AICI găsiți răspunsurile la cele mai frecvente întrebări despre această aplicație și cum poate fi ea folosită.

În afară de Family Link există foarte multe aplicații de control parental, majoritatea contra cost. Programele de control parental îți permit să limitezi timpul petrecut de copii în fața ecranului, să blochezi un anumit tip de conținut sau site-uri web și chiar să monitorizezi activitatea acestora pe rețelele de socializare. Există instrumente care oferă funcții extinse, precum protecție bazată pe geo-localizare, înregistrarea tastelor și blocarea dispozitivului de la distanță, pentru taxe lunare mai mari. 

Rețineți că aceste filtre nu sunt totuși perfecte, nu sunt oferite garanții de 100%, așa că taxa lunară mare nu se justifică mereu.