O mămică mi-a povestit cu ce probleme se confruntă fetița, elevă la ciclul primar. I-a cumpărat pantofi sport de la un brand foarte scump, dar un coleg din clasă o tachinează spunându-i că nu sunt originali. Din această cauză, fetița plânge, a intrat într-un fel de depresie și nu mai vrea să meargă la școală.

Nu vă închinați, sunt situații reale cu care se confruntă copiii în prezent. Plecând de la cazul de mai sus, nu o să scriu ce i-am spus mamei, însă aș vrea să trec în revistă câteva aspecte utile oricărui părinte.

Consumul de branduri (cât mai scumpe) în rândul copiilor și adolescenților este studiat de ani buni, iar efectele negative (pentru consumatori) sunt demonstrate. Involuntar, părinții sunt principalii pioni care contribuie la transformarea copiilor în consumatori competitivi pe viață. 

De ce se întâmplă acest lucru? 

Pentru că mulți părinți fac parte din acele generații de copii pentru care părinții lor au renunțat la multe. Mulți își spun: ,,Pentru copilul meu o să fac totul, o să-i iau ce e mai bun, o să-l cresc în puf." Alți părinți s-au lăsat puternic influențați de campanii de marketing cu bugete imense, foarte agresive, care stimulează percepția că anumite branduri te fac mai frumos, mai interesant, mai invidiat, te plasează într-o categorie superioară celorlalți. Cu cât este mai scump, cu atât mai mult.

Indiferent de unde pleacă influența puternică a brandurilor asupra părinților, care îi determină să le cultive copiilor o mentalitate de dependenți de branduri, pericolul de a transforma copiii în ,,kidsumers" este la fel de mare și este puternic legat de un comportament materialist. Mai exact, viziunea copiilor cu privire la principalele aspecte ale vieții se schimbă în rău. 

Copiii sunt luaţi în calcul de marile companii și reprezintă o categorie specială de consumatori, pentru că tocmai această categorie vulnerabilă a contribuit în mod decisiv la obţinerea unor profituri uriaşe în cazul unor branduri. Și cine ar putea fi cei mai în măsură ,,formatori" decât părinții?! Ei sunt cei mai apropiați de copii, modelele care îi influențează cel mai puternic.

Dacă nu sunt împinși către alegeri bazate pe notorietatea brandurilor, copiii fac alegeri instinctuale. Din curiozitate, din afinitate pentru anumite culori, din considerente ce țin de confort.

Dacă ești părinte, ce poți face pentru a nu-i insufla copilului o dependență de branduri?

* Explicați-i diferența dintre produse, în funcție de calitate. Învățați-l să aprecieze calitatea (materialul bun, croiul, avantajele produsului), nu brandul. 

* Arătați-i copilului în magazin cum un pantof sport foarte scump de la un brand cunoscut este produs din materiale sintetice, iar consumatorii plătesc brandul. Iar un pantof de calitate, din materiale naturale care lasă piciorul să respire poate fi mult mai ieftin, doar pentru că nu aparține nici unui brand.

* Combateți din timp percepțiile false create de branduri. Explicați-i copilului că valoarea adevărată a unei persoane este dată de comportamentul său social, de modul în care se raportează la ceilalți și de contribuția sub toate formele pe care o aduce pentru tot ce este în jurul său. Un grup de copii, cu vârste între 9 şi 12 ani, care a răspuns la întrebarea de ce este important să porţi un brand, a oferit ca răspuns (în proporţie de 90%): “Ca să fii bine văzut de ceilalţi colegi” sau “Ca să nu fii lăsat în urmă”. De asemenea, mai mult de jumătate dintre ei au fost de părere că brandurile “te ajută să ai stil” sau “să fii diferit” (Ross and Harradine 2004, 21).

Dacă există o bază sănătoasă a concepțiilor despre comerț, produse și branduri formată în primii ani de viață, mai târziu când copilul va fi expus în permanență unor medii de comunicare (internet, rețele de socializare) prin care pot fi influențați de marile companii să cumpere, să-și dorească, să vrea ,,acum", efectul negativ nu va fi la fel de puternic. Nu vor mai fi atât de ușor influențabili. 

Companiile speculează stilul de viaţă alert al noilor generații, în care toate dorinţele trebuie satisfăcute pe moment, în care cei mici nu mai au timp să-şi simtă copilăria. Acolo unde părinții nu au grijă să formeze o bază de valori și principii în cei 7 ani de acasă, valorile formate vor fi cu totul altele. Se pare că foarte mulți dintre copiii din prezent plasează în topul listei lor dorinţa de a fi faimoşi şi bogaţi. Iar purtarea anumitor articole de la branduri cunoscute le satisface această dorință fie și la nivel de iluzie.

Care sunt riscurile pentru copiii care formează o dependență de branduri?

Brandurile se pot transforma în criterii de acceptare sau excludere din grupuri de copii. Copiii care se confruntă cu astfel de situații iar părinții lor nu au avut în vedere să-i pregătească din punct de vedere psihologic se confruntă cu: scăderea stimei de sine, izolarea sau autoizolarea, sentimente de nesiguranţă. Ei pot deveni victime ale hărţuirii, bullyingului, pot ajunge să fure sau să comită acte de violenţă, pot ajunge să-și urască părinţii fiindcă nu le pot oferi ceea ce au ceilalţi copii.

Și unde se manifestă toate acestea cel mai frecvent? Acolo unde copiii petrec cel mai mult timp zilnic, la școală, unde holurile se transformă deseori în podiumuri pentru branduri. Implicit apare și bullyingul, căci unii copii ajung să le pună porecle şi să râdă de colegii care nu îşi permit să-şi lecumpere dibverse produse scumpe.