Și când eram mică, petreceam mult timp citind. Acasă nu am avut multe cărți pentru copii, dar am ,,descoperit" biblioteca școlii când eram în clasa a doua și de atunci aveam tot timpul câte o carte împrumutată.

Cărțile mele preferate erau cu povești despre aventurile copiilor de vârsta mea, cu animale și cele cu basme. Apoi, în timpul liceului, am citit mult de pe rafturile părinților, care aveau colecții de cărți polițiste și romane de toate genurile.

Dar, oricât de mult mi-a plăcut să citesc, am înțeles că nu toată lumea se bucură de această plăcere și este în regulă. Însă când vine vorba despre copii, poate ar fi benefic să reconsiderăm atenția pe care o acordăm lecturii.

Căci felul în care îți crești copilul are un impact imens asupra modului în care acesta va răspunde la viață, iar beneficiile lecturii pentru dezvoltarea inteligenței cognitive și emoționale (și nu numai), sunt dovedite.

Mulți copii cresc cu dragoste pentru lectură ca urmare a influenței părinților lor. De exemplu, dacă cel mic își aude mama citind dintr-o carte sau o urmărește cum face acest lucru, el va dori în mod natural să se alăture. Copilul va învăța, de asemenea, să asocieze lectura cu plăcerea și va fi mai probabil să-și dorească să citească mai târziu singur.

Când un părinte îi citește copilului său, îl învață cum să interpreteze și să înțeleagă poveștile. Lectura ajută, de asemenea, la dezvoltarea alfabetizării și a vocabularului, deoarece copiii învață cum să construiască propoziții și să identifice cuvintele cheie. Ambele abilități sunt esențiale, deoarece îi ajută pe oameni să interacționeze cu lumea din jurul lor. Pe scurt, comunicarea este mult îmbunătățită.

În plus, lectura ajută la construirea acuității mentale a copilului; va învăța mai ușor, asociind cuvinte cu concepte în mintea lui. În esență, orice interacțiune pe care copilul tău o are cu cărțile îi îmbunătățește viziunea mentală asupra vieții în general. De aceea, putem spune că putem folosi lectura pentru a ,,crește" oameni mai buni.