Așa arată Biblioteca Publică din Muyinga (Regiunea Burundi, Africa), un proiect comunitar din 2012, coordonat de arhitecții belgieni de la BC Architects. Izolată geografic, fiind confruntată cu presiunea demografică și cu resurse limitate, Burundi este una dintre cele mai sărace țări din Africa și din lume dar și o țară devastată de conflicte interetnice foarte sângeroase.
 
Localnicii s-au bucurat din plin de această premieră istorică din mica lor țară și de beneficiile pentru educația copiilor lor, s-au implicat activ pentru ridicarea clădirilor și au grijă în prezent ca locația să-și atingă scopul.
 
Nu este doar un proiect cultural ci și unul comunitar, de reintegrare socială. Copiii cu deficiențe de auz sau văz sunt perfect integrați, pentru că totul este creat astfel încât ei să se poată bucura de accesul la cărți ca oricare alt copil, fără să fie excluși de la povești, informații, schimburi culturale, educație. Biblioteca din Muyinga este legată de un internat incluziv pentru copiii cu deficiențe.
 
Pentru viitorul apropiat oamenii au și alte planuri: un atelier școlar pentru dezvoltarea abilităților de prelucrare a lemnului (un fel de școală profesională) și o viitoare sală polivalentă, ambele deservind comunitatea mai largă din Muyinga.
 
Întregul proiect a fost echilibrat perfect cu mediul, s-au utilizat materiale locale și mână de lucru locală. De asemenea, pentru multe aspecte, s-a ținut cont de tradiția și cultura locală.
 
 
Image © bc architects