Pe 13 decembrie 2005 a fost inaugurat noul sediu al Bibliotecii Academiei Române.noul sediu al Bibliotecii Academiei Române.

Theodor Rosetti a fost însărcinat de Regele Carol I, la 21 martie 1888, să formeze primul guvern conservator, după guvernarea de 12 ani a lui Ion C. Brătianu. A ocupat funcția de prim-ministru între anii 1888-1889. Potrivit lui N. Iorga, Theodor Rosetti întruchipa „cea mai mare demnitate personală unită cu cea mai desăvârșită simplicitate”.

Lui Theodor Rosetti i se datorează dotarea Academiei Române, cu aproape 80% din terenul de 22.700 metri pătrați pe care îl posedă astăzi și Casele Constantin Șt. Cesianu și Bellu. Este o dovadă de ceea ce a putut face, în nici zece luni, un adevărat om de cultură, care a avut voință politică. Membrii Academiei Române au apreciat „zelul luminos și bunăvoința” ce a arătat Tehodor Rosetti față de dânsa și au hotărât în ședința din 26 martie 1891 să-l primească ca Membru de Onoare al Academiei.

După cutremurul din 4 martie 1977, când zona aulei a fost serios afectată, s-au realizat pe lângă consolidările pereților hemiciclului și un inel de beton armat în jurul grinzilor de deasupra gradenelor și prezidiului. Acest inel a a fost realizat astfel încât, el formează un cadru orizontal cu rigiditate și rezistență corespunzătoare, cu legături față de planșeele și elementele structurale adiacente, respectiv placile casetate, luminator.

Tot în zona aulei, la parter, a fost realizată în anul 2004, o transformare și o consolidare a acestei părți de construcție care de asemenea era foarte avariată de cutremurul din 04.03.1977. De-a lungul vremii, Biblioteca Academiei Române a desfășurat o intensă activitate de cercetare, concretizată printr-o multitudine de volume. Expoziții tematice sau omagiale s-au petrecut de nenumărate ori.

Astăzi, biblioteca cuprinde mai mult de 14 milioane de unități (volume, incunabule, volume de manuscrise, documente, periodice, fotografii, desene, gravuri, hărți, partituri, discuri, casete audio și video etc.)