Se apropie perioada cadourilor. Iată câteva detalii despre jucării, din perspectivă psihologică:

Copilul va fi încântat cel mai mult de jucăriile pe care și le dorește, nu de cele la care se face foarte multă reclamă și nici de cele pe care părinții le consideră cele mai interesante.

În general, copiii mici, până în 7-8 ani sunt cel mai mult atrași de jucăriile simple. O mașinuță de metal pe care o poate cuprinde în palmă, o păpușă cu față drăguță cu multe hăinuțe (și de multe ori, spre disperarea părinților, chiar o cutie goală de carton sau un pet se poate transforma în cea mai interesantă jucărie). Cele simple, de preferat din lemn și materiale naturale, le stimulează imaginația, nu sunt încărcate de substanțe dăunătoare sănătății și de cele mai multe ori au un succes mai mare comparativ cu cele foarte sofisticate. Trenulețele complicate, cu lumini și multe accesorii cumpărate copiilor foarte mici, sunt de fapt pentru tătici. La fel și în cazul păpușilor care beau, vorbesc, plâng, sunt de fapt pentru mămici :).


Jucăriile dăruite copiilor nu se ascund, nu se confiscă și nu vor fi utilizate de cei mari ca obiect de șantaj. Pentru un copil, să-i iei jucăria preferată este ca și cum i-ai lua unei mame copilul. Există alte metode mult mai echilibrate pentru a corecta comportamentul copilului sau a-l convinge să facă ce trebuie.


Jucăriile se strică! Părinții trebuie să se aștepte la acest lucru și dacă părțile din jucăriile stricate nu sunt periculoase, ar trebui să le lase în continuare la îndemâna copilului. Îi vor stimula imaginația să încerce să repare jucăria sau va inventa scenarii creative cu personaje, lupte și pățanii.


Până la 4 ani copilul nu este în stare să facă ordine și nici nu trebuie forțat să învețe, după această vârstă va pune la locul potrivit o jucărie din zece, ajutat de părinți și treptat va învăța, cu sprijin și ajutor să fie din ce în ce mai ordonat. Cel mai bun moment pentru a strânge jucăriile este finalul zilei, atunci când se merge la culcare, iar jucăriile merg la locul lor. Să faci ordine în camera unui copil în toiul zilei sau să-l obligi să se joace cu câte o jucărie pe rând, pentru a păstra ordinea este inuman și total greșit pentru dezvoltarea copilului. Dezordinea, când vine vorba de jucării, este mediul natural de joacă pentru un copil mic. Iar lumea sa e formată din toate jucăriile care îl înconjoară.

 

Este foarte bine ca jucăriile de care copilul nu este deloc interesat, să fie dăruite altor copii. Însă cel mic trebuie implicat în această activitate și lăsat să decidă singur ce dorește să ofere. Chiar dacă un ursuleț să spunem, pare neatins într-un colț și părintele îl dă altcuiva atunci când copilul este plecat, la întoarcere, când observă ce s-a întâmplat, copilul poate percepe totul ca pe o ruptură, ca pe o despărțire și de asemenea, ca pe o trădare din partea părintelui care a făcut acest lucru.


Nu e greșit să cumpărăm fraților câteodată jucării la fel, mai ales când așa își doresc. Dar nu e bine să transformăm acest lucru în regulă ca ,,sa nu facem diferențe". E foarte bine să existe varietate iar cei mici să fie încurajați să-și dezvolte, să-și accepte și să fie mândri de propria lor personalitate. Mai ales când este vorba de o fetiță și un băiețel, sau de frați de același sex dar cu o diferență mare de vârstă între ei. Chiar și în cazul gemenilor, e mai sănătos să nu fie îmbrăcați tot timpul la fel, ci să fie încurajați să-și exprime propriile preferințe.