Au trecut 105 ani de când cea mai faimoasă spioană din lume, Mata Hari, a fost împușcată la data de 15 octombrie 1917. Dar cum s-a transformat Mata Hari, de la dansatoarea exotică la un agent dublu de spionaj în primul război mondial?

Numele său adevărat a fost Margarethei Geertruida Zelle și s-a născut la data de 7 august 1876 în Țările de Jos. 

Chiar dacă se s-a spus că Mata Hari ar avea descendență evreiască, malaeziană sau indoneziană (javaneză), s-a concluzionat că nu a avut origine evreiască sau asiatică, iar ambii săi părinți au fost olandezi. Tatăl ei a deținut un magazin de pălării, a făcut investiții în domeniul petrolier, și a devenit suficient de înstărit încât să le ofere Margarethei și fraților ei o copilărie îmbelșugată, care a inclus școli exclusive până la vârsta de 13 ani.La vârsta de 18 ani s-a căsătorit cu Rudolf MacLeord, un ofițer olandez de origine scoțiană, după ce a răspuns la un anunț matrimonial pe care acesta l-a publicat într-un ziar local. Această căsătorie i-a permis Margarethei accesul la clasa superioară olandeză, precum și la o viață privilegiată. Împreună au avut doi copii, dar după o perioadă au divorțat din cauza problemelor cu alcoolul pe care Rudolf le dezvoltase și mai ales din cauza faptului că își agresa și înșela periodic soția.

Margareth, extrem de dezamăgită, se mută cu un alt ofițer olandez, Van Rheedes. Între timp, studiază intens cultura indoneziană și se alătură unui grup de dans local. În corespondența cu rudele sale din Țările de Jos, își dezvăluie numele artistic de Mata Hari, nume care o va face cunoscută în lume, semnificația acestuia fiind cuvântul „soare” din limba locală malay.

MATA HARI1

Margareth însă, la insistențele fostului soț, se împacă și se mută înapoi cu el, însă constată că are același comportament. În 1899, copii lor se îmbolnăvesc cumplit de la complicațiile legate de tratamentul sifilisului contractat de la părinți, deși familia a susținut că aceștia au fost otrăviți de un servitor Jeanne a supraviețuit, dar Norman a murit. După ce s-au reîntors în Țările de Jos, cuplul s-a separat oficial în 30 august 1902. 

În urma divorțului finalizat în anul 1906, Mata Hari a primit custodia asupra fiicei lor, Jeanne, iar soțul său a fost obligat în mod legal să plătească pensie alimentară, ceea ce nu a făcut niciodată. În timpul unei vizite făcute lui Jeanne, Rudolf a decis să nu o mai aducă înapoi mamei ei. Mata Hari nu a avut resursele financiare necesare recuperării fiicei pe cale legală și a trebuit să accepte acest lucru, crezând că în ciuda faptului că a fost un soț abuziv, acesta a fost tot timpul un tată bun. Din păcate, fiica sa Jeanne a murit la vârsta de 21 de ani, cauza decesului fiind posibilele complicații legate de sifilis.

Fără familie, Mata Hari s-a făcut cunoscută în Europa, în timpul Primului Război Mondial, ca dansatoare, curtezană și spioană în serviciul Germaniei și apoi al Franței. A fost o dansatoare care a rămas cunoscută pentru implicarea în zona gri a culegerii de informaţii între diferitele state combatante în timpul primei conflagraţii mondiale.

Conform unor documentele declasificate din arhiva Serviciului secret britanic (MI5) olandeza Margreet Zelle MacLeod cunoscută drept dansatoarea Mata Hari, ar fi cooperat cu serviciile germane de informaţii şi cu cele franceze.

MATA HARI 2

Un raport al serviciilor franceze de informaţii, datat 22 mai 1917, transmis ulterior ofiţerului MI5 din Paris, conţinea date potrivit cărora Mata Hari fusese interpelată de consulul Cremer din Amsterdam să lucreze pentru serviciile secrete germane şi fusese plătită cu o sumă considerabilă în avans.

Felul în care ea şi-a desfăşurat activitatea de spion rămâne un mister, însă, se pare că în final ajunsese să acţioneze pentru ambele părţi şi evident, să fie plătită de acestea.

MATA HARI 3

Foto: Profimedia Images