Suntem la final de an școlar. Elevii intră în cea mai scurtă vacanță de vară din ultimii ani. Am muncit, din greu. Atât eu, dar și copiii. Am trecut împreună prin momente de cumpănă și am sărbătorit câștigurile: pe plan personal și școlar.

Ce nu observăm în vară e că profesorii tind să treacă către o zonă sensibilă în ceea ce privește sănătatea lor (fizică și psihică). Obișnuiți să lucreze constant, focusați pe nevoile elevilor și ușor workaholici, aceștia ajung să sufere de Sindromul Epuizării ori să resimtă simptome ale depresiei odată ce atenția le-a fost îndreptată către propria persoană. Asta ar trebui să ne dea de gândit, sigur.

În ce măsură sunt dascălii în forma cea mai bună atunci când intră în clase și își predau lecțiile?

Dincolo de aceste discuții reluate la nesfârșit, discuții despre cum profesorii au nevoie de ajutor, le propun colegilor mei câteva teme pentru această vacanță.

În primul rând, trebuie să avem în vedere că reluăm cursurile pe nouă septembrie. N-avem foarte mult timp în care să ne relaxăm, chiar dacă sunt două luni și câteva săptămâni. Tocmai de aceea, le recomand să se conecteze cu lucrurile pe care le plac mult.
Petrecerea timpului în familie ar fi o primă temă. Un profesor stă foarte puțin în preajma celor dragi.

Dacă trăiești la țară, mergi desculț și poartă o ținută comodă (să renunțăm puțin la hainele rigide și formale). Citește ceea ce îți dorești. Vorbește cu prietenii și căutați ultimele filme sau seriale pe care să le vedeți împreună (nu știu dacă ai avut timp de prea mult Netflix până acum).

Nu-i așa că abia ajungeai la baie când erai la școală? Da, poate părea amuzant în anumite privințe, dar chiar nu ne găseam timp pentru așa ceva. Așadar, stimate profesor, mergi la toaletă de fiecare dată când ai nevoie. Hidratează-te și schimbă puțin obiceiurile alimentare, consumă fructe și legume proaspete și chiar încearcă mâncăruri pe care nu ai reușit să le testezi până acum.

Nu uita să admiri cel puțin un apus de soare sau un răsărit. Și zâmbește, zâmbește mult. Ai nevoie.

Prof. Petruț Rizea