TikTok este o platformă socială chinezească, lansată la data de 20 septembrie 2016 sub numele de musical.ly. Scopul său este de a partaja conținuturile video. Prin intermediul aplicației, utilizatorii (numiți TikTokers) pot crea clipuri scurte de diferite lungimi și pot schimba viteza de redare, pot adăuga filtre, efecte speciale și sunete videoclipurilor pe care le realizează. TikTok ia amploare în rândul generațiilor tinere, fiind un instrument de socializare des folosit mai ales pentru copii și adolescenți.

Surprinzător este că în România sunt cei mai mulți utilizatori, detronând țări precum Polonia, Ungaria și Bulgaria. Ca profesor, deja văd această platformă construind un fenomen social greu de stăpânit. Sunt sigur că și dumneavoastră ați văzut măcar un copil stând cu telefonul în mână încă de la cea mai fragedă vârstă, iar faptul că cel puțin unul dintre cei văzuți dezvoltase o obsesie pentru TikTok nu ar trebui să ne mire.

Vedem zilnic, mai ales pe alte rețele sociale ca Facebook, Instagram cum elevii nu lasă telefonul din mână nici în timpul orelor de curs, făcând story sau live inclusiv în momentele în care profesorul își predă lecția. De aici se ramifică o mulțime de întrebări. A ajuns TikTok un fenomen ireversibil în rândul copiilor? Este sau se poate transforma într-o platformă periculoasă? Există probleme cu care se confruntă cadrul didactic și care au legătură cu platforma socială chinezească? Și lista ar putea continua.

În primul rând, pentru cui nu îi este clar sau evident acest lucru, TikTok este deja un fenomen care acaparează timpul și atenția copiilor noștri, astfel că ireversibilitatea sa este deja manifestată din momentul în care nu suntem atenți la conținutul pe care îl consumă și perioada de timp pe care se întinde utilizarea ei. Există deja sondaje care arată că cei mici petrec, în medie, cel puțin 9 ore derulând filmulețele de pe această platformă socială. Da, îngrijorător.

Dar ce-i mai trist nu este această constatare realistă, ci faptul că timp de nouă ore, ca părinte, nu știi ce face copilul tău și ce ocupație are acesta cât ești la serviciu sau ai alte responsabilități de îndeplinit. Cred că întrebarea ce zace în jurul periculozității acestei aplicații are un răspuns ușor de intuit. Da, TikTok poate deveni un instrument periculos în funcție de conținuturi, de timpul pe care copilul îl petrece și dacă utilizarea ei va fi asemănată cu o dependență. Profesorii relatează des cum elevii se confruntă cu o lipsă a atenției în cadrul lecțiilor și cum aceștia ajung obosiți în sala de clasă, petrecând o mare parte din intervalul pentru somn vizionând filmulețe și producând conținut pentru TikTok.

Concluzionând, părinții sau aparținătorii au responsabilitatea să verifice telefonul copilului și, dacă s-ar putea, să îl lase în preajma lor cât mai puțin.

Prof. Petruț Rizea