Una dintre cele mai mari provocări la vremea adolescenței este influența anturajului. A fost dintotdeauna, însă în prezent efectele sunt mult mai puternice și dramatice, pentru că și pericolele sunt mai multe și mai mari. Cele mai frecvente relatări ale părinților de adolescenți care se confruntă cu această problemă seamănă cu cea de mai jos:

,,De când a intrat în acest grup s-a schimbat. E un copil bine-crescut, care învăța foarte bine și acum a ajuns să chiulească. Aflu de la doamna dirigintă că situația absențelor este gravă! Într-o zi îi miroseau hainele puternic a fum și are doar 14 ani. Noi nu-i dăm voie să facă așa ceva. Săptămâna trecută m-a mințit, a zis că merge la cineva să-și facă temele împreună și a mers într-un bar, unde un coleg a dat o petrecere. Dacă părinții altor copii îi lasă să facă toate nebuniile, este treaba lor. Eu nu sunt de acord cu așa ceva, a ieșit un scandal monstru!"

Chiulul, fumatul, consumul de băuturi alcoolice, energizante și alte substanțe interzise, scăderea notelor, vizitele secrete la persoane prea puțin sau deloc cunoscute și multe alte pericole pot amenința siguranța, sănătatea și educația copilului în adolescență, prin prisma influenței anturajului.

Însă cel care se poate apăra cel mai bine de toate acestea, în majoritatea cazurilor, este chiar copilulul. El se află în ,,linia întâi" și poate alege să se apropie de probleme sau să se îndepărteze. În cele mai multe cazuri este suficientă atitudinea. Încrederea în sine și o replică scurtă dar hotărâtă, din partea adolescentului, atunci când este influențat să facă ceva rău sau nepotrivit, de colegi ori prieteni: ,,Eu nu vreau, pentru că nu-mi place!", este suficientă pentru a schimba evoluția lucrurilor în bine.

Acest lucru necesită însă o personalitate puternică și încredere în propriile forțe. Pentru asta, familia și părinții au un rol esențial. În funcție de atitudinea lor față de copil, influența anturajului va fi mai mare sau mai mică. Din păcate, nu este vorba doar despre o atitudine corectă punctuală. Este vorba despre felul în care copilul a fost tratat de familia sa din prima zi de viață și până în prezent, pe parcursul anilor de viață.

Dacă a beneficiat de timp și atenție din partea părinților, dacă au existat discuții libere despre toate temele potrivite vârstei, dacă i s-a permis să adreseze întrebări familiei despre tot ceea ce îl frământă și a primit răspunsuri pe înțelesul lui, cu calm și răbdare, în concluzie, dacă încrederea și comunicarea dintre părinți și copil au fost consolidate în timp, pe parcursul celor șapte ani de-acasă și mai departe, atunci adolescentul din prezent va putea fi mai greu influențat de anturaj spre un comportament nepotrivit.

De asemenea, riscurile ca el să ajungă în tot felul de situații periculoase va scădea, datorită comunicării bune cu părinții.

Atât timp cât copilului nu îi va fi teamă sau jenă să povestească despre ce vede la alți copii și despre ce i se propune de prieteni de vârsta sa, sau să adreseze întrebări despre tot ceea ce are nedumeriri, părinții vor afla imediat cu ce se confruntă și vor avea timpul necesar să reacționeze la momentul oportun, nu atunci când este prea târziu.

Profilul adolescenților cei mai ușor influențabili de anturaj


Copiii care sunt cel mai ușor influențați în mod negativ de anturaj au, în general, probleme ce țin de încrederea în propriile forțe. Nu au puterea de a spune NU, sau de a-și impune propria opinie în fața altor tineri de vârsta lor. Din rușine, jenă sau anxietate, aleg să facă ceea ce li se propune sau li se spune.

De asemenea, se tem să nu fie excluși din grup sau să nu capete porecle jenante dacă nu se integrează prin tot felul de acțiuni decise de ceilalți.

Atitudinea adolescentului influențat negativ de anturaj se schimbă în sânul familie. În sinea sa, copilul știe că a luat-o pe un drum greșit, dar dorința de apartenență la grup este prea mare în comparație cu nesiguranța sa interioară. Nu rezistă, nu se poate impune și opune, iar acest lucru îi dă o stare de nervozitate și de iritabilitate. Cea mai ușoară cale este aceea de a minți foarte mult.

Apar schimbări vizibile, nu doar în privința atitudinii. Poate o culoare stridentă a părului, un viciu nou, haine într-un stil diferit pot fi un semnal de alarmă că undeva există o influență în această direcție iar părintele poate încerca să verifice cât țin aceste noutăți de voința copilului și cât de a celor din exteriorul său.

Ce poate face totuși un părinte care nu a construit o bună relație în timp cu copilul său, dar vrea să-l ajute la adolescență


Conflictele nu duc la un rezultat bun. Prima condiție de a obține o reușită este să vă păstrați calmul și fără a deveni insistent să vă arătați disponibilitatea de a discuta și mai ales de a asculta.

Câteva sugestii ar fi: organizarea unor activități foarte plăcute pe care le puteți desfășura împreună cu copilul, cum ar fi mici excursii, hobby-uri sau vizite tematice. Acest lucru vă permite să petreceți timp împreună, să aveți o comunicare bună iar pe el îl scot din mediul negativ.

Oferiți-i responsabilități care să-i dezvolte încrederea în sine, spuneți-i ce apreciați la el.

O altă sugestie ar fi să îi permiteți copilului să-și aducă prietenii acasă, chiar dacă este vorba despre cei care îl influențează negativ. Îi veți putea cunoaște, veți știi la ce să vă așteptați și poate de ce nu, îi veți ajuta și pe ei.