Trauma generațională este o traumă care se extinde sub diverse forme de la o generație la alta. Poate fi ascunsă și nedefinită. Se transmite în mod involuntar copiilor, nepoților.

Cum apare - începe din generația persoanelor din familie exploatate sistematic: ori prin abuzuri repetate (bătaie, neglijență, traume intime, etc), ori generația persoanelor expuse la saracie, catastrofe naturale, războaie.

 Aceste persoane pot avea reactivitate traumatică pentru generațiile următoare - manifestată în comportamentul față de copiii lor, care cresc fără a găsi o explicație logică pentru felul în care sunt tratați de părinți. Se poate manifesta prin: agresivitate domestică fizică sau verbală, în cazuri grave prin abuz intim, în alte situații printr-o ură nejustificată sau prin distanțare și o atitudine foarte rece. Toate pot duce la traume generaționale pentru copii, care mai departe pot fi transmise generației următoare.

Din perspectiva experiențelor pe care cei din generațiile anterioare din familie le-au trăit, ajungem involuntar să repetăm o parte dintre alegerile lor, sau poate prejudecăți, ori comportamente. Alteori, putem copia involuntar emoții sau sentimente insuflate, pe care părinții sau bunicii noștri le-au trăit, cum ar fi o frică aparent inexplicabilă. O temă interesantă, despre care ar trebui să citim mai mult, astfel încât să putem ,,rupe lanțul" dacă este cazul.

De ce este important ca aceste traume să fie rezolvate: traumele nu influențează doar calitatea vieții și psihicul ci și sănătatea fizică. Demonstrațiile ștințifice au arătat foarte clar că ele se pot transforma în modificări genetice afectând sistemul imunitar.

Rezolvarea traumelor generaționale începe prin discuții cu familia, pentru a căuta explicații în felul în care au trăi părinții, bunicii. Înțelegerea comportamentului lor prin prisma experiențelor suportate de ei este un prim pas important pentru recăpătarea propriului echilibru!

Pentru cei care doresc să aprofundeze tema, sunt foarte multe cărți interesante, depinde foarte mult de interesul cititorului, mai exact dacă dorește să parcurgă o lucrare mai științifică sau o carte mai accesibilă ca termeni și explicații. Iată câteva variante:

* ,,Psihogenealogia si ranile din familie. Legaturile transgenerationale, secretele de familie, sindromul de aniversare, mostenirea traumelor si practica genosociogramei", de Anne Ancelin Schützenberger, inventatoarea termenului de psihogenealogie, profesor universitar cu o experiență vastă și decenii de practică cu generatii de pacienti.

* ,,Povestea ta a inceput demult", de Mark Wolynn, o carte despre acele fobii, depresii si ganduri obsesive care ne coplesesc fara sa ne dam seama de unde ni se trag. Autorul explică și demonstrează faptul că uneori ajungem să moștenim și să retrăim, în mod inconștient, suferințele și traumele nerezolvate ale generațiilor anterioare din familie. Mark Wolynn este psiholog clinician specializat in traumele transgenerationale. Este director si formator la Institutul din San Francisco.

* ,,Suflete de sticlă", de Gaspar Gyorgy, o carte de psihologie științifică împletită cu un roman.