Unde este cel mai accesibil loc pentru socializare, când toamna este atât de blândă? În aer liber, într-un parc. Copiii pot alerga, se pot juca, mai vin din când în când să bea apă, timp în care părinții care îi supraveghează mai schimbă câte o părere.

Fără intenție, am ajuns în mijlocul unei discuții interesante. Am mai povestit că nu plec de acasă fără sticla reutilizabilă plină cu apă. Pentru că apa îmbuteliată la PET-uri nu este atât de grozavă precum se lasă de înțeles și nu mai vreau să cumpăr la fiecare drum pe care îl fac, pentru că este modul meu de a contribui la un mediu mai puțin poluat și pentru că este ceea ce vreau să insuflu copiilor.

După ce apa s-a terminat, am vrut să o umplu de la o țâșnitoare cu apă potabilă. Când, o mămică ,,mi-a sărit în ajutor”:

- Îi dați apă de aici?! Vedeți că este magazinul acolo, au sucuri.

Mama, care se afla în parc cu doi copii, unul de 3 ani și altul de 12-13 ani, încercase până atunci să găsească soluții la fața locului, întrebând grupul format spontan de câțiva părinți, ce să mai facă pentru a-și ajuta fiul cel mare să slăbească, pentru că la vârsta sa are o greutate de aproape 70 kg.

În timpul acesta, observasem că avea sticle cu sucuri galbene, carbogazificate, pentru ambii copii, ,,de sete”.

Îi spun că prefer apa, este potabilă, am mai băut de acolo când s-a terminat apa de acasă și o întreb dacă le cumpără des copiilor suc.

Îmi răspunde că da, pentru că oricum o sticlă de suc costă puțin mai mult decât o sticlă de apă plată și atunci ,,de ce să nu le dea ceva mai bun” decât apa.


Și ca această mămică gândesc mulți părinți, din păcate. Anul trecut, în România s-au consumat în total 3.200 milioane de litri de băuturi răcoritoare, fiecare român consumând în medie 150 de litri de băuturi carbogazoase, necarbonatate, ceaiuri şi cafea îmbuteliate, băuturi concentrate şi energizante, în medie aproape jumătate de litru de suc pe zi, potrivit unui studiu al companiei Euromonitor.


Tocmai de aceea observăm două aspecte nedorite:


1. Numărul mare de copii și adolescenți care în prezent au probleme cu greutatea! Este de ajuns să fim atenți în jur prin parcuri, pe stradă, în mall-uri, la școală, ca să constatăm cât de gravă a devenit problema. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, unul din trei copii suferă de obezitate la nivel global, iar estimările Federaţiei Mondiale a Obezităţii arată că, în absenţa unor măsuri drastice de prevenţie şi tratament, până în anul 2030, aproape 500 000 de copii cu vârste între 5 şi 19 ani vor suferi de obezitate în România, potrivit sursei precizate. În România, un studiu INSP a arătat că 3 din 10 copii de 7-9 ani suferă de obezitate.

2. Numărul mare de elevi care nu beneficiază de educație alimentară în mediul familial și nici la școală. Văd grupuri de copii aproape zilnic, după ce ies de la școală, cumpărând produse de patiserie și sucuri carbogazificate. Pentru drumul spre casă. O infuzie hipercalorică de produse nesănătoase, după care urmează cina. Aceste obiceiuri nesănătoase împreună cu sedentarismul și orele petrecute la calculator duc la consecințe grave asupra sănătății. Poate nu apar imediat, dar ca părinți ne dorim să avem copii sănătoși o viață, adică și atunci când vor avea 30, 40, 50, 60 de ani.


Cred că este foarte important ca înainte de toate să ne educăm noi, părinții, apoi să încercăm din primele zile de viață să insuflăm copiilor obiceiuri sănătoase


Începând cu un consum responsabil de apă, cititul etichetelor, informarea cu privire la ce conține fiecare aliment și ce efect au zahărul, sare și E-urile din alimente. Toate sunt subiecte care pot fi discutate zilnic în familie sau de câte ori se merge la cumpărături, iar copilului i se pot părea chiar interesante, depinde de cum îi sunt prezentate informațiile.


Pentru părinții care încurajează copiii să bea suc în loc de apă

Vreau să menționez câteva informații, la care îi rog să se gândească:

1. Apa este ,,cel mai bun suc”, cel mai bun lichid pe care îl puteți oferi copilului pentru hidratare (nu includem în această discuție bebelușii). Copilul are nevoie de apă ca să crească, să se energizeze, să-și păstreze sănătoase organele importante cum ar fi rinichii, ficatul sau stomacul. Multe organe importante din corpul nostru conțin o cantitate destul de mare de apă – creierul are într-o proporție de 83%, plămânii 85%, ochii 95% și inima 75%. Apa protejează articulațiile și stimulează sănătatea sistemului imunitar. Tranportă substanțele nutritive în corp. Contribuie major la o circulație optimă a sângelui. În concluzie: apa este cea mai bună, nu sucurile!

2. Este mai bine să cumpărați copilului o sticlă reutilizabilă și să îl încurajați să o umple de acasă cu apă. Este mai sănătos decât să bea în fiecare zi apă din sticle de plastic. Microplasticul este o problemă a prezentului și s-a găsit inclusiv în apa îmbuteliată. S-a dovedit de asemenea, că plasticul eliberează substanțe nedorite în apa pe care o păstrează. Este cel mai bine pentru sănătatea copilului să evite sau să limiteze cât mai mult expunerea la acestea și la microplastic. În plus, dacă aveți la robinetul de acasă un filtru pentru apă, care nu elimină și conținutul de minerale, atunci cu siguranță întreaga familie va beneficia de apă curată, proaspătă, mai bună decât oricare altă alternativă pe care o puteți cumpăra din magazin. Evident, vin la pachet și alte avantaje: costuri mai mici cu apa cumpărată periodic și confort mai mare, pentru că nu mai este necesar să se care baxurile cu apă de la magazin acasă.

Pe lângă formarea unui obicei sănătos în privința consumului de apă, veți proteja și mediul, pentru că mai puține sticle de plastic vor ajunge aruncate peste tot, sau la groapa de gunoi unde nu sunt reciclate.

Foto: una dintre nenumăratele sticle de plastic abandonate pe o bancă din parc

sticla apa pe banca

3. Este de preferat să limitați cât puteți consumul de sucuri carbogazificate în familie, să nu-i formați copilului de mic astfel de gusturi nesănătoase.
Cu cât va bea mai mult suc, pentru o perioadă mai lungă de timp, cu atât va simți nevoia să bea și mai mult. Știați că aceste băuturi cu arome de fructe conțin în majoritatea cazurilor mai puțin de 0,5% suc de fruct și foarte mult zahăr? Consumul uzual de băuturi carbogazoase poate produce, în timp, mai multe probleme de sănătate, printre care: surplus de greutate, diabet zaharat, afecțiuni ale inimii, astm, probleme cu sistemul osos sau alte afecțiuni ale plămânilor. Multe conțin coloranți, arome artificiale și alți aditivi sau chiar cofeină, care fac rău sistemului digestiv și nu conțin prea multe vitamine sau minerale, deci beneficii pentru organism nu pot menționa. Din păcate, nici pentru hidratare nu sunt bune, producând sete sau chiar deshidratare. Cele fără zahăr conțin aspartam, nerecomandat copiilor și care prezintă riscuri oricum, chiar și pentru adulți.


Cum prevenim obiceiurile nesănătoase


Ideal este să avem în vedere toate aceste aspecte încă de când este copilul mic și să-l creștem într-un spirit sănătos. Doar așa putem face prevenție cu adevărat. Este foarte greu să încercăm să schimbăm obiceiurile nesănătoase atunci când copilul este deja adolescent, mai ales dacă îl certăm în loc să-i explicăm, sau dacă aruncăm toată vina pentru situație, asupra lui. Dar, conștientizarea este de preferat oricând și trecerea la un stil de viață sănătos nu este niciodată imposibilă!

cu apa la sticla reutilizabila prin parc oct 2023