Ne dorim copii educați, dar de multe ori ignorăm cea mai bună și mai eficientă metodă de a-i educa: să facem noi ce trebuie și să-i lăsăm să ne observe, adică să fim un bun exemplu! Realitatea demonstrează că foarte mulți dintre adulți mai au încă multe de învățat și de șlefuit.

Când am auzit prima dată că există oameni care stau la bloc în oraș și își aruncă gunoiul menajer direct de la fereastra apartamentului sau de pe balcon, am crezut că este o exagerare. 

Nu a fost nicio exagerare, din contră! Nu doar gunoaiele și pet-urile din plastic ajung în grădinile sau direct pe aleile blocurilor, ci și tocănița rămasă pe fundul cratiței, uleiul de la prăjeala din tigaie, oasele de la puiul servit la cină și tot așa, că doar e cel mai comod să scoți oala pe fereastră și să răstorni conținutul. 

Nu o să menționez orașul și cartierul, dar am stat câteva zile într-o vizită și am văzut cum se întâmplă astfel de lucruri, fără ca nimeni să reacționeze. Un locatar a ieșit la un moment dat cu gălețile și a vărsat zeama urât mirositoare de la butoiul de varză, chiar pe aleea blocului. Dacă vă întrebați de ce nu a aruncat-o de la balcon, răspunsul este: pentru că locuiește la parter, dar pe partea cealaltă a blocului, de unde rezultă faptul că nu a dorit să-i miroasă lui urât în apartament, altfel ar fi vărsat mizeria în dreptul său. 

Și-a văzut de treabă, în timp ce două vecine de la etajele superioare îl priveau și fumau tacticoase, ca și cum ceea ce făcea era ceva normal. Cineva din grupul nostru îi atrage totuși atenția, dar nu are nicio reacție, continuă ca și cum nu aude.

Gazda îmi povestește că, la un moment dat, o femeie de la un etaj superior a aruncat pe fereastră un scutec plin și desfăcut. Conținutul s-a împrăștiat într-un copăcel din grădina blocului, de care a rămas și scutecul agățat. Nu știu cum au suportat cei de la parter și etajul 1, dar este foarte interesant cum astfel de comportamente sunt tolerate în continuare.

Am ales să scriu despre acest subiect pentru că m-am plimbat prin localitate și am observat foarte multe blocuri în care acest ,,obicei" este tolerat, cu grădini și alei pline de multe gunoaie și resturi de mâncare.

Cum putem avea pretenția de la copii că trebuie să respecte comunitatea în care cresc și trăiesc, să aibă bun-simț și să respecte legea, să pună hârtia la hârtie, plasticul la plastic, resturile de mâncare în coșul cu gunoi menajer, în condițiile în care mulți dintre ei văd chiar în sânul familiilor lor, la părinți și bunici astfel de gesturi, pe care ajung să le perceapă ca fiind o ,,normalitate"?!

Poate vă întrebați dacă există lege și sancțiuni în această privință. Există, așa cum este normal să fie, dar probabil că nu se respectă, ca multe alte legi. Și nu mă refer doar la cei care comit astfel de fapte, ci mai ales la cei care ar trebui să fie atenți dacă legea este respectată și să aplice corespunzător sancțiunile.

OG 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale

Instituțiilor publice și persoanelor fizice și juridice le revin următoarele obligații:a) să întrețină în stare corespunzătoare clădirile pe care le au în proprietate, anexele gospodărești, curțile și împrejmuirile acestora, precum și instalațiile aferente acestora, prin efectuarea lucrărilor de reparații, amenajări și a altor lucrări specifice;b) să asigure curățarea fațadelor locuințelor și a altor construcții amplasate la frontul străzii, tencuirea și zugrăvirea periodică a acestora, potrivit măsurilor stabilite de consiliile locale;c) să asigure repararea, spălarea geamurilor și a vitrinelor, înlocuirea celor sparte, întreținerea firmelor și a fațadelor imobilelor pe care le au în proprietate, inclusiv spălarea, curățarea și zugrăvirea periodică a acestora;d) să asigure curățenia pe terenurile și locurile de depozitare aflate în proprietate, precum și pe căile de acces;e) să asigure curățenia și igiena în imobilele și incintele deținute sub orice formă, inclusiv prin activități de curățare, dezinsecție și deratizare, potrivit normelor stabilite de consiliile locale;f) să depoziteze corespunzător reziduurile menajere, industriale, agricole, precum și materialele refolosibile, numai în locurile special amenajate sau autorizate de autoritățile administrației publice locale;g) să mențină curățenia trotuarelor, a părții carosabile, a locurilor publice și a locurilor de parcare pe care le folosesc;h) să îndepărteze zăpada și gheața de pe trotuarele din dreptul imobilelor pe care le au în proprietate și de pe locurile de parcare pe care le folosesc, potrivit normelor stabilite de consiliile locale;i) să respecte măsurile stabilite de lege și de reglementările locale pentru asigurarea igienei publice și curățeniei în localități;
j) să asigure curățarea mijloacelor de transport și a utilajelor la intrarea acestora pe drumurile publice;k) să curețe și să întrețină șanțurile, rigolele și podețele aferente proprietății;l) să finalizeze construcțiile începute, pe baza autorizațiilor eliberate de primari, în condițiile și în termenele stabilite de acestea;m) să nu ocupe domeniul public cu vehicule în afara spațiilor marcate expres de administratorul domeniului public.

Asociațiile de proprietari vor prelua, potrivit prevederilor legale, unele dintre obligațiile ce revin proprietarilor, potrivit prevederilor prezentei ordonanțe, și vor răspunde pentru realizarea acestora în fața autorităților administrației publice locale.

Nerespectarea sau neîndeplinirea obligațiilor și a responsabilităților stabilite prin prezenta Lege atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, după caz, a persoanelor vinovate și se sancționează potrivit legii. Consiliile locale și consiliile județene vor stabili, prin hotărâri adoptate în condițiile Codului Administrativ și ale Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, faptele săvârșite de instituțiile publice, agenții economici, alte persoane juridice, precum și de cetățeni, care constituie contravenții în domeniul bunei gospodăriri a localităților urbane și rurale, și sancțiunile ce se pot aplica pentru acestea.


Iată și un caz concret, prezentat în iulie 2023, în publicația Gândul (video)


Din comoditate sau chiar din lipsă de respect față de mediu, locatarii unui bloc din Bacău aruncă gunoiul menajer, mobilier și chiar moloz provenit din renovări, direct de pe geam. Locatarii blocului de pe str. Nicu Enea nr. 42, în zona centrală a municipiului Bacău, nu sunt la prima abatere, iar amenzile nu îi sperie.

„Problema este una veche. An de an, Primăria Municipiului Bacău a fost nevoită să vină în sprijinul operatorului de salubritate pentru a curăța zecile de metri cubi de gunoi care se adună în spatele imobilului. Deși polițiștii locali au purtat discuții în nenumărate rânduri cu locatarii acestui bloc şi au stabilit de comun acord anumite reguli, avertizați fiind că pot primi amenzi mari dacă aruncă gunoiul la întâmplare, fenomenul a persistat,” a declarat Oana Cojocaru, purtător de cuvânt al Poliţiei Locale Bacău.

Porivit autorităților, 11 locatari, care s-au debarasat de deșeuri aruncându-le pe geam, au fost surprinşi aruncând gunoiul pe geam în urma monitorizării zonei, în perioada 13.06-07.07.2023.

„Persoanele au fost identificate și sancționate cu amenzi în valoare de 33.750 lei.

Polițiștii locali vor continua acțiunea de identificare și sancționare a celor care aruncă deșeuri ilegal și în perioada următoare, în vederea combaterii acestui fenomen”, a adăugat Oana Cojocaru, purtător de cuvânt al Poliţiei Locale Bacău