Acasă, este foarte important să nu ratați momente care pot însemna echilibrul emoțional al copilului! Este nevoie să vă faceți timp pentru aceste clipe, chiar dacă ritmul actual de viață este alert, cu numeroase probleme de rezolvat.
După o zi de muncă, în puținul timp rămas pentru părinți sunt multe de făcut și poate mamele nu mai au rabdarea necesară pentru a se implica în activitățile copiilor de acasă, când e vorba de povestit, pictat, lipit, decupat, desenat și modelat, considerând că de acestea se ocupă exclusiv educatoarea sau învățătoarea.
Totuși, e bine de reținut următorul aspect, foarte important pentru dezvoltarea psihologică armonioasă a copilului: actele artistice 100% libere, cum ar fi desenele, modelajele (pline de viață în ochii copilului, cu personaje care interacționează, vorbesc), colajele și altele reprezintă pentru copil un mod de exprimare afectivă care are loc doar acasă, nu la școală.
Din momentul în care se integrează în colectivitatea școlară, copilul începe să învețe să scrie, să citească și să deruleze sarcini și proiecte în clasă ce țin de creativitate și abilități, însă toate acestea vor fi percepute drept ,,activitate școlară".
Ce face singur acasă însă, înseamnă exprimare afectivă liberă și dacă mama este deschisă și disponibilă, poate fi începutul unei comunicări profunde și reale între ea și copil. Lucru pe care o învățătoare, oricât de bună ar fi, nu îl poate face. Pentru că se ocupă de mulți copii în același timp și pentru că nu e... mama.
De aceea, chiar dacă mama își permite să-și ducă micuțul la cea mai bună grădiniță sau școală, cu program întreg și la afterschool, să-i angajeze bonă și să-l ducă la tot felul de cursuri, dacă este de-adevăratelea preocupată de echilibrul său și de dezvoltarea sa emoțională, trebuie să mai facă un singur lucru, cel mai greu:
Să-și facă timp zilnic să fie mamă.