Pe 18 septembrie este Ziua Internațională a Monitorizării Calității Apei, una dintre resursele vitale esențiale tuturor formelor de viață de pe planetă. Să bem apă cât mai bună, zilnic, înseamnă sănătate fizică și mentală. Dar avem și responsabilitatea de a ne informa și apoi de a ne educa obiceiurile, astfel încât să facem alegeri corecte față de noi și de natură.

Gesturile simple pot fi deosebit de benefice. De exemplu, eu folosesc sticla reutilizabilă pentru apă.

Nu plec de acasă fără ea, pentru că:

* Nu mai vreau să cumpăr apă la PET. Microplasticul, prezent în tot și în toate, inclusiv în apa îmbuteliată, a devenit o mare problemă a prezentului. În plus, s-a dovedit științific că plasticul eliberează substanțe nedorite sau nocive în apa pe care o stochează, având efecte grave. În plus, am văzut de multe ori cum baxurile de apă erau ținute în soare, sau cum iarna înghețau în curțile sau depozitele centrelor comerciale. Apa respectivă ajunge să fie și mai toxică sub influența temperaturilor extreme și a luminii puternice.

* Vreau să contribui și eu, cum pot, la reducerea cantității de deșeuri din plastic, care poluează grav apa, solul și aerul. Majoritatea sticlelor de plastic ajung la gunoi sau mai rău, să fie arse, iar noi să respirăm aerul încărcat de fumul toxic. Mai puține sticle de plastic cumpărate, mai puține aruncate.

* Este mai economic și mai comod cu sticla reutilizabilă. Îmi iau apă curată de acasă și nu mai trebuie să cumpăr zilnic apă, la fiecare pas.

Știu că veți spune ,,dar nici apa de la robinet nu este perfectă”. Da, dar cu un filtru de apă instalat, care înseamnă o singură investiție, devine apă bună pentru consumul recomandat zilnic de către specialiști! De ce? Pentru că la fel ca apa plată are minerale. Prin filtrare nu se elimină conținutul de minerale. În plus, apa filtrată nu are microplastic, acesta fiind eliminat aproape complet. Prin filtrare se elimină contaminanții, gustul și mirosul de clor. Este cea mai bună metodă de a beneficia oricând de apă curată, proaspătă și în cantitate nelimitată!

Nu închei înainte de a vă reaminti cât de benefic este să le insuflăm copiilor plăcerea de a bea apă. Apa trebuie să fie principalul lichid din alimentație, nu sucurile, nici măcar fresh-urile.

Roxana Andreea Rusu