Pe 24 iunie este Ziua Iei, un cumul de istorie și origini, de pricepere, valori și tradiții. De mesaje mistico-religioase transmise prin cromatica și motivele folosite.
Ia românească are o valoare aparte, care trebuie protejată și transmisă într-un mod cât mai autentic generațiilor următoare, de aceea, doar cumpărând și purtând o ie adevărată și nu o imitație, putem contribui la acest lucru.
Ia este bluza tradițională românească, confecționată din pânză albă de bumbac, in sau borangic (doar material natural) și împodobită cu broderii în motive populare românești la mâneci, pe piept și la gât.
Ea face parte din costumul popular românesc din timpuri străvechi. Rădăcinile iei românești își au originea în portul tracilor, geților și dacilor, în portul acestora putem vedea în consemnări și desene cămăși cu mâneci lungi, cu o croială de tip tunică, albă și lungă, dintr-o singură bucată și pantaloni strâmți și lungi (ciareci, ițari).Femeile se îmbrăcau cu o cămaşă de pânză naturală, croită și brodată în casă, cu poale lungi şi piese care acopereau picioarele: catrinţă, valnic, fotă sau opreg.
Capul nu rămânea neacoperit. Femeile purtau ţesături colorate și podoabe făcute în casă: marame, năframe, cepse sau cununi, iar bărbații – căciuli.
În cartea foarte apreciată, scrisă și ilustrată pe această temă ,,Ii și cămăși românești", Aurelia Doagă scrie că „Portul românesc prezintă două caracteristici esențiale: unitatea și continuitatea sa. Prin continuitate înțelegem drumul parcurs de portul popular născut pe străvechea vatră a civilizației dace, până în zilele noastre. Prin unitate trebuie să înțelegem acele trăsături, acele aspecte esențiale care se văd în portul românesc din întreaga țară.”
Cămașa tradițională, ia, era realizată la început din materiale ca: in, cânepă, lână, iar mai târziu și din bumbac tors la fuior. Era împodobită cu fire colorate, tot naturale, ce formau broderii frumoase, inspirate din natură, la mâneci, piept și gât.
Foto: Principesa Ileana, fiica reginei Maria și a regelui Ferdinand. (La blouse roumaine)