Public o întâmplare nu doar pentru a vă pune în gardă cu privire la situații actuale, ce țin de provocările prezentului, cu care copiii se confruntă, ci și pentru a scoate în evidență cât de importantă este reacția părinților. În cazul de față, datorită modului în care ei au acționat, situația a fost rezolvată rapid, iar relația cu copilul lor a fost consolidată!

Băiatul va avea încredere să apeleze pe viitor la părinții lui atunci când se va confrunta cu probleme, ceea ce este un mare avantaj. Iar părinții au posibilitatea de a afla rapid despre momentele dificile din viața copilului și de a preveni situațiile grave.

Iată povestea, spusă chiar de mămica în cauză:

,,Am doi copii, o fetiță și un băiat. Băiețelul meu are 13 ani. De doi-trei ani i-am permis în timpul liber, dar nu mai mult de două ore pe zi, să se joace Roblox, joc pentru care folosește laptopul său personal (utilizat și pentru școală), cu platformă Microsoft Windows. 

Tot de atunci a început să acceseze și Discord, o platformă / aplicație gratuită creată pentru comunitățile de jocuri video. Acolo vorbește cu alți copii participanți la joc, din toată lumea.

Pentru că acest joc presupune și unele cheltuieli opționale, i-am făcut un card special (este de fapt un card secundar de-al meu, legat de un cont pe care îl folosesc special pentru ,,banii de buzunar" ai copilului). Acolo, din când în când primește sume mici (100-200 lei), pentru a-și cumpăra diverse opțiuni din jocuri. Nu este un copil dependent de jocuri, face sport, se joacă și în aer liber. 

Într-o zi din această vacanță de vară, l-am văzut foarte agitat. Roșu la față, îi tremurau mâinile, dar spunea că nu are nimic. Noaptea a avut un somn agitat, iar a doua zi o durere de burtă, care a culminat cu o criză de plâns. Eram doar eu și el acasă pe la ora 11.00, soțul meu era plecat cu fetița la dansuri. Am știut intuitiv că ceva s-a întâmplat. Mă gândeam că s-a certat online cu prietenii săi și face o dramă din acest lucru. Mi-am dorit foarte mult să aflu cu ce se confruntă.

I-am spus pe un ton calm și foarte blând că știu sigur că trece prin ceva. Că orice ar fi nu am să-l cert și nu am să țip la el. Că trebuie să-mi spună despre ce este vorba, ca să rezolvăm împreună situația. Că îl iubesc necondiționat pe el, chiar dacă este posibil să nu fiu de acord cu anumite fapte ale sale. Că am să îl ajut, dar pot doar dacă mă lasă. Chiar și așa, foarte greu a cedat. 

Copilul meu s-a perpelit foarte mult înainte să-mi spună ce a pățit. Până la urmă a început, a fost ca un balon sub presiune care se sparge. Odată ce a început să spună, nu se mai oprea din vorbit, înfricoșat.

Pe scurt, un prieten întâlnit pe Discord, cu care s-a jucat și a vorbit o perioadă, i-a trimis un fișier, apoi copilul meu a început să primească de la el mesaje prin care era informat că i-a fost spart contul de Microsoft. Că acel necunoscut deține controlul asupra calculatorului său și îi va șterge tot contul din joc. Nu doar atât, îi va produce tot felul de probleme costisitoare (aplicații pe care va trebui să le cumpere din nou pentru calculator) care îi vor face pe părinții săi (adică pe noi) să se supere foarte, foarte rău! Era amenințat că i s-au furat poze cu el și familia din laptop, care vor fi modificate și postate online și că va ajunge de râsul tuturor. Era întrebat în mod repetat: Cum se vor simți părinții tăi? Ce crezi că-ți vor face? Cât de supărați vor fi pe tine?.

Ca să scape de acest prieten i se cerea să-i plătească în 24 de ore 20 de euro cu cardul sau prin pay pal.

Copilul meu nu mai avea acești bani pe card, altfel cred că i-ar fi plătit. Atât de afectat a fost de această experiență. Era înfricoșat și chiar credea că i se vor întâmpla absolut toate amenințările primite, deși noi ca părinți nu l-am agresat niciodată și nici nu țipăm la el, deci nu ar fi avut motive să simtă această frică. M-am îngrozit gândindu-mă cum se simte într-o situație similară un copil cu părinți foarte severi.

După ce mi-a spus cu ce se confruntă și mi-a arătat fereastra în care vorbea în limba engleză cu acel necunoscut (cu id ce părea a fi din Haiti) a început să mă roage să plătim ca să rezolvăm. I-am scris necunoscutului: Nu mai pot să vorbesc, revin în 3 zile, așteaptă, iar copilul meu aproape a leșinat de frică. A început să plângă spunând că o să pierdem tot.

M-am ocupat de el, l-am calmat, i-am spus că a procedat excelent că mi-a povestit. Că eu și tatăl lui îl vom ajuta, că nu este ceea ce pare. L-am îmbrățișat și l-am rugat să se liniștească și să aibă încredere. Să ne creadă pe noi! I-am spus că mulți infractori din toată lumea acționează online și că trebuie să se aștepte la astfel de situații în viață. Că omul acela a vrut intenționat să profite de naivitatea lui, să-l înfricoșeze, ca să-i plătească o sumă de bani și că este foarte bine că nu i-a plătit nimic.

Când a venit soțul meu (care are și o specializare în domeniul informaticii și se pricepe) am discutat cu el separat, apoi ne-am reunit și în fața copilului nostru, el a intrat online și a rezolvat problema. I-a arătat cum a recuperat accesul la Microsoft, într-adevăr, un alt user îl deținea și a trebuit să-l recupereze. Deși eu am înțeles de la soțul meu cum a făcut cel care preluase accesul la cont, folosind un VPN, nu vreau să povestesc ca să nu dau idei. 

Soțul i-a explicat băiatului despre amenințările pe care orice activitate online le presupune. I-a vorbit despre ingineria socială și modul în care mulți oameni încearcă să facă rost de bani prin fraude.

Băiatul nostru s-a liniștit, l-am simțit mult mai apropiat de noi după această experiență. I-am vorbit și în zilele următoare despre multe situații care pot apărea. 

Dar m-am întrebat, de data aceasta eu fiind cea care simte frică, oare câți copii trec prin așa ceva și plătesc, pentru că se tem să discute cu părinții? Dacă nouă ni s-a întâmplat, doi oameni calmi, foarte apropiați de copiii noștri, ce se întâmplă în cazurile cu părinți mai distanți?

Vă scriu pentru că eu cred foarte mult în prevenție și sper ca povestea împărtășită să-i determine pe părinții care o vor citi să discute ÎNAINTE cu copiii lor. Astfel, ei vor știi cum să reacționeze și nu vor mai fi nevoiți să adoarmă înfricoșați, sub povara acestui șantaj pe care unii îl fac asupra lor online, pentru bani."

Cred că orice comentariu suplimentar este de prisos. Este important să ținem pasul cu toate situațiile noi din viețile copiilor noștri, să vorbim mult cu ei cu scopul de a preveni, să îi ascultăm când ne povestesc orice, să fim cele mai apropiate și de încredere persoane din viața lor.

Vă invit să citiți și alte materiale pe care le-am scris pe teme similare:

Capcana din spatele jocurilor video pentru copii, despre care se vorbește mai puțin

Alte capcane ascunse din jocurile video pentru copii