Perioada menstruației a devenit o ,,temă” din ce în ce mai des întâlnită pentru bullying în școli, mai ales că vârsta medie la care apare primul ciclu menstrual este între 11 și 12 ani, cu limite între 8 și 14 ani. Adolescentele aflate in perioada primelor menstruații se pot confrunta cu evenimente dureroase la nivel emoțional din sfera bullyingului, atât din partea băieților, cât și din partea fetelor.

Prima menstruație reprezintă încă în multe familii o temă tabu, neexistând discuții între mamă și fiică, pentru pregătirea acestei perioade. Astfel, fetele sunt nevoite să facă față răutăților într-o perioadă oricum dificilă, cu multe schimbări fizice, psihice și o furtună hormonală care intensifică trăirile și trecerile bruște de la o stare la alta.

Din păcate, prima menstruație este încă șocantă pentru fete în unele cazuri, care află mai multe informații abia după ce aceasta a avut loc, de la colegele de aceeași vârstă sau de pe internet. În acest context, reacția la un asemenea tip de bullying este intensificată, pentru o adolescentă. Pentru fete menstruația nu este ceva opțional și nici controlabil. Au nevoie de implicarea mamelor și a familiilor lor, de care nu beneficiază toate, pentru a traversa confortabil această perioadă, în care deseori intervine și acneea.

De aceea, suportul și sprijinul profesorilor este esențial, atât la școală, cât și în privința familiei.

Discuțiile private pe această temă pot fi foarte utile. Mamele pot fi încurajate într-un mod respectuos la ședințele cu părinții să discute cu fiicele lor acasă și despre acest subiect. În privința băieților situația poate fi și mai delicată.

O mamă de băiat realizează mult mai greu de ce ar trebui să-i vorbească fiului despre menstruație, din moment ce băieții nu se confruntă cu așa ceva. Totuși, un băiat educat într-un spirit empatic și informat într-un mod potrivit vârstei lui și capacității sale de înțelegere, nu se va comporta urât, cu intenție sau fără, față de colegele sale, care trec prin schimbări fiziologice majore.

De aceea și comunicarea cu băieții este importantă și calitatea sa va fi reflectată în atitudinea lor față de colege, în clasă.

(Fragment din cartea ,,CUM COMBAT BULLYINGUL?", de Roxana Andreea Rusu)